Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιες αλλαγές έρχονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών

Ποιες αλλαγές έρχονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών

Σημαντικές αλλαγές έρχονται άμεσα στον τρόπο φορολόγησης των πολιτών με τεκμαρτό τρόπο. Σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, η αναμόρφωση από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και παράλληλα η οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και εν συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενες στο θέμα επιβεβαιώνουν την πρόθεση αλλαγών αλλά σημειώνουν με έμφαση ότι «ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει».

Ταυτόχρονα το 2025 (για τη χρήση του 2024) θα αναπροσαρμοσθεί το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό ο οποίος έχει αναπροσαρμοστεί.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε ότι «θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία, όπου υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε εφόσον χρειαστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις».

Πότε και τι αλλάζει στα τεκμήρια επαγγελματιών

– Από Σεπτέμβριο: Αλλαγές στα τεκμήρια

– Θα αφορούν: Εισοδήματα 2024 (δηλώσεις 2025)

– ΔΕΝ καταργείται: Το ελάχιστο εισόδημα

– Μικρή μείωση: Ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής

– Αποσύνδεση: Με αύξηση κατώτατου μισθού

– Να λαμβάνονται υπόψη:

* Οικογενειακό εισόδημα

* Λοιπά εισοδήματα (ενοίκια, τόκοι, μετοχές, ομόλογα)

Αμφισβήτησης τεκμηρίων

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ