Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠροβλέψεις για πτώση στις τιμές λιανικής τον Δεκέμβριο

Προβλέψεις για πτώση στις τιμές λιανικής τον Δεκέμβριο

Την εκτίμηση ότι τα νέα τιμολόγια λιανικής Δεκεμβρίου θα είναι μειωμένα κατά περίπου 10% σε σχέση με το Νοέμβριο, λόγω  πτώσης των τιμών της χονδρικής και των προθεσμιακών τιμών του φυσικού αερίου επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι η μεσοσταθμική μηνιαία τιμή στη χονδρεμπορική αγορά είναι στα 100 ευρώ/MWh, κι αναμένεται να υπάρξει εν όψει ανακοινώσεων αποκλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται, ότι με αυξημένη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έκλεισε ο Οκτώβριος. Συγκεκριμένα, η Αγορά Επόμενης Ημέρας σημείωσε άνοδο κατά 9% συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στα 111,19 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 9,15 ευρώ συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Πάντως υπήρχε πριν τον Οκτώβρη ένα δίμηνο σερί πτώσης της εγχώρια χονδρικής, καθώς Σεπτέμβριος και Αύγουστος είχαν κλείσει πτωτικά σε μηνιαία βάση. Η αύξηση πρέπει να αποδοθεί στην ενίσχυση του όγκου συναλλαγών σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στις 4.292 Γιγαβατώρες (GWh).

Μηδενικές τιμές

Πάντως, ρεκόρ χρονικής διάρκειας μηδενικών τιμών και πάλι, καταγράφηκε με αναφορά την αγορά χονδρικής την Κυριακή 19/11. Δηλαδή, η ζήτηση ήταν πολύ χαμηλή, και η προσφορά τόσο μεγάλη, που ουσιαστικά για ένα εύρος 9 ωρών το ρεύμα προσφερόταν “δωρεάν”,  παρά τις αυξημένες εξαγωγές. 

Η ένταση των ανέμων και η χαμηλή ζήτηση, καθώς η αργία της Κυριακής λειτουργεί ως “φρένο” στην κατανάλωση, είναι βασικές αιτίες για την εικόνα αυτή. Βέβαια, εάν υπήρχαν υποδομές αποθήκευσης για να “μαζέψουν” το ρεύμα, τις ώρες μεγάλης “πράσινης” παραγωγής και να το χρησιμοποιήσουν τις ώρες που οι ΑΠΕ δεν αποδίδουν θα διαμορφωνόταν μια καλύτερη ισορροπία. Κι αυτό την ώρα που οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν φτάσει στα όρια του συστήματος μεταφοράς και πλέον δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, ενώ βέβαια, πολλές άλλες ανάλογες υποδομές είναι στην “ουρά” προς αδειοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας μεσοσταθμικά, σε ημερήσια βάση, την Κυριακή, οι ΑΠΕ αντιπροσώπευσαν το 50,72% του συνολικού ενεργειακού μίγματος ηλεκτροπαραγωγής. Ειδικότερα, από τις 10 έως τις 11 το πρωί της Κυριακής το “πράσινο” ρεύμα έφτασε να καλύπτει το 81% του ενεργειακού μίγματος, ενώ η ζήτηση διαμορφώθηκε στις 128.000 MWh (Μεγαβατώρες) από περίπου 132.000 MWh το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Αλλαγή ρότας από τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ εκτοξεύτηκαν για από τη Δευτέρα πήραν την ανιούσα οι τιμές ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Μέρας, με βάση τα στοιχεία που δίνει η ΡΑΑΕΥ. Συγκεκριμένα, οι τιμές ανέβηκαν κατά 145% στα 112,05 ευρώ/MWh για την Δευτέρα 20/11.

Πάντως, την Κυριακή η τιμή ήταν στα 45,59 ευρώ/MWh με μείωση της τάξης τουι -29,77% έναντι του Σαββάτου. Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ήταν στα 64,92 ευρώ/MWh. Την Κυριακή μάλιστα καταγράφηκε, η δεύτερη χαμηλότερη τιμή σε 12μηνη βάση, με την 5η Νοεμβρίου να είναι το ρεκόρ στα 29,68 ευρώ/MWh.

Η Τρίτη

Για την Τρίτη στα 123,92 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 153,85 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 91,17 ευρώ/MWh.

Η τιμή αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 281,77 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 9%, το φυσικό αέριο 45,6%, τα υδροηλεκτρικά 5,2%, οι εισαγωγές 11,2% και οι ανανεώσιμες 25,5%.

Οι εξαγωγές στις 18,245 MWh και οι εισαγωγές στις 15,724 MWh.

Τέλος οι επιδοτήσεις

Στο μεταξύ με το τέλος των επιδοτήσεων να οριοθετείται για το τέλος του έτους, αναμένεται η Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου.  Έχουν ανακοινωθεί, ήδη, σε οι τύποι με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν  από τις αρχές του έτους ωστόσο ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Την ίδια ώρα ετοιμάζουν σχέδια επιστολών ενημέρωσης των πελατών τους, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στους καταναλωτές μέχρι την 1ηΔεκεμβρίου. Ετσι, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα προβλέπει η υπουργική απόφαση, βρίσκονται σε αναμονή. Πάντως το αίτημά τους που τέθηκε στον υπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα για αλλαγή κάθε μήνα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και των συντελεστών του μαθηματικού τύπου που προσδιορίζει την τελική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι οι συντελεστές θα μπορούν να αλλάζουν κάθε τρίμηνο και η Βασική Τιμή Προμήθειας η οποία προσδιορίζεται ελεύθερα από κάθε προμηθευτή, κάθε εξάμηνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ