Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSElvalHalcor: Γιατί «ρίχνει» 30 εκατ. ευρώ στην επέκταση εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα

ElvalHalcor: Γιατί «ρίχνει» 30 εκατ. ευρώ στην επέκταση εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα

Εισήχθησαν σήμερα για διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 250.000 ομολογίες της ElvalHalcor, προς 1.000 ευρώ έκαστη, αυξάνοντας τα εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην ελληνική αγορά.

Θυμίζουμε ότι το 7ετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές περίπου, καθώς ενώ η εταιρεία ζητούσε έως 250 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν στα 734,9 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 2,45%.

Τα αντληθέντα κεφάλαια, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης, διαμορφώθηκαν στο καθαρό ποσό των 244 εκατ. ευρώ περίπου, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

Που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια

Όπως ανακοίνωσε χθες η ElvalHalcor, ποσό περί τα 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022 για νέες επενδύσεις σε ακίνητα σχετικών με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Ειδικότερα, η ElvalHalcor θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω ποσό για την καταβολή τιμήματος (συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων και φόρων) για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα.

Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης και η διοίκηση εκτιμά ότι η επίτευξη αυτής της επένδυσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, καθώς οι βασικοί όροι της συναλλαγής έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνικός και νομικός έλεγχος.

Τα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν, μακροπρόθεσμα, για αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων του ομίλου. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί αυτή η συναλλαγή, η ElvalHalcor θα αναζητήσει ακίνητα, γειτονικά με τα βιομηχανικά ακίνητά της ή των θυγατρικών της στην περιοχή των Οινοφύτων που εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές ανάγκες του ομίλου.

Η επέκταση εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα

Σημειώνεται πως όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό κτήριο του παλιού χρηματιστηρίου στην οδό Πεσμαζόγλου 1, η εταιρεία τώρα δουλεύει με φουλ capacity στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, φτάνοντας τους 360 χιλ. τόνους. Έτσι, μέσα στο 2022 θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη επένδυση 100 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσει τους 500 – 520 χιλ. τόνους και να μπορέσει να ικανοποιήσει την τεράστια γκάμα των πελατών σε όλο τον κόσμο, που έχουν σχεδόν «κλεισμένες» παραγγελίες.

Η διακίνηση αυτών των τεράστιων όγκων αλουμινίου, απαιτούν εξαιρετικά μεγάλες εγκαταστάσεις και αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία θα επεκτείνει τις υπάρχουσες στα Οινόφυτα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύνδεση με τις γραμμές του τραίνου, κάτι που θα αναβαθμίσει πολύ την ταχύτητα παραδόσεων.

Μείωση δανεισμού

Επίσης, ποσό 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή οιουδήποτε ποσού προς τους μετόχους της υπό μορφή διανομής μερίσματος ή προμερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου ή οποιασδήποτε άλλης διανομής προς τους μετόχους (σε μετρητά ή σε είδος) και

Επιπλέον, το υπόλοιπο ποσό των 154 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, εντός 45 ημερών από την ημέρα της έκδοσης για μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Ειδικότερα, η Εταιρεία θα διαθέσει ποσό έως 43 εκατ. ευρώ στην Eurobank για την αποπληρωμή παλαιότερου δανείου, ποσό 56 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank για τον ίδιο λόγο και ποσό 55 εκατ. ευρώ Εθνική Τράπεζα επίσης για τον ίδιο λόγο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ