Όταν τα βασικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζεται ένας κρατικός προϋπολογισμός αλλάζουν ημέρα με την ημέρα, η σύνταξη ακόμη και του προσχεδίου –η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα ώστε η κατάθεση να γίνει έως τις 5 Οκτωβρίου- καθίσταται πρακτικά αδύνατη και… ριψοκίνδυνη.
Στο ερώτημα λοιπόν πώς θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2023, η κυβέρνηση δίνει προς το παρόν δύο απαντήσεις.
Πρώτον, κατά τη σύνταξη του προσχεδίου θα κινηθούμε «συντηρητικά» ώστε το πολύ πιθανό απρόοπτο να ληφθεί υπόψη.
Τι σημαίνει αυτό; Μην περιμένουμε θεαματικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό που να αφορούν στον προϋπολογισμό του 2023. Το οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσει την τακτική του 2021 και του 2022. Συντηρητικές προβλέψεις που μπορούν να διαψευστούν προς τα πάνω παρά το αντίθετο.
Υπάρχει και μια δεύτερη απάντηση: αναπροσαρμογή των δεδομένων ανά μήνα. Θα κινηθούμε δηλαδή στην λογική των… δωδεκατημορίων ώστε να υπάρχουν τα περιθώρια διορθώσεων και αναπροσαρμογών ανά μήνα και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν ειδικά στο «καυτό» μέτωπο της ενέργειας.
Τι σημαίνει και αυτό στην πράξη; Ότι η πολιτική στήριξης της ενέργειας θα προσαρμόζεται ανά μήνα. Τα κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης θα σχεδιάζονται ξανά και ξανά ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος: συγκράτηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ανάπτυξη και το 2023, επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.