don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Πολιτικά (Γερμανία) και γεωπολιτικά (Ουκρανία), ο τραπεζικός κλάδος (αποτελέσματα), η τιμή-στόχος για Metlen, το…αίνιγμα Σαντορίνη, …κάθε λιμάνι, οι σουπερμαρκετάδες, τα σχέδια Intralot και απευθείας Αθήνα-Ερμπίλ (AEGEAN)

*Εάν στις Βρυξέλλες δεν “ξυπνήσουν” ούτε τώρα και δεν δράσουν…εχθές, η περαιτέρω σμίκρυνση της Ευρώπης θα είναι πολυσύνθετη και νομοτελειακά αναπόφευκτη-. Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ε.Ε λίστες διαθέσιμου στρατού και οπλισμού για την Ουκρανία, ο Μακρόν συγκαλεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη ηγετών. Ρούμπιο με Νετανιάχου συζήτησαν (χθες Κυριακή) the next Gaza projects-. Σε αυτή την συγκυρία, η προσοχή είναι στραμμένη και προς Γερμανία. Ως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων 10ετιών τις χαρακτηρίζουν λ.χ. το IfO. Προφανώς και διακυβεύονται πολλά.

*Μας αφορούν και εμάς, πέραν της Ευρώπης. Διάβασα την συνέντευξη Μητσοτάκη (Καθημερινή της Κυριακής) με σαφές μήνυμα ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες ζούγκλας. Διακριτή η αγωνία του ΠΘ, όμως έχει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της ως προς την εσφαλμένο χειρισμό των Τεμπών. Επίσης, είδα ότι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της Ακροδεξιάς. ΟΚ προφανώς και ο πολιτικός χρόνος θα είναι “μεστός”, για να δούμε. Αυτό γιατί οι εξελίξεις στο πολιτικό αποτυπώνονται/συναρτώνται με το ευρύτερα εννοούμενο επιχειρηματικό/επενδυτικό. Από τις ισορροπίες των 5-6 BIG της εγχώριας επιχειρηματικότητας μέχρι τους MID.

*Και σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2024 η αγορά. Η προσοχή, κατ’ αρχήν στον τραπεζικό κλάδο, που κατά πάσα βεβαιότητα θα κάνει αισθητή διαφορά. Έχοντας διανείμει 860 εκατ. το 2024 (κέρδη 2023) η προοπτική/εκτίμηση για διπλάσια (at least) το 2025 (κέρδη 2024) δικαιολογεί-από μόνη της- την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων. Στα 8,985 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, πιθανά να είναι σε εύλογο επενδυτικό χρόνο η δεύτερη εισηγμένη με “μέγεθος” μεγαλύτερο των 10 δισ. Κοινός τόπος πως όσο αυξάνεται η αποτίμηση των εταιρειών-τόσο αποκτάται “κρίσιμο βάθος”. Ήδη, με την προσθήκη και της Optima Bank- στην αποτίμηση των 1,018 δισ. οι εταιρείες με μέγεθος πάνω από ένα (1) δισ αυξήθηκαν σε 24.  Θεωρώ πως στα 969,3 εκατ. η AEGEAN θέμα χρόνου/συγκυρίας είναι η επάνοδος της στο club των billionaires.

*Τετάρτη ανακοινώνει μεγέθη 2024 η Κύπρου, έπεται η Metlen. Εύλογα η προσοχή στον όμιλο Energy & Metals, μετά και τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης από την Morgan Stanley. Νέα τιμή-στόχος τα 48 ευρώ. Είχε προηγηθεί η BofA, με 45 ευρώ και εκκίνηση κάλυψης. Το ενδιαφέρον είναι πως, με το best case scenario της Morgan Stanley τιμή-στόχος είναι τα 64 ευρώ. Μυτιληναίος: Είναι ώρα να δράσουμε για τη βιομηχανία χωρίς ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, ο τομέας μετάλλων της Ευρώπης δεν μπορεί να επιβιώσει, επισημαίνει η Eurometaux της οποίας πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας. Ζητά άμεση επέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών. Σε όλο και περισσότερα Ντράγκι και Μυτιληναίος μιλούν την ίδια γλώσσα.

*Αίνιγμα και πως να μην…, η περίπτωση της Σαντορίνης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο, καθώς υπό Κ.Σ σε ένα μήνα θα ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, ήδη οι 2 με 3 εργαζόμενους θα είχαν προσληφθεί σε ξενοδοχεία κ.λ.π. Ο Δημήτρης Καμζέλας- αντιπρόεδρος εργαζομένων στον επισιτισμό/ξενοδοχεία του νησιού προειδοποιούσε (MEGA) ότι, αν η σεζόν πάει στον Ιούνιο, το πρόβλημα θα είναι πια επιβίωσης. Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τουριστικών εταιρειών η κατάσταση δείχνει αρκετά διαχειρίσιμη. Τελευταία, η περίπτωση της Royal Carribean International, που κάνει βάση τον Πειραιά. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο κρουαζιέρας στον κόσμο, δεν είναι και λίγο. Hub/Home port ο Πειραιάς για το 2025, μακάρι να κυλήσουν όλα ομαλά.

*Και μιας και αναφέρθηκα στον Πειραιά, νέο ιστορικό υψηλό στα 33,60 ευρώ για τη μετοχή του ΟΛΠ.

*Στις 20/2 ολοκληρώνεται η περίοδος δημόσιας πρότασης της LeonidsPort για το free float του ΟΛΘ. Τιμή προσφοράς τα 27 ευρώ, για το 20,98% του μ.κ, στα 28,20 η τρέχουσα. Προς ώρας η πλευρά των Dreyfus έχει-δεν έχει το 3% και αν. Παράλληλα αύξηση τη συμμετοχή της η πλευρά της Belterra/άραγε τώρα με τις εξελίξεις για την Ουκρανία η θέση Σαββίδη ενισχύεται ή μειώνεται; θα έχει ενδιαφέρον. Πάντως τα 28,5 εκατ. της αμκ στο Πόρτο Καρράς τα κάλυψε.

*Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα-σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στο -0,20%. Ας πούμε πως είναι έτσι (άλλα δείχνει η…τσέπη, αλλά έστω) πλην όμως ο αντίστοιχος στις ΗΠΑ είναι 3%, στην Ε.Ε 2,4% που πρακτικά σημαίνει: ουδείς εφησυχασμός. Για αυτό και οι πολλές συναντήσεις του αρμόδιου Υπ. με επιχειρηματίες, με φορείς αυτή την εβδομάδα. Θυμίζω, από την 1η Μαρτίου (Σάββατο) μπαίνει σε εφαρμογή ο κώδικας δεοντολογίας για τις προσφορές. Εύλογη η απορία για τί είδους εκπτώσεις μιλάμε λ.χ. στην ένδυση, όταν λ.χ. τον Ιανουάριο καταγράφηκε (ΕΛΣΤΑΤ) αύξηση 23% παρά κάτι. Επί της ουσίας δεν πρόκειται για έκπτωση αλλά για πρόσκαιρη μείωση στα προ της αύξησης τιμές. Με εννοείτε…  

*Την Κυριακή (23/2) η πρώτη απ’ ευθείας πτήση της AEGEAN, από Αθήνα για Ερμπίλ (Κουρδική περιφέρεια Ιράκ). “Προβολή σημαίας” σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή, ειδικά αυτή την εποχή. Εξαιρετική κίνηση- πολλαπλασιαστικής σκοπιμότητας/χρησιμότητας.

*Το είδα (radar) το βρήκα ενδιαφέρον (και πολύ πιθανό να ισχύει). Θετικές εξελίξεις για την Intralot από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε επιχειρηματικό και μετοχικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον κορυφαίου fund και η έκβαση επιχειρηματικής κίνησης που επίκειται! Προβεβλημένο στέλεχος του ομίλου, συνοδευόμενο από κορυφαίο Έλληνα χρηματιστή, πραγματοποίησε κρίσιμες και καθοριστικές συναντήσεις με επιχειρηματικό αλλά και μετοχικό αντικείμενο! Έχει αναφερθεί η DeA στην πιο τελευταία-σημαντική- εξέλιξη, θυμίζω (από την Παρασκευή): Mεθοδικά εξελίσσεται ο σχεδιασμός στην Intralot. Αυτό “δείχνει” η κίνηση του Soo Kim να περάσει τη συμμετοχή του (26,86%) υπό την Bally’s. Προφανώς σε συνεννόηση με την πλευρά Κόκκαλη οι ενέργειες του Κορεάτη. Διαγραμματικά η μετοχή “βλέπει” για πάνω από τα 1,45 ευρώ- σε πρώτη φάση- γιατί σε δεύτερη “έχει” τα 1,85 ευρώ, gratis.

*…και Καλή Εβδομάδα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask