Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠροϋπολογισμός: «Πονοκέφαλος» και πάλι φυσικού αερίου μετά τα αδιέξοδα στο Συμβούλιο Υπουργών...

Προϋπολογισμός: «Πονοκέφαλος» και πάλι φυσικού αερίου μετά τα αδιέξοδα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Σε κίνδυνο τίθεται, μετά τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το σενάριο για πιο “μαζεμένες” τιμές αερίου και πετρελαίου που καταγράφηκαν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού με βάση τις σχετικές πληροφορίες.

Έτσι η πρόταση, εφόσον παραμείνει στα 275 ευρώ για το φυσικό αέριο θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού που έχει βάλει το στόχο στα 200 € ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στον Ολλανδικό δείκτη  καταγραφόταν σταθερά ένα επίπεδο τιμών περιξ των 100 – 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα ρεκόρ των 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Αυγούστου. Ανάλογη είναι η τάση και στα συμβόλαια των επομένων μηνών. Βέβαια τώρα οι τιμές ανεβαίνουν ενώ έντονο προβληματισμό δημιουργεί και η εκτίμηση κορυφαίων παραγόντων της αγοράς που παραπέμπουν σε ράλι ανόδου την ερχόμενη άνοιξη.

Πάντως η κυβέρνηση δια στόματος χθες του Γιάννη Οικονόμου. κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε ότι όσο διαρκεί η κρίση θα συνεχίζει να δίνει επιδοτήσεις.

Μάλιστα η κυβέρνηση σημειώνει συνεχώς ότι χάρη στο μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μέτρα στήριξης. Όπως όμως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υποστήριξη και απο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση”

Βέβαια οι  αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες για φέτος με φυσικό αέριο, ενώ καταγράφεται πτώση ζήτησης σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου Οκτωβρίου 2019 -21 στο επίπεδο του 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο εισήχθησαν στην Ευρώπη μόλις μόλις στα 2 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τη Ρωσία.

Ωστόσο του χρόνου είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, κάτι βέβαια, που θα επηρεάσει τις τιμές στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Εν τω μεταξύ με την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο όλο μείγμα η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο κατέγραψε στην Ελλάδα πτώση 44,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένει η ακριβότερη της Ευρώπης.

Αναλυτικά η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας τον Οκτώβριο ήταν στα 232,60 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 412 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό με δεδομένη την τάση και του Νοεμβρίου αλλά και τις προβολές για τους πρώτους μήνες του 2023 “κατεβάζει” τον πήχη για πιθανές επιδοτήσεις μέσω του Προϋπολογισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ