Ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι η εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για τις επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), επικαλούμενος το “Technology HR Trends” της Randstad, το 72% των επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του μέχρι το τέλος του 2024.
Την ίδια στιγμή, το 21% των εταιρειών του κλάδου δεν σχεδιάζει κάποια αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του.
Συνολικά, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα “Technology HR Trends” της Randstad, το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη στελέχωσή τους, ενώ το 70% δυσκολεύεται να διατηρήσει τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξει ταλαντούχους ηγέτες.
Στον τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων (70%), η περιορισμένη ή μηδενική εργασιακή εμπειρία στον τομέα εξειδίκευσης (53%) και ο απαιτούμενος χρόνος εργασιακής εμπειρίας συνθέτουν τα τρία πιο σημαντικά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την προσέλκυση ταλέντων.
Η ανάγκη για επέκταση και ανάπτυξη της επιχείρησης (88%) προωθεί την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (63%) αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς και την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας.
Τι θέλουν οι εργαζόμενοι
Η έρευνα δείχνει ότι το “πακέτο” οικονομικών αποδοχών και παροχών, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, το υβριδικό μοντέλο εργασίας ή η εξ αποστάσεως εργασία και η δυνατότητα ευκαιριών για την εξέλιξη της καριέρας αποτελούν τους κεντρικούς παράγοντες, που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης.
Στον κλάδο της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν ενεργά να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (89%), τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (87%), καθώς και ευέλικτα προγράμματα εργασίας (64%). Αναφορικά με τις οικονομικές παροχές, επιλέγουν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (80%), τα επισιτιστικά κουπόνια (71%) και το κινητό τηλέφωνο (70%).
Κινητικότητα εργαζομένων στο ΙΤ
Η κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στον κλάδο της τεχνολογίας, με το 66% των εργαζομένων να αποφασίζει να αλλάξει θέση εργασίας για να λάβει καλύτερες αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από άλλον εργοδότη.
Παράλληλα, το 52% των εργαζομένων, εκφράζει την επιθυμία για περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε άλλη εταιρεία, ενώ το 22% υπογραμμίζει ότι η απουσία ταύτισης με την κουλτούρα της εταιρείας ήταν κύριος λόγος αποχώρησης, αναδεικνύοντας, έτσι, τη σημασία των συνθηκών εργασίας και των ευκαιριών ανάπτυξης ως κρίσιμους παράγοντες για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης.
Το ποσοστό εναλλαγής προσωπικού το 2023 παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα, με το 74% να αναφέρει ποσοστό αλλαγής κάτω του 16%, ενώ για το 2024 προβλέπεται ότι οι τάσεις αποχώρησης θα παραμείνουν σε αντίστοιχα επίπεδα.
Ο ρόλος του ΑΙ
Όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας της Randstad, το 40% των εταιρειών υποστηρίζει ήδη τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στο μέλλον. Αντίστοιχα, το 29% είναι “ανοιχτό” στην αξιοποίησή της, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το IT/τεχνολογία, το μάρκετινγκ – διαφήμιση και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, το 29% δεν έχει σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρήση της, ενώ μόλις το 1% δεν προβλέπει τη χρήση της στο μέλλον.
Για την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον αριθμό των θέσεων εργασίας, το 26% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, το 24% προβλέπει ότι θα μειωθούν και το 50% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.