“Τα περίπου 190 παιδιά με την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αν υπολογίσουμε ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά”. Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, σχετικά με την ανησυχία που έχει προκληθεί για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, η παιδίατρος παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
“Ωστόσο είναι κάτι άγνωστο. Έχει φανεί ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει βρεθεί ένας αδενοϊός, ένας ιός που προκαλεί στα παιδιά ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό κυρίως, μπορεί να κάνει όμως και γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν στελέχη αυτού του ιού, όπως είναι το στέλεχος 41, μπορεί και άλλες μεταλλάξεις αυτού του ιού, που θα φανούν στην πορεία, γιατί τώρα γίνονται οι μελέτες, και ελέγχονται αυτά τα περιστατικά πιο εμπεριστατωμένα, ανά τον κόσμο. Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο στέλεχος του αδενοϊού. Μπορεί να μη φταίει μόνο ο αδενοϊός, αλλά να είναι συνδυασμός ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί ένα παιδί. Βέβαια ο αδενοϊός 41 μάς έχει συνηθίσει σε ηπατίτιδες και μάλιστα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε βαριές ηπατίτιδες. Στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί και περιστατικά σε παιδιά που δεν έχουν ανοσοκαταστολή”, προσθέτει.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχετίζεται και με κορονοϊό
Στο ερώτημα αν υπάρχει συσχέτιση με τον κορονοϊό η κ. Παπαδοπούλου δηλώνει: «Σίγουρα δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Στο Ισραήλ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αρκετά από τα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, είχαν νοσήσει από κορονοϊό, κάποιους μήνες πριν. Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβαίνει, δηλαδή συνδυασμός με κάποιον άλλο ιό. Είτε αυτός είναι ο κορονοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, ή κάποια μετάλλαξη του αδενοϊού. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο το παρατεταμένο lockdown σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα ένα απαίδευτο ανοσολογικό σύστημα των παιδιών, τα οποία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις. Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή, τότε στους επόμενους μήνες θα δούμε μία έκρηξη περιστατικών σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, στη Νέα Ζηλανδία, και όπου εφαρμόστηκε ή ακόμη εφαρμόζεται παρατεταμένο lock down».