don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Που πήγε το πακέτο της Motor Oil, η τακτική Βακάκη, η άνοδος Profile, ο νουνεχής Αναστάσιος, τα μετοχικά της Aegean, ο έρωτας των funds (ΟΤΕ), ο 5ος πόλος και το…αλφάδι της Optima, οι μιμητές του Buffett και οι παρεμβάσεις Κυριάκου

*Πρωϊνιάτικα αλλά, τα ξαναβρίσκουν Τουρκία και Αίγυπτος διερωτώνται αναλυτές στα διεθνή Μέσα. Την ίδια ώρα, μέχρι την Τουρκική Εθνοσυνέλευση έφθασε το θέμα της τηλεοπτικής σειράς Famagusta- της ένταξης της στην πλατφόρμα του Netflix-. Ήδη, από χθες η Άγκυρα ξεκίνησε την γνωστή τακτική της, πίεση προς το συγκεκριμένο δίκτυο. Μία περιέργεια την έχω, δηλαδή να δω που θα καταλήξει και πως θα το χειριστεί το Netflix. Για να ξέρουν οι κυβερνώντες μας με τι έχουν να (αντι)παραταχθούν. Και το σταματώ εδώ.

*Προχθές sell off στην Wall Street, χθες “γύρισμα” στο πράσινο. Ωστόσο, ενδιαφέρουσα εξέλιξη πως η Nvidia τίθεται στο μικροσκόπιο του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πιθανή παραβίαση της αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Επίσης ενδιαφέρουσα η περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, τον Ιούλιο, ιδιαίτερα σε σχέση με την Κίνα. Πολύ κοντά στα υψηλά 2ετίας.

*Στα καθ’ ημάς, ήδη στο προσκήνιο η ΔΕΘ, η πρωθυπουργική ομιλία και τα συναφή. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη (livenews), οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη θα αφορούν σε “κλιματική κρίση”, “στεγαστικό” και “δημογραφικό”. Για να ακούσουμε τι θα πει ο πρωθυπουργός. Και ποια θα είναι η ανταπόκριση των επαγγελματικών φορέων, ειδικότερα της Μακεδονίας. Από τα ενδιαφέροντα που είπε ο υπ. Οικ πως “…τα περιθώρια του ορίου αύξησης/υπέρβασης δαπανών που προτείνει η Κομισιόν είναι 3 δισ. αν και η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις ώστε να διευρυνθεί..”. Από αυτά το 1 δισ. θα πάει σε αύξηση τακτικών δαπανών του κράτους και κυρίως σε αύξηση δαπανών σε υγεία και παιδεία, 1 δισ. σε συντάξεις (τα 400 εκατ. ευρώ σε αύξηση των εν ενεργεία συντάξεων και 600 εκατ. ευρώ σε νέες συντάξεις) και 850 εκατ. στις αμυντικές μας δαπάνες λόγω παραλαβής των φρεγατών, Belharra.

*Την προσεχή εβδομάδα το 2ήμερο “φωτιά” με συνεδρίαση της ΕΚΤ και αξιολόγηση από Moody’s. Για να δούμε λίγο τα της Φρανκφούρτης, σχεδόν δεδομένη η δεύτερη μείωση (κατά 25 μ.β) αλλά δεν φτάνει.

*Ας πάμε στην προειδοποίηση της Volkswagen για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας μονάδων της στην Γερμανία. Τα εξηγούσαμε προχθές, τι σημαίνει Volkswagen e.t.c.

*Να συμπληρώσω με το νέο sell off στην Wall Street, προχθές Τρίτη. Η “βουτιά” για τη μετοχή της Nvidia σήμαινε- σε όρους αποτίμησης- εξαέρωση 279 δισ$ για να έχουμε τάξη (και αίσθηση) μεγέθους περίπου όσο το 70% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τι μέγεθος έχει η Nvidia; -πάντα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- περί τα 2,8 τρισ$ δηλαδή όσο το GDP της Γαλλίας. Όσον αφορά στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία η κατηφόρα είναι μονόδρομος. Πως θα αντιπαλέψει το Βερολίνο την επιθετικότητα του Πεκίνου; Πολύ δε περισσότερο όταν η Ρώμη συμφωνεί για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων της DongFeng Motor.

*Τι έδειξε το νέο sell off της Τρίτης; πως αντλήθηκε ρευστότητα που όμως δεν κατευθύνθηκε ούτε σε ομόλογα (US10Y) ούτε σε χρυσό, ούτε σε futures λ.χ. πετρελαίου. Μπορεί να βγαίνει χρήμα/υπεραξίες από το volatility- πάνω-κάτω- όπως σωστά το περιγράφει ο φέρελπις Βασίλης Γούλας (για CBOE/VIX) αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Βγήκε χρήμα για να παραμείνει ρευστό/διαθέσιμο. Εάν υποθέσουμε πως ο Warren Buffett παραμένει διορατικός παίκτης τότε cash is the king. Αυτό καταλαβαίνω από την αντίδραση των traders σε αυτή την συγκυρία. Τι λέει εδώ και μέρες η DeA, πως οι traders έχουν προεξοφλήσει τη μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed τον Σεπτέμβριο, πλέον θα “εκβιάσουν” για περισσότερες και συχνότερες. Μέχρι τότε το “έξυπνο χρήμα” καλή ώρα ο Warren Buffett θα καιροφυλακτεί με ατελείωτο μετρητό. Προφανώς περιμένει να αγοράσει (και τι) φθηνότερα. Γενικά ο Σεπτέμβριος είναι ένας περίεργος μήνας, μου έλεγε γνωστός διαχειριστής θυμίζοντας μου τον Σεπτέμβριο της Lehman, των Δίδυμων Πύργων κ.λ.π. Και αυτός έχει βγάλει ρευστότητα και την κρατάει για να αγοράσει φθηνότερα, εάν του βγει; θα φανεί…

*Καλός ο 5ος πόλος αλλά, με συμμετοχή του ΤΧΣ έως 475 εκατ., με εγγυήσεις του Δημοσίου για την ένταξη των NPLs (κυρίως) Attica Bank και Παγκρήτιας στον “Ηρακλή ΙΙΙ”…όταν η Optima Bank, με ισολογισμό αλφάδι, με θετική πιστωτική επέκταση, χωρίς NPLs e.t.c. Φάνηκε και χθες, στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με τον τραπεζικό κλάδο στο μείον 1,05% η μετοχή στο συν 1,54% και τα 13,20 ευρώ. Αποτίμηση, παρά 27 εκατ. στο όριο του ενός ( 1 ) δισ.

*Ποιες μετοχές του FTSE25 Large Cap ξεχώρισαν χθες; Cenergy Holdings (9,70), OTE (15,09), Sarantis (10,78).

*Cenergy Holdings: “τιμολογείται” πλέον εμφανώς η προοπτική των ΗΠΑ. Τα 1,844 εκατ ευρώ είναι under value.

*ΟΤΕ: Συνεχίζεται ο έρωτας των funds με τη νέα διοίκηση. Και πως να μην όταν κοτζάμ JPMC ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 18,40 (από 17,30). Θα είχε ενδιαφέρον εάν η JPMC είχε κάνει κάποιου είδους συμφωνία με την Deutsche Telekom. Κάτι πήρε το αυτί μου, χθες σ’ ένα κλειστό τραπέζι.

*Την πρώτη θέση στην ετήσια έρευνα του Extel στις κατηγορίες της ανάλυσης ελληνικών μετοχών (Greece Country Research) και πωλήσεων (Greek Equity Sales) κατέλαβε η επενδυτική εταιρεία Ambrosia Capital. Για άλλη μία χρονιά, η Ambrosia Capital κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε μια πληθώρα εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και να αποσπάσει την εξαιρετική αυτή διάκριση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ambrosia Capital, Αναστάσιος Αστυφίδης δήλωσε πως «η αναγνώριση αυτή είναι αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής εργασίας από την πλευρά της εταιρίας μας. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους θεσμικούς μας πελάτες παγκοσμίως για την αδιάλειπτη υποστήριξή τους. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εταιρικούς μας πελάτες για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στην Ambrosia όλα αυτά τα χρόνια. Καθώς η ποιότητα της έρευνας στον τομέα της ανάλυσης μετοχών διαρκώς αυξάνεται, η Ambrosia Capital συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ενισχύει την παρουσία μας στην ελληνική αγορά. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή την ανοδική και επιτυχημένη πορεία προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας». Από τους νουνεχείς και διορατικούς ο Αναστάσιος και πολύ φίλος του μπάσκετ. Τρίποντο για το Ambrosia Capital.

*Ήμουν στην εκδήλωση της AEGEAN την Τρίτη, άκουσα με προσοχή όσα είπαν Ευτύχης Βασιλάκης και Δημήτρης Γερογιάννης. Χαμηλού κόστους (25 εκατ.) η είσοδος στην καλή low cost Volotea, προλαβαίνει έτσι (δυνητικό) ανταγωνιστή. Ενισχύει διασυνδεσιμότητες μικρότερων πόλεων και το σημαντικό εγγράφει σοβαρά παρακαταθήκη όταν το Ηράκλειο θα αποκτήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Έχω ακόμη 2-3 στο μυαλό μου, το ένα σχετίζεται και με την προοπτική “ανοίγματος” προς Ινδία, αλλά ένα-ένα. Η κοινότητα εμπιστεύεται τους χειρισμούς του Ευτύχη Βασιλάκη, στην τελική τον στηρίζουν οι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας. Ωστόσο, δεν κατάφερα να επιβεβαιώσω την πληροφορία πως ο Θανάσης Λασκαρίδης μείωσε περαιτέρω (ή και μηδένισε) το ποσοστό του. Πως είχε η κατάσταση, ο Πάνος Λασκαρίδης μετά από 23 χρόνια ενώ είχε το 8,614% του μ.κ με μηδενικό κόστος (λόγω ανταλλαγής μετοχών με την Cronus, το 2001) πλήρωσε 12 ευρώ στον αδελφό του για να αποκτήσει επιπλέον 3,4%. Τότε, είχα θεωρήσει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης του Πάνου προς τον Ευτύχη, στις προοπτικές της εταιρείας. Μέχρι τώρα είναι η αεροπορική με την μεγαλύτερη επαναφορά από Covid-19 και μετά από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών. Θα επανέλθω…

*Δεν ξάφνιασε το χθεσινό 3,11% της Profile στα 4,975 ευρώ. Απλά δείτε τις αποτιμήσεις, Profile στα 122,3 εκατ., Entersoft στα 240 εκατ., Epsilonet στα 650 εκατ. Να μην συνεχίσω…

*Πιθανότατα σε διαχειριστή fund που επενδύει σε Small Cap του MSCI Greece θα πρέπει να πήγε το πακέτο των 520 χιλ. μτχ της Motor Oil. Έγινε στα 21,70 ευρώ, στις 11.15′. Τιμή “κλεισίματος” στα 21,90 με υψηλή ημέρας τα 22,08 ευρώ.

*Μετά την συνεδρίαση η ανακοίνωση της Jumbo για σύγκληση έκτακτης γ.σ για επαναγορά (έως του 10%), ακύρωση μετοχών. Αύξηση 8% στις πωλήσεις του Αυγούστου. Θυμίζω, στα 27,2 ευρώ/μτχ το placement που είχε κάνει ο Απόστολος Βακάκης, στις 9 Μαΐου. Από την πώληση στα ψηλά τα 110 εκατ. αποτέλεσαν οικογενειακή περιουσία, όπως είχε δηλώσει τότε. Τακτική του επιχειρηματία, εδώ και 5 placements που έχει πραγματοποιήσει, η αξία συμμετοχής του στην Jumbo να τιμολογείται στο μισό δισ. Όσο υψηλότερα ανεβαίνει η τιμή της μετοχής-τόσο μειώνεται το ποσοστό του ιδίου. Η συμμετοχή αξίζει μεν 500 εκατ., πλην όμως το ποσοστό βαίνει μειούμενο. Πλέον έχει περιοριστεί στο 16,2% του μ.κ. So clear.    

*Ες αύριον…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask