Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠούτιν: Η Μόσχα θέλει να συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη...

Πούτιν: Η Μόσχα θέλει να συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει σκοπό να συνεχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε όμως πως η Μόσχα δεν μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να τηρήσει τη συμφωνία διέλευσης η οποία λήγει στο τέλος αυτής της χρονιάς.

«Όσο για την Ουκρανία, δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη διέλευση, περιέργως. Γιατί; Επειδή εμείς, και η Gazprom, σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, με τους οποίους έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν.

«Υπάρχει ένα συμβόλαιο διέλευσης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Αλλά αν η Ουκρανία αρνηθεί αυτή τη διέλευση, λοιπόν, δεν μπορούμε να την αναγκάσουμε» [να την επιτρέψει], είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε πως οι κύριοι καταναλωτές της Gazprom στην Ευρώπη δεν φαίνεται να θέλουν να τελειώσει η συμφωνία διέλευσης ακόμη κι αν δίνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο σοβιετικής κατασκευής αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουλζχόροντ μεταφέρει αέριο από τη δυτική Σιβηρία μέσω της Σούντζα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. Στη συνέχεια το αέριο μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας προς τη Σλοβακία.

Στη Σλοβακία, ο αγωγός αερίου χωρίζεται, με μία από τις διακλαδώσεις να πηγαίνει στην Τσεχική Δημοκρατία, και την άλλη στην Αυστρία. Οι κύριοι αγοραστές αερίου είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία.

Αν η Ουκρανία αρνηθεί τη διέλευση ρωσικού αερίου, τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό αερίου TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να προμηθεύσει την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ