Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρ. Κρεοπωλών: Στο 35–45% του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία η καταστροφή

Πρ. Κρεοπωλών: Στο 35–45% του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία η καταστροφή

Για σοβαρές ελλείψεις στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος λόγω της τεράστιας καταστροφής την αγροτική οικονομία του Θεσσαλικού Κάμπου έκανε λόγω στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, σχολιάζοντας πως «θα παρακαλούμε για γάλα και γιαούρτι τους επόμενους μήνες».

Μιλώντας για την ολοκληρωτική καταστροφή στο Θεσσαλικό Κάμπο που προκαλεί απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και ντόμινο ελλείψεων και ανατιμήσεων στα τρόφιμα ο κ. Κεσίδης δήλωσε η καταστροφή αυτή εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους και τους καιροσκόπους.

«Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.

«Η Θεσσαλία με τους τέσσερις νομούς (Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία) έχει περίπου το 10 – 12% της παραγωγής των χοιρινών και περίπου το 28 – 30% της παραγωγής των αρνιών. Από αυτά όμως τα ζώα δεν πέθαναν όλα. Έχουμε μία καταστροφή περίπου στο 35 – 45% της παραγωγής» δήλωσε ο κ. Κεσίδης. Όπως είπε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και των επιπτώσεων που είχε και θα έχει στην πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφία εκτίμησε ότι οι ελλείψεις στην αγορά μπορεί να καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό.

Σχολιάζοντας το θέμα την ανόδου των τιμών στο κρέας είπε ότι «θα δούμε κάποιες ανατιμήσεις αλλά όχι μεγάλες». Ωστόσο, όπως τόνισε το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο κρέας, είναι στο γάλα καθώς «οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα αρνιά, το μεροκάματο, το βγάζουν από το γάλα. Όταν έχουν χάσει τα μαντριά και τις αρμεκτικές (σ.σ. μηχανές) που είναι πανάκριβες δεν θα μπορούν να βγάλουν γάλα».

Μιλώντας για το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι ο κ. Κεσίδης υποστήριξε ότι «θα παρακαλάμε να έρθει σε σκόνη από το εξωτερικό».

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα κοπάδια τους δήλωσε ότι για να ξαναγίνει λειτουργικό το ζωικό κεφάλαιο θα απαιτηθούν 1,5 με 2 χρόνια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ