Το σενάριο πως ο αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός με τον κορονοϊό, ένας αδενοϊός δηλαδή που μπορεί να μεταλλάχθηκε ή που να έγινε ο ίδιος ιδιαίτερα παθογόνος ή ο συνδυασμός του με τον κορονοϊό να έχει αυτό το αποτέλεσμα, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην επιστημονική κοινότητα.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας σχολίασε πως «ίσως είναι η πιθανότερη θεωρία, δηλαδή ένα παιδί που νόσησε από κορονοϊό, που σε αυτές τις ηλικίες έχει δεξαμενές αποθήκευσης του ιού στο έντερό του και στην συνέχεια κολλήσει και έναν αδενοϊό που είναι πολύ συχνός και προσβάλλει τα παιδιά κάθε χρόνο-χωρίς να κάνει τέτοια προβλήματα- αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σούπερ αντιγόνο το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νταλούκας, είναι κάτι παρεμφερές με το Φλεγμονώδες Πολυσυστηματικό Σύνδρομο, λόγω του οποίου επίσης νοσηλεύτηκαν παιδιά. Όπως ανέφερε, τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς για να προχωρήσουν σε προληπτικές εξετάσεις για οξεία ηπατίτιδα, είναι κυρίως ο ίκτερος, ο οποίος είναι πολύ εμφανής, κιτρινίζει το άσπρο των ματιών και του δέρματος. Άλλα συμπτώματα είναι ο αποχρωματισμός των κοπράνων, τα σκούρα ούρα και από κει και πέρα υπάρχει καταβολή των δυνάμεων, κοιλιακό άλγος, διάρροια, κνησμός κάποιες φορές, υπάρχει αφθονία συμπτωμάτων.
Αν οι γονείς διαπιστώσουν κάποιο σύμπτωμα τέτοιου είδους και κυρίως από το γαστρεντερικό, με εμετούς, διάρροιες, πονόκοιλο να ενημερώσουν τον παιδίατρο άμεσα και να μην περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί, επισήμανε ο κ. Νταλούκας. «Να πάρουν τον παιδίατρο να μιλήσουν μαζί του και εν ανάγκη να πάνε το παιδί τους για εξετάσεις» είπε χαρακτηριστικά. Η οξεία ηπατίτιδα δεν πρόκειται να ξεφύγει της προσοχής μας, προσέθεσε. Αυτό που μπορεί να ξεφύγει από τους γονείς είναι μια ήπια μορφή, που δεν θα κάνει ιδιαίτερο ίκτερο.