Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ.
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, είπε για αυτήν την απόφαση:
«Πλέον, έγινε νόμος του κράτους. Είναι μία ουσιαστική μεταρρύθμιση γιατί δίνει ελπίδα στην νέα γενιά για μία άλλη επιλογή και δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να δημιουργήσει ένα κέντρο εκπαίδευσης στα Βαλκάνια. Το 85% του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων. Μέχρι το 2027 η χρηματοδότηση θα φτάσει πάνω από 1.5 δισεκατομμύριο πρόσθετη χρηματοδότηση».
Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε με την σειρά του πως αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας.
«Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως έχουμε μια ανορθόδοξη σειρά των πραγμάτων. Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά, λέει την αλήθεια πως αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν επιδέχεται ερμηνείας το άρθρο 16 του Συντάγματος όσον αφορά την υποχρεωτικότητα και απαγόρευση τριτοβάθμιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το ιδιώτες και με δίδακτρα. Αυτό το Σύνταγμα είναι ο άγγελος των αδυνάμων».
Ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, μίλησε για τη θέση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η «κυβέρνηση προσπαθεί με αλαζονεία να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως κάνουμε πιρουέτες».
«Είχαμε πει πως δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση. Ο τίτλος της εφημερίδας των ‘’Νέων’’ πως ‘’Τώρα το ΣτΕ θα κρίνει’’ είναι ένα μείζον ζήτημα που εμείς το είχαμε θέσει. Να πάμε με συζήτηση, να φτιάξουμε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το ερώτημα είναι θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το άρθρο 16 ή είναι μία εξυπηρέτηση πελατών; Η συνταγματική αναθεώρηση, απαιτεί συναινέσεις και η συναίνεση απαιτεί συζήτηση».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ένα νόμο έκτρωμα».
«Ο αγώνας των φοιτητών θα συνεχιστεί και θα καταστήσουν τον νόμο ανενεργό και στα χαρτιά. Όχι μόνο αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων θα έχουμε αλλά υποβάθμιση. Θα γίνει επιχείρηση. Είναι άδικο να λέμε πως είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τα εμπόδια θα αυξηθούνε εκεί, και μην έχουμε αυταπάτες, και σήμερα πληρώνουμε πολλά στη δημόσια εκπαίδευση».