Για την άρση των μέτρων του κορωνοιού και τους φόβους για νέο κύμα από το φθινόπωρο μίλησε ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.
Ο κ. Πρασσάς μιλώντας στο MEGATV στάθηκε στην βελτιωμένη εικόνα της πανδημίας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
«Η εικόνα που βλέπει ο ΠΟΥ, είναι ότι η οξεία έξαρση της πανδημίας θα παύσει όταν σταματήσει να απειλείται το σύστημα υγείας με συνολική κατάρρευση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αποσυμπίεση στο σύστημα, ότι οι ΜΕΘ έχουν αδειάσει. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον ιό. Ο ιός θα συνεχίζει να μας πιέζει, τα νοσοκομεία μας θα συνεχίζουν να πιέζονται, και εποχιάκά θα ζήσουμε σίγουρα το επόμενο κύμα, το οποίος δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα εξελιχθεί. Έχουμε δύο στελέχη, τα οποία δυστυχώς ξεφεύγουν της προσοχής των αντισωμάτων, ακόμα και όσοι νόσησαν από την «όμικρον»», ανέφερε αρχικά.
«Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα δύο στελέχη, στη Νότια Αφρική που έκανε το κύμα δεν δημιούργησαν πολλή μεγάλη πίεση. Πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον ιό με όρους ΜΕΘ και διασωληνωμένων. Αυτός ο ιός θα μείνει για πάντα μαζί μας, έχει μολύνει ακόμα και οικόσιτα ζώα πλέον. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων νοσήσεων από covid. Ξέρουμε όμως ότι στον πρώτο χρόνο διπλασιάζεται το ρίσκο, όσων έχουν νοσήσει, να πάθουν πολύ σοβαρές πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Η κοινωνία θα πρέπει να επενδύσει στο να σταματήσει την μετάδοση στην κοινότητα. Να έχουμς καλύτερο αέρα, να φοράμε τις μάσκες μας όπου χρειάζεται. Ότι καταργήθηκε η μάσκα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την πετάξουμε εντελώς», επεσήμανε.
Τέλος, για την 4η δόση ο κ. Πρασσάς είπε πως «δεν ξέρουμε πόση διάρκεια θα έχει η 3η δόση στον πληθυσμό και τα εύρος της, είναι κάτι που το μελετάμε».