Ζητήθηκε από στέλεχος που έζησε από κοντά τις επαφές στο Μαρακές -στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ- να προβλέψει αν η Standard and Poor’s θα προχωρήσει τελικώς στην αναβάθμιση της Ελλάδας. Η απάντησή του;
Πέρα από τα θεμελιώδη μεγέθη που δεν δικαιολογούν την παραμονή της χώρας σε μη επενδυτική βαθμίδα υπάρχει και κάτι άλλο. Γιατί να εμποδίσεις την ανάδειξη ενός success story επί ευρωπαϊκού εδάφους σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει και πολλές καλές ειδήσεις να «πουλήσει»;
Η είδηση της αναβάθμισης και στο… καπάκι η ανακοίνωση της συμφωνίας της Alpha με την Unicredit -καθόλου ασύνδετες χρονικά και ουσιαστικά οι δύο εξελίξεις- ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτή την εκτίμηση. Και από ότι φαίνεται, είμαστε ακόμη στην αρχή.
Ας φανταστούμε μια «συμφωνία κυρίων»: η Ελλάδα υλοποιεί δημοσιονομικούς στόχους στέλνοντας το μήνυμα ότι το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων βγάζει κάπου και ο διεθνής περίγυρος επιβραβεύει είτε με θετικές εκθέσεις αξιολόγησης, είτε και με προώθηση deals και επενδύσεων. Όλα συγκλίνουν στο ότι η προσπάθεια καλλιέργειας του success story θα συνεχιστεί.
Μια ακόμη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, έλευση και άλλων τραπεζικών κολοσσών στην Ελλάδα για να παίξουν τον ρόλο των στρατηγικών εταίρων στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές και άντληση επενδυτικών κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιογοράς, νέες άμεσες επενδύσεις είναι μερικά από τα επόμενα επεισόδια στο «σήριαλ».