*Καλημέρα, με την ελπίδα να “φωτίστηκε” ο κόσμος εχθές.
*Αυτό ισχύει για την πλειονότητα, πλην όσων κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες. Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσεις την καθησυχαστική γραμμή που επιχειρούν να περάσουν οι της Κομισιόν όσον αφορά στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Από την επομένη κιόλας του stop στην αποστολή ρωσικού φ/α μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.
*Μια χαρά τα (ξανά) είπε (Καθημερινή) ο Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Αφαιρούμε το 5% των εισαγωγών από μια αγορά που κρέμεται σε τεντωμένο σχοινί. Δεν είναι απλό». Η αύξηση των τιμών από τα 30 στα 50 ευρώ/μεγαβατώρα δεν είναι απλή αριθμητική. «Αυτή η διαφορά κοστίζει 70-100 δισ. ευρώ στην Ευρώπη! Το κόστος στην ηλεκτρική ενέργεια; Διπλασιάζεται! Μιλάμε για λογαριασμούς-φωτιά για τα νοικοκυριά και τεράστια ζημιά για τη βιομηχανία. Ενώ οι αριθμοί φωνάζουν, η Ευρώπη… σφυρίζει αδιάφορα. Ο Μυτιληναίος δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του: «Τα κράτη που επηρεάζονται ζήτησαν παρέμβαση, αλλά η Κομισιόν τους γύρισε την πλάτη». Αδιάφορα είχε απαντήσει η Κομισιόν και στα εύλογα αιτήματα της Αθήνας (από κοινού με Βουκουρέστι, Σόφια).
*Σε αυτή την συγκυρία που στην Κομισιόν καθεύδουν και η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι άφαντη, η Τζόρτζια Μελόνι με επίσκεψη-αστραπή στις ΗΠΑ, συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ-στο Μαρ-α-Λάγκο- προχωρά σε κατ’ αρχήν MoU με την SpaceX για deals ύψους 1,6 δισ$ αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα διαδραματίζει-πλέον- η Ρώμη. Οι παλαιότεροι αναγνώστες της DeA θα ενθυμούνται από πότε η στήλη αναφερόταν στην Ιταλίδα πρωθυπουργό, το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα της έδινε η προνομιακή σχέση με τον Ελον Μάσκ. Όπως επίσης την βεβαιότητα μας πως, η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου θα ακολουθούσε την τακτική των διακρατικών σχέσεων, υποβαθμίζοντας την (εναπομείνασα) ενιαία ευρωπαϊκή μορφή/έκφραση. Σε όσους έχουν λίγο χρόνο (5′) και παρακολουθούν contrarian αναλυτές, θα παρέπεμπα στον Lucas Leiroz και το αιρετικό του Countdown To The European Collapse (στο strategic-culture.su). Συνοπτικά, ο (και) member of the BRICS Journalists Association, researcher at the Center for Geostrategic Studies, military expert εκτιμά πως λόγω του ενεργειακού, ελάχιστα απομένουν για την οικονομική/κοινωνική κατάπτωση (κατάρρευση) της Ευρώπης.
*Μακάρι να διαψευστεί- ο κατά κανόνα εύστοχος στις αναλύσεις του- και το 2025 να μην επιβεβαιωθούν όσα…προοιωνίζονται. Αλλά πως; στην Γαλλία ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προαναγγέλλει μέτρα λιτότητας, ύψους 50 δισ.. Με τον Ερίκ Λομπάρ να προειδοποιεί για την σοβαρότητα της κατάστασης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αντέχει η γαλλική κοινωνία ένα τόσο βαρύ φορτίο περικοπών; Θα δείξει… Παράλληλα, σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης, την Αυστρία προ των πυλών της Καγκελαρίας βρίσκεται ο Χέρμπερτ Κικλ-του Κόμματος της Ελευθερίας-. Ακροδεξιός… Επίσης, στην Γερμανία ετοιμάζονται για την κάλπη-κρησάρα της 23ης Φεβρουαρίου. Οι Γερμανοί δεν είναι Γάλλοι, αλλά…
*Τούτων δοθέντων, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική η αναφορά του ΠΘ ότι, η Ελλάδα είναι ένας φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο. Γνωστή (και ξεκάθαρη) η DeA στην κριτική θέση της-όπου δει- προς την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο κ.λ.π αλλά ένα δίκιο το έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκριτικό πλεονέκτημα, που καλό θα ήταν να ενισχύει με αυτονόητες πολιτικές, ενέργειες. ΤτΕ, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ κ.α επισημαίνουν στην κυβέρνηση, που θα πρέπει να εστιάσει, να παρέμβει δραστικά, να “σπάσει αυγά…” που λένε.
*Ενδεικτικό πως, νωρίτερα η απόδοση του γαλλικού 10ετούς διαμορφωνόταν στο 3,290% δηλαδή υψηλότερα/ακριβότερα από το αντίστοιχο ελληνικό -στο 3,229%- και 3,603% του ιταλικού. Έχει κάνει τα κουμάντα του ο ΟΔΔΗΧ στα του “κρατικού χρέους”. Ας ενεργήσουν ανάλογα και οι του οικονομικού επιτελείου. Η (θετική) διαφοροποίηση στις αγορές ομολόγων, μετοχών στις πρώτες δύο συνεδριάσεις του 2025, είναι ενθαρρυντική ένδειξη.
*Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα περιμένω να δω το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου, για την Κεφαλαιαγορά, που θα καταθέσει η κυβέρνηση με την προσδοκία, αυτή την φορά, να είναι ουσιαστικό, να έχει αποτέλεσμα και να αποτελέσει ενισχυτικά έτσι ώστε η ΕΝαλλακτική Αγορά να αναδειχθεί πηγή ρευστότητας/άντλησης κεφαλαίων για ΜμΕπιχειρήσεις. Να λειτουργήσει, επιτέλους, ως οφείλει, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα- και κυρίως την non bankable-. Θα είναι ακριβοδίκαια η στήλη, για κάθε ενέργεια της ΕΧΑΕ, του Γιάννου Κοντόπουλου προς αυτή την κατεύθυνση.
*Εμείς τα λέγαμε, για τον στόχο υπέρβασης των 4 ευρώ, για τη μετοχή της Πειραιώς. Το συν 2,03% της Παρασκευής, και μάλιστα με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (2,99 εκατ. τμχ) δεν επιτεύχθηκε από το “λιανοπούλι” αλλά από big guys και insiders. Δεν έχω υπόψη μου, κάτι συγκεκριμένο που να ετοιμάζει η διοίκηση Μεγάλου, αλλά το up της Παρασκευής είχε “βάθος”. Πιθανότατα, θα υπάρχει λόγος σοβαρός.
*“Πάγωσε” ή “κλείνει” το deal CVC Capital με Ideal Holdings, για τον “Μπάρμπα Στάθη”. Γνωρίζοντας πως ενεργούν οι του fund, συνεκτιμώντας το 1,49% της μετοχής της Ideal Holdings, στα 6,13 ευρώ, θα έκλινα προς το ότι η συμφωνία “κλείνει”. Όπως, σχεδόν παράλληλα και το deal για το portfolio του HHG. Μέσα στον Ιανουάριο, και τα δύο; για να δούμε.
*Διαβάζω πως, “ψήνονται” νέες αυξήσεις “φωτιά” στα ασφάλιστρα. Έτσι είναι, σε ολιγοπωλιακές αγορές, όπου τον κύριο λόγο (και τη μερίδα του λέοντος) την έχουν 3-4 πολυεθνικές, η Αρχή είναι ανίσχυρη. Προφανώς και με τη νέα επιβάρυνση, μειώνεται ανάλογα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, η αγοραστική δύναμη. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση στην κυβέρνηση.
*Με τα κεφάλαια των 2 επιστροφών κεφαλαίου, η Reggeborgh θα μπορούσε να αποκτήσει επιπλέον 5% του μ.κ της Alpha Bank, χωρίς κόστος. Και με άλλα 200 εκατ. να φτάσει το ποσοστό του ο Henry Holterman στο 20% (από το 9,4% σήμερα). Μόλις πάρει την έγκριση από τον SSM, ο Ολλανδός θα κινηθεί άμεσα. Να υποθέσω πως, στην έπαυλη του- Antico Rosso, στην Κέρκυρα- θα το εορτάσουν δεόντως. Να υποθέσω πως θα παρευρεθεί και ο γείτων Νίκος Δένδιας. Οι γνωρίζοντες από το νησί των Φαιάκων, μου έχουν περιγράψει με τα επιβλητικότερα για το αρχοντικό Κουρκουμέλι. Η DeA τους ευχαριστεί θερμότατα, για το inside.
*Για τα νέα ιστορικά υψηλά του ΑΔΜΗΕ, δεν έχουμε κάτι να (ξανά) πούμε. Και στα 2,68 ευρώ.
*CPI, Ιλυδα, Performance e.t.c ο κλάδος θα είναι “παρών” και το 2025.
*Intracom Holdings, με συναλλαγές 62,3 χιλ. τμχ, με άνοδο 0,49% στα 4,10 ευρώ. Υπεραξίες (και) από “Ευρώπη”, όσο θα προχωρά ο μετασχηματισμός.
*AEGEAN, επιτέλους σταθερές αγορές από τα πρόσφατα χαμηλά των 9,07 ευρώ (19/11). Απλά, δεν νοείται ο κύριος εκπρόσωπος του τουριστικού κλάδου να αποτιμάται στα-μόλις- 935,03 εκατ. ευρώ.
*Κλείνοντας, για σήμερα, θα επανέλθω στα αρχικά θέματα: η θερμή υποδοχή Τραμπ στη Μελόνι ήταν ξεκάθαρο μήνυμα πως, οι ΗΠΑ θα προτεραιοποιήσουν την συνεργασία τους με χώρες που οι κυβερνήσεις θα ρισκάρουν να αμφισβητήσουν το ευρωπαϊκό κατεστημένο (των Βρυξελλών). Η Ιταλία δείχνει πρόθυμη και λόγω μεγέθους έχει ενδιαφέρον η περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης με τις ΗΠΑ. Όσο στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο θα επιμένουν στις-εκ του αποτελέσματος- ετεροβαρείς για τους “Νότιους” και τους πιο αδύναμους πρακτικές τους.