Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΠοια είναι η λύση απέναντι στο κυκλοφοριακό χάος

Ποια είναι η λύση απέναντι στο κυκλοφοριακό χάος

Για την αύξηση της κίνησης στην Αθήνα την τελευταία περίοδο μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του ΕΜΠ, Γιώργος Γιάννης.

«Σήμερα οι Αθηναίοι περνάνε 40 με 60 λεπτά περίπου για να μπουν από τα προάστια στο κέντρο της πόλης. Αυτός ο χρόνος είναι μικρός συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες εδώ και δεκαετίες θέλουν μία με μιάμιση και μερικές φορές και δύο ώρες για να μπουν από τα προάστια στο κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις με τις οποίες συγκρινόμαστε, έχουν βάλει ως εναλλακτική το να προωθήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ουσιαστικά. Όσους δρόμους και να κάνουμε, ηλεκτρικά οχήματα, αυτόματα οχήματα δεν είναι η λύση. Γιατί οι δρόμοι απλά δε χωράνε. Αυξάνεται η ζήτηση μετακινήσεων συνεχώς σε κάθε σύγχρονη πόλη, με αποτέλεσμα η μόνη λύση είναι να μετακινούμαστε μαζικά, δηλαδή μέσα μαζικής μεταφοράς, μετρό όπου υπάρχει, λεωφορείο» ανέφερε. «Οπωσδήποτε πρέπει πλέον να διαλέγουμε ποδήλατο και περπάτημα», πρόσθεσε.

«Και οι μετακινούμενοι δυσκολεύονται – και δεν έχουν τολμήσει να διαλέξουν μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μακρινές μετακινήσεις με ποδήλατο και περπάτημα για τις κοντινές. Αλλά και η πολιτεία δεν δίνει το καλό παράδειγμα, δεν αστυνομεύει τις λεωφορειολωρίδες, δεν δίνει προτεραιότητα στα λεωφορεία. Για πρώτη φορά ο δήμος Αθηναίων κάνει τις προσπάθειες του για περισσότερο περπάτημα και ποδήλατο. Το υπουργείο Μεταφορών για πρώτη φορά ενισχύει τους περιφερειακούς οδικούς άξονες με τα νέα έργα, και για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει η συζήτηση για έναν μητροπολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος θα επιτρέπει ακριβώς αυτό: Δηλαδή να γίνουν ποδηλατόδρομοι και να γίνεται χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς» είπε ακόμη.

Έγιναν προσπάθειες και γίνονται προσπάθειες στην Αθήνα, αλλά οι αντιδράσεις των ΙΧ ενάντια σε κάθε τι καινούργιο για τα ποδήλατα για τα πεζοδρόμια είναι πολύ ισχυρότερες από τους ποδηλάτες. Και δείτε τι έγινε στον “Μεγάλο Περίπατο”. Ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια -που προφανώς δεν ήταν ένα πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων- αλλά όπως σε όλη την Ευρώπη, από κάπου ξεκινάς. Οι οδηγοί ΙΧ επαναστάτησαν ότι “χάσαμε τις λωρίδες”. Όταν ξεκινάς να αλλάξεις τη συμπεριφορά, εκεί χρειάζεσαι την κοινωνία να υποστηρίξει τη νέα συμπεριφορά» κατέληξε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ