Tο «Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3 μηνών έως 12 ετών), που δημιούργησε ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ΟΑΚΑ και υπό την αιγίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ).
Το «Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης», σχεδιάστηκε με στόχο να αναβαθμίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης της κολύμβησης στις μικρές ηλικίες και συνδυάζει την απόκτηση βασικών γνώσεων τεχνικής διαφόρων κολυμβητικών στυλ, την ανάπτυξη ψυχοσυναισθηματικών στοιχείων για την απόλαυση στο νερό, μέσα από παιγνιώδη μάθηση και παράλληλα την ανάπτυξη θεωρητικών γνώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό.
Σχεδιάστηκε από ερευνητές, προπονητές κολύμβησης, Ολυμπιονίκες αθλητές και την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και αφορά στους προπονητές κολύμβησης. Τα παιδιά θα διδάσκονται τα στυλ κολύμβησης, θα αυξήσουν την αντοχή τους στο νερό, θα αναπτύξουν γνώσεις για τους βασικούς κανόνες στο υδάτινο περιβάλλον και δεξιότητες αυτοδιάσωσης.
Ο σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας, στοχεύοντας στην πρόληψη των πνιγμών, στην εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο, στην απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
Στην παρουσίαση του προγράμματος, πέραν του Προέδρου του Safe Water Sports, Παναγιώτης Πασχαλάκη, τοποθετήθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ, Δημήτρης Γρηγοριάδης και οι εμβληματικοί Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες μας, Άννα Ντουντουνάκη και Γιάννης Φουντούλης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
«Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού εργαζόμαστε συστηματικά για την πρόληψη και διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας αθλητών και αθλουμένων, αλλά και όσων έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την αθλητική δραστηριότητα στο νερό.
Για τον λόγο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2020 υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Safe Water Sports, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση της ασφάλειας σε θέματα που σχετίζονται με το νερό, τη θάλασσα και τις υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής.
Είναι αδιανόητο να καταγράφουμε ως χώρα κάθε χρόνο θλιβερούς αριθμούς.
Είναι εγκληματικό να μένουμε αδρανείς, αφήνοντας νέους ανθρώπους, τις επόμενες γενεές μας να χάνονται άδικα, όταν έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση να προλαβαίνουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και κυρίως στην καλλιέργεια ορθής κολυμβητικής συνείδησης και παιδείας. Και εδώ «κουμπώνει» το πρόγραμμα, που παρουσιάζεται σήμερα, ώστε από την επερχόμενη σχολική χρονιά να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία και κολυμβητικούς συλλόγους της χώρας. Να το αγκαλιάσουμε άπαντες: εκπαιδευτικοί, σχολεία, παράγοντες, προπονητές, όλη η αθλητική οικογένεια.
Άλλωστε, ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος μοχλός ανάπτυξης της κοινωνικής συνείδησης.
Οφείλουμε να τον επιστρατεύουμε, προκειμένου να αποτρέπουμε παθογένειες. Εν προκειμένω, να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία ασφαλούς κολύμβησης. Να διαμορφώσουμε κουλτούρα, όπου το παιχνίδι στο νερό συνδυάζεται με την ασφάλεια και τη χαρά.
Και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας».
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης επισήμανε:
«Η επαφή όλων μας με το νερό είναι αυτονόητη, όμως δεν είναι η εξοικείωση, αλλά οι κανόνες που μας καθιστούν ασφαλείς στο υδάτινο περιβάλλον. Τέτοια προγράμματα στηρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στη συνεχή μας προσπάθεια να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την άσκηση και τον αθλητισμό στα Σχολεία.
Φροντίζουμε για τον διορισμό περισσότερων Γυμναστών, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αθλητισμός βοηθά και το μυαλό και την ψυχή μας και τέτοιο σχολικό περιβάλλον επιδιώκουμε».
Ο Πρόεδρος του Safe Water Sports, Παναγιώτης – Μιχαήλ Πασχαλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του:
«Η κολύμβηση είναι μια σημαντική δεξιότητα, για παιδιά και μεγάλους, η οποία μπορεί να συμβάλει στο όραμά μας για μηδενικά θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον. Το να μάθουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς να κολυμπούν, πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες κάθε οικογένειας, ώστε να απολαμβάνουν το νερό με ασφάλεια.
Το «Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που πρώτη φορά παρουσιάζεται στη χώρα μας και το οποίο πιστεύουμε θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της κολυμβητικής δεξιότητας στη Ελλάδα καθώς και στην μείωση των πνιγμών».
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, υπογράμμισε:
«Στην Ομοσπονδία νιώθουμε την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία για την ενίσχυση της ασφαλείας στην κολύμβηση. Η ενασχόληση με την κολύμβηση είναι η καλύτερη μορφή άσκησης με τα παιδιά, σε οργανωμένο περιβάλλον από ανθρώπους που μπορούν να τη διδάξουν σωστά.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης και κάθε ανάλογη προσπάθεια. Θέλουμε για το αύριο όλο και περισσότερα παιδιά να φορούν το σκουφάκι τους και να κολυμπούν, επιδιώκοντας και να μοιάσουν στην Άννα Ντουντουνάκη και στον Γιάννη Φουντούλη».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ, Δημήτρης Γρηγοριάδης, σημείωσε πως:
«Είναι τιμή που η Ένωσή μας αποτελεί κρίκο του προγράμματος. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η αρτιότητα, η επιστημονική τεκμηρίωση και το ποσό όμορφα και παιδαγωγικά προσεγγίζει τα παιδιά μας. Ένα πρόγραμμα ελκυστικό, χαρούμενο και καθαρά παιδαγωγικό, με κίνητρα επιβράβευσης.
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα υιοθετήσουν τις πρακτικές του προγράμματος, θα τις μεταδώσουν στα παιδιά ώστε να γίνει η ασφάλεια στο νερό τρόπος ζωής για όλα τα ελληνόπουλα.
Ελπίζω και προσδοκώ ότι το πρόγραμμα θα πετύχει τους στόχους του και θα έρθει στα επόμενα αθλητικά συνέδρια ως καλή πρακτική και για αλλά αθλήματα»
Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης, αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας πόλο, Γιάννης Φουντούλης και η Πρωταθλήτριά μας, Άννα Ντουντουνάκη στάθηκαν στο πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία εξοικείωση με το υγρό στοιχείο, να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό και να εκπαιδευτούν για τη συμπεριφορά τους μέσα στο νερό και την απόλαυσή του, από ανθρώπους που ξέρουν να διδάξουν σωστά.
Ο σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας, στοχεύοντας στην πρόληψη των πνιγμών, στην εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο, στην απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676χλμ)
- Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται ενώ κάνουν θαλάσσια σπορ
- Στη χώρα μας σημειώνονται κατά μέσο όρο 348 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πνιγμός θεωρείται μια από τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών και η 3η στον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας.
Για αυτούς τους λόγους, η σωστή εκμάθηση κολύμβησης από μικρή ηλικία κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.
Το πρόγραμμα προσφέρει στα παιδιά μια σειρά από πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν την εξέλιξή τους σε σύνολο 12 σταδίων.
Υπάρχουν 4 ενότητες με 3 επίπεδα στην κάθε μία:
- Πορτοκαλί Σκουφάκι (στη βρεφική κολύμβηση),
- Μωβ Σκουφάκι,
- Ασημί Σκουφάκι
- Χρυσό Σκουφάκι
Μόλις τα παιδιά ολοκληρώσουν την ενότητα Πορτοκαλί Σκουφάκι, προχωρούν στην επόμενη (Μωβ Σκουφάκι), εξελίσσοντας τις ικανότητές τους. Με την ολοκλήρωση κάθε σταδίου, τα παιδιά θα λαμβάνουν ένα ειδικά διαμορφωμένο, πιστοποιητικό-δίπλωμα, το οποίο θα αποτυπώνει τις ικανότητές τους.
Επιπλέον, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό περιεχόμενο αναφορικά με τους κανόνες ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα, παραλία, εσωτερικά ύδατα, κολυμβητήρια) που έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Ο οδηγός του Προγράμματος είναι αναρτημένος στον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού και παράλληλα θα διατίθεται e-learning πλατφόρμα για την πρόσβαση σε αυτόν από όλους τους επαγγελματίες και εκπαιδευτές κολύμβησης.
Την παρουσίαση του Προγράμματος Ασφαλούς Κολύμβησης έκανε ο δημοσιογράφος, Αντώνης Κατσαρός και την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης και του 17ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, συλλόγων και κολυμβητηρίων, αθλητές και εκπρόσωποι ΜΜΕ.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με επίδειξη στην πισίνα από τους μικρούς αθλητές του «Συλλόγου Κολύμβησης Ροή» σχετικά με το Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης.
Χορηγός του προγράμματος ασφαλούς κολύμβησης: Εθνική Τράπεζα, Arena
Βranding του προγράμματος ασφαλούς κολύμβησης: MullenLowe Athens