Αξιοποίηση drones και δορυφορικών εικόνων, εγκατάσταση σταθμών συλλογής δεδομένων για τις καλλιέργειες και σταθμών συλλογής δεδομένων επαυξημένης ακρίβειας: πρόκειται για μερικές από τις δράσεις, που έρχονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Γεωργία με Ευφυΐα” του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το έργο αφορά στο σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας και απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς. Κατά την υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός, προμήθεια, εγκατάσταση και διαμόρφωση υλικοτεχνικής υποδομής, στην οποία θα βασίζεται στη συλλογή δεδομένων από σημεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην επεξεργασία των δεδομένων από υποσυστήματα, με τρόπο που να προωθείται η έξυπνη πληροφόρηση σε επίπεδο αγροτεμαχίου.
Μέσω του έργου, ευθύνης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων, που συλλέγονται από σταθμούς συλλογής δεδομένων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δορυφόρους, στόχος είναι να επιτευχθεί – παράλληλα με τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ 2023-2027 – η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της ελληνικής παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες. Παράλληλα, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων, που απειλούν την καλλιέργειά του και στη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον και το κλίμα.
Το αντικείμενο του έργου
Το Έργο περιλαμβάνει:
- Την εγκατάσταση 3.000 Υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων σε διάφορες καλλιέργειες ανά την Ελλάδα,
- Την εγκατάσταση 50 Αγρομετεωρολογικών Σταθμών (Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας),
- Την αξιοποίηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones),
- Την αξιοποίηση Δορυφορικών Εικόνων και τη δημιουργία και διαχείριση Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ευφυούς Γεωργίας, που θα παρέχει εξατομικευμένη ενημέρωση,
- Τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ένα γραφείο σε κάθε Περιφέρεια της χώρας) με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των παραγωγών, γεωπόνων και λοιπών ενδιαφερομένων.
Η παραπάνω τεχνολογική υποδομή θα συλλέγει και θα τηρεί ετερογενή δεδομένα υψηλής ποιότητας, τα οποία αφορούν στην πλειονότητα της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας και δυνητικά θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων υπηρεσιών και προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα γεωργό.
Επιπλέον, τα εν λόγω δεδομένα θα αποτελέσουν μια αξιόπιστη βάση για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της γεωπονίας και του περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, η τεχνολογική πλατφόρμα θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Τα δεδομένα θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφορία σε παραγωγούς, γεωπόνους και ερευνητές. Τα ίδια τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε εφαρμογές άλλων τομέων όπως το περιβάλλον, η βιομηχανία τροφίμων.