Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρος (πρώιμη) αύξηση των σταθερών επιτοκίων

Προς (πρώιμη) αύξηση των σταθερών επιτοκίων

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες οι συστημικές τράπεζες στη χώρα ετοιμάζουν –ενόψει και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής- σημαντική αύξηση των σταθερών επιτοκίων, δηλαδή του «καταφυγίου» υφιστάμενων και νέων δανειοληπτών απέναντι στην αύξηση του κόστους του χρήματος.

Εγκύκλιος συστημικής τράπεζας που έχει ήδη φτάσει στα υποκαταστήματα ανοίγει τον δρόμο για αύξηση του σταθερού επιτοκίου κατά 0,4% δίνοντας απλώς περίοδο περίπου 60 ημερών για την προσαρμογή της αγοράς ώστε οι μεν υποψήφιοι δανειολήπτες να προλάβουν να υπογράψουν συμβάσεις με τα σημερινά δεδομένα και οι δε υφιστάμενοι δανειολήπτες να έχουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο να «κλειδώσουν» τη δόση τους αν αποφασίσουν ότι τους συμφέρει η μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό.

Από το περιεχόμενο των τραπεζικών εγκυκλίων, είναι προφανές ότι οι τράπεζες προεξοφλούν την κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει το κυμαινόμενο επιτόκιο γι’ αυτό και σπεύδουν να προσαρμόσουν τους… τιμοκαταλόγους τους στα νέα δεδομένα. Βέβαια, με το που θα επισημοποιηθεί η πληροφορία περί αύξησης των επιτοκίων, αναμένεται να αυξηθεί και ο όγκος εργασιών στις τράπεζες καθώς όσοι ενδιαφέρονται για σύναψη δανειακής σύμβασης είναι δεδομένο ότι θα σπεύσουν να καταθέσουν αιτήματα και να υπογράψουν συμβάσεις.

Αρκεί να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι νέοι δανειολήπτες κατά κύριο λόγο κάνουν συμβόλαια με σταθερό επιτόκιο και όχι κυμαινόμενο καθώς στην παρούσα χρονική συγκυρία –και αυτό είναι από τα παράδοξα της αγοράς- το σταθερό επιτόκιο είναι φθηνότερο από το κυμαινόμενο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ