Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρώτες (σαφείς) ενδείξεις «διαφοροποίησης» της ελληνικής οικονομίας

Πρώτες (σαφείς) ενδείξεις «διαφοροποίησης» της ελληνικής οικονομίας

Το συζητούμε, ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθεί (τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες) και τώρα αρχίζουν να αποτυπώνονται τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι να αποτελέσει το επόμενο διάστημα την «εξαίρεση» σε σχέση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Με τη θετική έννοια αυτή τη φορά και όχι με τον τρόπο που όλοι βιώσαμε το 2010. Πριν από λίγο, η Eurostat ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο 3ο τρίμηνο. Η επιδείνωση είναι εμφανής ενώ πλέον έχουμε και την πρώτη χώρα της Ευρώπης που γύρισε από το 3ο τρίμηνο στο «μείον». Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Ελλάδα εμφάνισε τον Οκτώβριο μειωμένο ρυθμό αύξησης (στο 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβριο) σε αντίθεση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Ιταλία, Γερμανία κλπ) όπου συνεχίστηκε η ανοδική πορεία.

Είναι νωρίς να βγουν ακόμη συμπεράσματα. Ειδικά στο μέτωπο του ΑΕΠ, θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη για να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο. Έχουμε όμως πιθανότητες να εμφανίσουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά -αν όχι το υψηλότερο- μεταξύ των  χωρών μελών της Ευρωζώνης. Το 3ο τρίμηνο έκλεισε με αρνητικό ποσοστό συγκριτικά με το 2ο σε Αυστρία, Λετονία και Βέλγιο. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, είχαν ισχνή αύξηση της τάξεως του 0,1-0,5%. Και συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η Γερμανία είχε μικρή αύξηση του ΑΕΠ της κατά 1,1%, η Γαλλία επίσης κατά 1% ενώ η Λετονία έκλεισε στο -0,4%. Ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης εντοπίστηκε στην Πορτογαλία (4,9%) και πλέον μένει να φανεί αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει και αυτό το ποσοστό επιτυγχάνοντας περαιτέρω σύγκλιση.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η Ελλάδα εμφάνιζε από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των τιμών το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, το 9,8% (η πτώση δηλαδή σε σχέση με το 12,1% του Σεπτεμβρίου) ήταν επόμενο να καταγραφεί κάποια στιγμή καθώς ο πληθωρισμός μετράει μεταβολή τιμών και όχι ακρίβεια. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ