Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρονόμιο για λίγους οι διακοπές στην Ελλάδα

Προνόμιο για λίγους οι διακοπές στην Ελλάδα

«Προνόμιο» αποδεικνύονται οι διακοπές μιας εβδομάδας για το 28% των Ευρωπαίων πολιτών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, με το ποσοστό αυτό να εκτινάσσεται στην περίπτωση της χώρας μας στο 88,9% ήτοι 1,378 εκατ. Έλληνες πολίτες.

Βάσει της ETUC, η χώρα μας καταγράφει το υψηλότερο ευρωπαϊκό ρεκόρ δεδομένου ότι το 88,9% των Ελλήνων που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας (εισόδημα κάτω από 60% του εθνικού μέσου όρου) δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ούτε μία βδομάδα καλοκαιρινών διακοπών.

Την Ελλάδα ακολουθούν η Ρουμανία και η Κροατία με ποσοστό 86,8% και 84,7% αντίστοιχα ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό 79,2%. Η πεντάδα κλείνει με την Σλοβακία το 76,1% των κατοίκων της οποίας δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί ούτε μια εβδομάδα τον χρόνο.

Σε απόλυτους πληθυσμιακούς αριθμούς βέβαια η κατάταξη διαφοροποιείται με την Ιταλία να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κατοίκων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας. Λόγω πληθυσμού οι εν λόγω Ιταλοί αριθμούν περί τα 7 εκατ. άτομα. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 4,7 εκατ. και ακολουθεί η Γερμανία (4,3 εκατ.) και η Γαλλία με 4,3 εκατ. Και 3,6 εκατ. άτομα.

Όσο για το προφίλ όσων συμπεριλαμβάνονται στα προαναφερθέντα ποσοστά, είναι κυρίως άνεργοι ή συνταξιούχοι, αλλά και χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, ακόμα κι ο μισθός είναι ο νόμιμος κατώτατος.

Επιπλέον, η ανισότητα των διακοπών αυξήθηκε σε 16 κράτη μέλη την τελευταία δεκαετία, μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα πάνω από αυτό το όριο.Και σε αυτή την περίπτωση η χώρας μας συγκαταλέγεται σε αυτές που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Για την ακρίβεια οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στην πρόσβαση στις διακοπές μεταξύ των δύο ομάδων εντοπίζονται σε: Κροατία (43,2 ποσοστιαίες μονάδες), Ελλάδα (43 μονάδες), Βουλγαρία (42,4), Τσεχία (41,1), Γαλλία (40,4) και Ρουμανία (40,1).

Τα παραπάνω επισφραγίζουν πέρα από την ανισότητα των διακοπών και την ανισότητα των μισθών, με την ETUC να επισημαίνει ότι οι προσπάθειες να ενισχυθεί το σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με την ETUC ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας με τουλάχιστον 22 εκατ. άτομα σε αυτήν την κατηγορία (εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου) σε 16 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Να υπενθυμίσουμε το σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι και όπως επισημαίνει η ETUC βρίσκεται σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα της ETUC Εσθέν Λίντς, οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους και σήμερα πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν λόγω χαμηλών αποδοχών να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με τους φίλους και την οικογένειά τους. «Η αύξηση της ανισότητας των διακοπών δείχνει πως τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια» καταλήγει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ