Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠΚΜ: 234 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν στη νέα δράση επιχορήγησης της Περιφέρειας

ΠΚΜ: 234 μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν στη νέα δράση επιχορήγησης της Περιφέρειας

Με την υποβολή 234 επενδυτικών σχεδίων από ισάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ένταξη στη δράση χρηματοδότησης “Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση” του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 234 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση είναι συνολικού προϋπολογισμού 62,2 εκ. ευρώ, με την αιτούμενη επιχορήγηση (δημόσια δαπάνη) να φτάνει στα 27,98 εκ. ευρώ.

Η δράση αφορά στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή, στους τομείς: Αγροδιατροφική Αλυσίδα, Βιοεπιστήμες – Υγεία – Φάρμακα, Ψηφιακές Τεχνολογίες, Αειφόρος Ενέργεια, Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία, Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα, Υλικά – Κατασκευές και Βιομηχανία, Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες. Οι επιχειρήσεις ενισχύονται για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών, για τον τεχνολογικό μετασχηματισμός τους, τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιχορήγησης να ανέρχεται σε 45%.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των υφιστάμενων. Μέχρι σήμερα, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, έχουμε υποστηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με διαρκή προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδό τους. Εκατοντάδες επιχειρήσεις, χάρις στις ενισχύσεις μας, έχουν αποκτήσει εξωστρέφεια, έχουν εισάγει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στην πρακτική τους, ακμάζουν και γίνονται ανταγωνιστικές στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε με την ίδια συνέπεια και στο νέο ΕΣΠΑ. Προτεραιότητα είναι πάντα η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι τεράστιο, καθώς στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν 234 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Θέλω να συγχαρώ τους φορείς διαχείρισης και παρακολούθησης της νέας αυτής δράσης, την ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ, που αποτελεί σταθερό συνεργάτη μας, τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, αλλά και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, που έφεραν σε πέρας και με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα την πρώτη φάση της διαδικασίας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει και η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, ώστε να αναδειχθούν οι τελικοί δικαιούχοι και να αρχίσει η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Είναι άλλη μια απόδειξη της αξιοποίησης των απρόσωπων πόρων, που ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετατρέπουμε όλα αυτά τα χρόνια σε μετρήσιμο μέγεθος για κάθε συμπολίτη μας. Είναι η δική μας προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία”, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι δαπάνες για τις οποίες ενισχύονται μέσω της επιχορήγησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορούν σε κτίρια, εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο τους, για παραγωγικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, για εξοπλισμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, για ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, για παροχή υπηρεσιών (συμβουλευτικές, λογισμικού, πιστοποιήσεις, σχεδιασμό και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, μεταφορά τεχνογνωσίας), για προβολή (συμμετοχή σε εκθέσεις και λοιπά έξοδα προβολής), για νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό και για έμμεσες δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων χρηματοδότησης που δηλώθηκαν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως προς το μέγεθός τους την πρώτη θέση κατέχουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα άτομα προσωπικό, με 113 αιτήσεις (ποσοστό 48%) και ακολουθούν οι μικρές επιχειρήσεις με δέκα έως πενήντα εργαζόμενους και 84 αιτήσεις (ποσοστό 36%) και οι μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 50 έως 250 άτομα και 37 αιτήσεις (ποσοστό 16%).

Ως προς τους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης τα επενδυτικά σχέδια που απορροφούν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό ανήκουν κυρίως στους τομείς της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας και των Υλικών – Κατασκευών και Βιομηχανίας, ενώ ακολουθούν οι τομείς Περιβάλλοντος – Κυκλικής Οικονομίας, Τουρισμού – Δημιουργικών Βιομηχανιών και Ψηφιακών Τεχνολογιών και με μικρότερο προϋπολογισμό οι τομείς Βιοεπιστημών – Υγείας και Φαρμάκων, Μεταφορών – Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Αειφόρου Ενέργειας.

Οι τομείς με τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια είναι “Άλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών”, “Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα”, “Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής”, “Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων” και “Κατασκευή μεταλλικών σκελετών και μερών μεταλλικών σκελετών”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ