Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρος αίσιο τέλος βαδίζει η φετινή τουριστική σεζόν

Προς αίσιο τέλος βαδίζει η φετινή τουριστική σεζόν

Σε ένα αίσιο τέλος για την φετινή τουριστική χρονιά προσανατολίζονται φορείς κι επιχειρηματίες του τουρισμού, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για ανάκτηση αφίξεων της τάξης του 60% του 2019. Άνω των αρχικών προβλέψεων μάλιστα, οι οποίες έκαναν λόγο για ανάκτηση του 45% των εσόδων της χρυσής προπανδημικής χρονιάς του 2019, κινούνται και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό υπολογίζεται ότι θα κινηθούν πάνω από το 55% των εσόδων του 2019 (18.2 δισ. ευρώ), θα ξεπεράσουν δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2020. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις όμως αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ. ευρώ.

Τις προσδοκίες ενισχύουν και τα μέχρι στοιχεία για την τουριστική κίνηση. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Ιουλίου αντιστοιχούν στο 61,4% των εισπράξεων του αντίστοιχου μήνα του 2019. Την ίδια στιγμή η μέση δαπάνη ανά ταξίδι σε επίπεδο επταμήνου εμφανίζεται αυξημένη τόσο σε σχέση με το 2020 όσο και συγκρινόμενη με το 2019. Ειδικότερα ανέρχεται στα 737 ευρώ ανά ταξίδι από τα 589 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Πέραν μάλιστα του Αυγούστου που κινήθηκε εξαιρετικά για τα ισχύοντα δεδομένα, κάτι που συνομολογούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, πολύ καλή πορεία καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο με την κίνηση να συνεχίζεται, αν και μειωμένη ακόμα και τον Οκτώβριο.

Την αισιοδοξία ασπάζονται και οι φορείς κι επιχειρηματίες του κλάδου. Να θυμίσουμε ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως τα έσοδα οδεύουν προς τα 12 δισ. ευρώ. «Εκτιμώ επιβεβαίωση του σεναρίου για τουριστικά έσοδα το 21 κοντά στα 2/3 του 19 (~12 δις €)» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι σε αυτό συμβάλλουν αφενός η επέκταση της σεζόν έως τον Οκτώβριο αλλά και η μεγάλη αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη.

Μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την επόμενη χρονιά σημειώνοντας πως «οι πρώτες προκρατήσεις από Αγγλία για το 2022 είναι εξαιρετικές, γεγονός που κάνει το πλήρες τουριστικό come-back της χώρας το επόμενο έτος ακόμα πιο ορατό».

Να θυμίσουμε ότι θετικές προοπτικές για την επόμενη σεζόν δείχνουν και τα στοιχεία από συγκεκριμένους προορισμούς. Για παράδειγμα, η χρονιά φαίνεται να ξεκινά ευοίωνα για το νησί των Φαιάκων καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί πτήσεις από τον Απρίλιο, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αφίξεις σε ελληνικά αεροδρόμια ήδη από τον Απρίλιο του 2022 δρομολογεί και η Jet2, ο μεγαλύτερος tour operator της βρετανικής αγοράς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Κικίλιας. «Οι Βρετανοί φιλοδοξούν να φέρουν πιο νωρίς την τουριστική περίοδο την επόμενη χρονιά» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας χθες ότι προσπάθειες γίνονται και για την προσέλκυση Γάλλων τουριστών στη χώρα εκτός των θερμών μηνών του καλοκαιριού.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού, πραγματοποίησε επαφές με σημαντικούς φορείς και παράγοντες της γαλλικής τουριστικής αγοράς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Top Resa, την μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της χώρας. Στόχος των συναντήσεων ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουρισμό. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο δρομολογεί προσπάθειες και για την συνέχιση των αεροπορικών συνδέσεων με τις μεγάλες ξένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια του χειμώνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ