Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, οι εμπλεκόμενοι το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό και απλώς φροντίζουν να συντηρούν τις προσδοκίες. Αυτό που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι ο «λογαριασμός» των μέτρων.
Το Γενικό Λογιστήριο, με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ -ένα δισεκατομμύριο το οποίο θα προέλθει από την εφαρμογή της ρήτρας καθαρών δαπανών και άλλα 500 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες- εκτιμά ότι θα ισορροπήσει ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών για ελαφρύνσεις και στήριξη και από την άλλη στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αγορών για παραμονή στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Το θετικό είναι αντίστοιχο ποσό προκύπτει ότι θα μπορεί να μοιραστεί και στην ΔΕΘ του 2026. Το δεύτερο θετικό είναι ότι αυτό το ποσό φαντάζει διασφαλισμένο ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,3% φέτος και του χρόνου.
Που υπάρχει το «αλλά». Ότι το 1,5 δις. ευρώ δεν είναι ένα ποσό που επαρκεί για να χρηματοδοτήσει γενναία μέτρα που μπορεί ορισμένοι να έχουν στο μυαλό τους. Και δεν μιλάμε για μειώσεις στον ΦΠΑ, 13ο και 14ο μισθό που μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι ότι είναι παρεμβάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Με 1,5 δις. ευρώ δεν μπορούν καν να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Τι να περιμένουμε; Ένα μακρύ κατάλογο με στοχευμένες παρεμβάσεις καθεμία από τις οποίες θα έχει προϋπολογισμό δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Να περιμένουμε επίσης παρεμβάσεις και στον τομέα της υγείας και στον τομέα της παιδείας και σε αυτό των επενδύσεων…