Με τοπίο στην ομίχλη μοιάζει ο διαγωνισμός για το μέγα ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, o οποίος είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου ένα μήνα με υποψήφιους αναδόχους τον ΟΤΕ και την Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ σε κοινοπραξία με την Τέρνα Ενεργειακή. Κι αυτό γιατί στην ήδη λυμένη εξίσωση – να θυμίσουμε ότι προ δύο εβδομάδων είχαν λάβει έγκριση και οι τεχνικές προσφορές των δύο αναδόχων του Διαγωνισμού και απέμενε πλέον το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για να χωριστούν οι περιοχές που θα αναλάβει έκαστος – προστέθηκε ο «αστάθμητος παράγοντας» της ΔΕΗ, η οποία μόλις χθες κατέθεσε προσφυγή στην αρμόδια αρχή κατά του «αποκλεισμού» της από τη διαγωνιστική διαδικασία.
Η είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι αμέσως μετά την λήξη του διαγωνισμού στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, η ΔΕΗ, που εξέφραζε ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν συμπεριλαμβανόταν στους τελικούς υποψηφίους αναδόχους του έργου. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν τότε ότι η ΔΕΗ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατάθεση της προσφοράς της μέχρι και την λήξη του διαγωνισμού και για το λόγο αυτό κρίθηκε εκπρόθεσμη.
Η επιχείρηση από την άλλη, υποστήριζε ότι η διαδικασία τηρήθηκε και η εισαγωγή στο σύστημα έγινε εντός του χρονικού ορίου του διαγωνισμού αλλά εξαιτίας τεχνικού προβλήματος του συστήματος που πραγματοποιούσε τον διαγωνισμό, κρίθηκε εκπρόθεσμη.
Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία προσέθεταν ωστόσο ότι η είσοδος της ΔΕΗ στο σύστημα έγινε λίγα μόλις λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία ολοκλήρωσης της υποβολής, γεγονός που γεννά ερωτηματικά, δεδομένης και της εμπειρίας της επιχείρησης από την συμμετοχή της σε αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες.
Την «γκρίζα ζώνη» που δημιουργήθηκε έκτοτε υπογράμμιζε και το γεγονός ότι εκατέρωθεν δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση για τον διαγωνισμό παρότι το Ultra Fast Broadband αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ). Μέχρι και χθες όπου κατατέθηκε η προσφυγή ούτε η ΔΕΗ είχε προβεί σε κάποια επίσημη ενημέρωση προς τους μετόχους της ούτε όμως και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε ανακοινώσει επίσημα τους υποψήφιους αναδόχους του διαγωνισμού, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Νοέμβριο του 2019 όπου σε σχετική ενημέρωση έκανε λόγο για «εντυπωσιακό ενδιαφέρον των εταιρειών για τον διαγωνισμό».
Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιβαρύνει με πρόσθετες καθυστερήσεις την κατασκευή του δικτύου οπτικών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας που δεν καλύπτεται ή δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση του χώρου των διαδικασιών. Ακόμα κι αν η ΑΕΠΠ αποφασίσει επί της προσφυγής εντός 20 ημερών, όπως και προβλέπεται, δεν αποκλείεται η σε δεύτερη φάση προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντίστοιχα, στην αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε προσφυγές από τους άλλους δύο υποψήφιους αναδόχους. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το έργο να ξεπεραστεί από τον ανταγωνισμό ή από τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Να θυμίσουμε ότι το UFBB εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ (2015) και του οποίου οι στόχοι, οι προσεγγίσεις και οι δράσεις ενσωματώνονται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2020. Το UFBB εκτιμάται ότι αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps. Σχεδιάστηκε και έλαβε την πρώτη έγκριση για τη χρηματοδότησή του με πόρους του ΕΣΠΑ (300 εκατ. ευρώ) έπειτα από ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Με το που ανέλαβε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποφασίστηκε να προχωρήσει με ελάχιστες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρόσθετες καθυστερήσεις.
Κάποιοι προβληματισμοί των συμμετεχόντων βέβαια, όπως για παράδειγμα η διάρκεια εκμετάλλευσης των δικτύων που θα κατασκευαστούν, η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδιαφερόμενους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη ώστε να βγαίνουν οι αποδόσεις, ή οι πιθανές ανταγωνιστικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται την τελευταία περίοδο, μετέθεσαν κι άλλο το αρχικό χρονοδιάγραμμα και είχαν ως αποτέλεσμα το μεγάλο αρχικά ενδιαφέρον να περιοριστεί σε δύο, αν όχι τρεις, παίκτες κατά την δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Σημειωτέον ότι εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας έμειναν πέρα από την ΔΕΗ, οι Wind, Vodafone, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακόμ, οι οποίες συμμετείχαν στην φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.