don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Προς “ποσοτική χαλάρωση”, θωρακίζεται η ελληνική οικονομία, σε πτώση οι τιμές του φυσικού αερίου, το deal Coca Cola – IDEAL, συνεχίζει το team ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο μεθοδικός Ι. Ρούσσος, η “ολική επαναφορά” της ΣΙΔΜΑ, Frigoglass και Χ. Δαυίδ και οι Καναδοί της DBRS

*Σε αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων πληθωρισμού (Ιουλίου) στις ΗΠΑ, σήμερα το βράδυ. Θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν, πως θα αποτελέσει αφορμή για σταδιακή αλλαγή πολιτικής από την Fed; 50%-50% τα στοιχήματα. Πάντως, εδώ και μέρες όλο και περισσότεροι προϊδεάζουν για στροφή από την “ποσοτική σύσφιξη” προς την “ποσοτική χαλάρωση”. Το πρόβλημα με το λεγόμενο Quantitative Tightening είναι η μη ολιστική εφαρμογή του (σε αντίθεση με την “χαλάρωση” Quantitative Easing/QE) επί του πεδίου των αγορών. Πέραν μίας απόπειρας για σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων το 2017 επί θητείας Janet Yellen στην Fed (σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών) που και αυτή διακόπηκε 2 χρόνια αργότερα (Σεπτέμβριος 2019) λόγω της κρίσης των ρέπος ένα τέτοιο εγχείρημα δεν έχει ξανά γίνει.

*Εάν η Fed φανεί πως προχωρά σε ακόμη μία μεγάλη αύξηση- κατά 75 μ.β (FOMC στις 20-21 Σεπτεμβρίου, η ECB που προηγείται χρονικά (Governing Council στις 8 Σεπτεμβρίου) τι θα κάνει; Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν προς αύξηση κατά 50 μ.β, με τους traders να τιμολογούν κατά 95% αυτό το ενδεχόμενο.

*Μας αφορά (και) αυτό το θέμα, παρά το δεδομένο της κάλυψης που παρέχεται αφειδώς από την Φρανκφούρτη. Στο 3,171% χθες απόγευμα το 10ετές, μετά από νέα παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων χωρών του Νότου.

*Σύμφωνα με την Scope Ratings, το νέο έκτακτο πρόγραμμα στοχευμένων αγορών ομολόγων “θωρακίζει” την ελληνική οικονομία. Έχει την σημασία της η θέση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης, καθότι βαθμολογεί με ΒΒ+ που απέχει μόλις μία κλίμακα από την επενδυτική βαθμίδα (για την ακρίβεια από το κάτω όριο του εύρους investment grade). Μπορεί η Scope Ratings να μην “αναγνωρίζεται” από την ΕΚΤ, πλην όμως είναι σε διαδικασία για να συνεκτιμάται η αξιολόγησή της όπως των άλλων (αμερικανικών) οίκων.

*Στα ενθαρρυντικά: για τρίτη κατά σειρά ημέρα υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Bloomberg το ολλανδικό φ/α έφτασε να χάνει έως 2,5% χθες Τρίτη, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μία εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές σταθερές οι ροές μέσω του Nord Stream (στο περίπου 20% της χωρητικότητας) με αποτέλεσμα η αποθήκευση να φτάνει το 72% (από 70,1% μ.ο 5ετίας). Στα 189 ευρώ/MWh το ολλανδικό φ/α.

*“Έκλεισε” η συμφωνία πώλησης της Three Cents στην Coca Cola HBC, από την IDEAL Holdings. Ανακοινώθηκε πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς ο όμιλος ήθελε να την συμπεριλάβει σε όσα θα ανακοινώσει αύριο Πέμπτη πρωί στους επενδυτές στο Λονδίνο. Στα 45 εκατ. το τίμημα, καλό-πολύ καλό-deal για το team του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Και επειδή συμπίπτει με την περίοδο δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ΒΥΤΕ Πληροφορικής. Να υποθέσω, πως με το που ανακοινώθηκε η εξαγορά θα αναχώρησε για Αγρίνιο, εν όψει και της αργίας του 15Αύγουστου. Στο ταμπλό πάντως: ΙDEAL Holdings στα 3,90 (5,41%), ΒΥΤΕ στα 3,26 (4,15%).

*Συνεχίζει το team ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με νέες αγορές έως τα 1,932 και τιμή κλεισίματος στα 1,916 (4,70%). Κάπου διάβαζα, πως ο Όμιλος άφησε πίσω του τα δύσκολα, όντως. Τώρα γιατί μου έχει “καρφωθεί” η σύμπραξη (μέσω ΑΚΤΩΡ) με την Attica Συμμετοχών στο διαγωνισμό για τον λιμένα Ηγουμενίτσας.

*Είχε μείνει πίσω η Revoil από τις μεγάλες του κλάδου Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια μη εισπράττοντας το όφελος από τη διύλιση. Μεθοδικός ο Ιωάννης Ρούσσος, καλή η εταιρεία δικαιολογεί μεγαλύτερο premium πέραν του χθεσινού 4,40% στα 1,305 ευρώ. Αποτίμηση στα 28,6 εκατ. με πωλήσεις 674 εκατ και αξία/δανεισμό στο 1,06 δεν την λες και ακριβή.

*ΣΙΔΜΑ: Περίπτωση εισηγμένης που η διοίκησή της έχει επιτύχει την “ολική επαναφορά”. Και όμως στο ταμπλό, κουραστική καταντάει η (αδικαιολόγητη) διολίσθησή της. Με p/e 1 άντε 2, με ev/ebitda στο 4, με δάνεια μειωμένα στα 70 εκατ. με θετικά (από αρνητικά ) ίδια κεφάλαια. Αποτιμάται 26,4 εκατ. με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εξαιρετικό 6μηνο. Εάν υποψιαστώ…

*Θα είναι η Frigoglass το στοίχημα, που θα επαναφέρει τον (Χάρη) Δαυίδ; Θυμίζω, πως ο κλάδος της “υαλουργίας” είχε αποτιμηθεί πάνω από 200 εκατ. όταν η πώληση χάλασε- τότε- στο και 5′. Με 50% “τρέχει” διεθνώς ο κλάδος, στα 40,62 εκατ. η αποτίμηση. Είχε σχεδόν Χ15 φορές όταν εγκαινίαζαν το εργοστάσιο στην Γκανγκτζού (φθινόπωρο 2007) παρουσία του πατριάρχη της οικογένειας Γιώργου. Ο όμιλος μπορεί να αποεπένδυσε- αργότερα- από την κινεζική αγορά αλλά έδινε μία “τάξη μεγέθους” με διεθνές αποτύπωμα. Σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερες από 40-45 χώρες.

*Η “ρηχότητα” του χρηματιστηρίου μας οφείλεται- εκτός των άλλων- και στην απουσία “επενδυτικής βαθμίδας” της ελληνικής οικονομίας, μου εξηγούσε γνωστός-γνώστης της αγοράς. Για παράδειγμα, όταν σε μία συνεδρίαση, στο ΧΑ, η αξία συναλλαγών φθάνει συνολικά τα 50-60 εκατ. την ίδια μπορεί να είναι ο τζίρος μίας μεσαίας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Βελγίου (BEL20).

*Καλή η RealCons (των Νικόλαου Β. Βαρδινογιάννη- Αναστάσιου Παπαργύρη), αλλά μεγαλύτερη (σε όρους αποτίμησης) από την Performance;

*Συνεχίζει ο πωλητής (ξένος ; ) μου έλεγε χρηματιστής, στην Eurobank. Για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Για μεγάλη πρόοδο του εγχώριου banking κάνουν λόγο οι Καναδοί της DBRS.

*Καλές και με αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό εταιρείες, όπως η ΛΟΥΞ των αδελφών Μαρλαφέκα, η AGRINO της οικογένειας Πιστιόλα, η ΕΖΑ κ.λ.π αλλά με πωλήσεις λιγότερες των 50 εκατ.- ακόμη και εάν συζητούσαν ένα ΙΡΟ οι μέτοχοι- δύσκολα θα βοηθούσε ενδεχόμενη είσοδος στο ΧΑ. Το αναφέρω, γιατί παλαιότερα είχαμε μία συζήτηση με τον Αγι Πιστιόλα της εξαιρετικής Αγρινιώτικης εταιρείας. Με αφορμή, τώρα, τα μεγέθη της καλής και ελληνικής 100% Ζυθοποιίας Αταλάντης που είχε τζίρο 33,26 (2021) από 24.53 (2020). Η ΕΖΑ όχι μόνο κάλυψε τη ζημιά, αλλά εμφάνισε και κέρδη 2,2 εκατ. καθώς “έτρεξε” πέρυσι με 10% δλδ πάνω από τον μ.ο της αγοράς. Τάση, που πιθανότατα θα διατηρηθεί και φέτος.

*Ερώτηση: Υπάρχουν περιθώρια συγκράτησης των τιμών στα τρόφιμα με τον κλαδικό πληθωρισμό να «τρέχει» ήδη με ποσοστό άνω του 13%; Εδώ μένει να φανεί ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν. Δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις στους έμμεσους φόρους δεν υπάρχουν πολλά, καθώς οι κωδικοί είναι άπειροι και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ των τροφίμων πολύ μεγάλες. Πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν καθολικά και το μόνο που μένει είναι να υπάρξει μια προσπάθεια να πειστεί η αγορά να δείξει αυτοσυγκράτηση. Ποιες είναι οι πιθανότητες; Κανείς δεν ξέρει. Όμως το τρόφιμο, θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και όποιος τον υποτιμήσει θα καεί. 

*Kαι τελευταίο, βλέποντας (βράδυ Τρίτης-21.00′) την συνεδρίαση στην Wall Street. Long- παρά το -0,41% στις 4.124 μονάδες ο S&P500.      7

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask