Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠΚΜ: Ημερίδα για την εισαγωγή καινοτόμων ειδικοτήτων στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης

ΠΚΜ: Ημερίδα για την εισαγωγή καινοτόμων ειδικοτήτων στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης

Η εισαγωγή καινοτόμων ειδικοτήτων στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας αποτέλεσε το αντικείμενο ημερίδας, την οποία οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή εποχή και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους πυλώνες για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Καθήκον και υποχρέωση όλων μας είναι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθούμε επαρκώς σε όλους εκείνους τους μετασχηματισμούς που έρχονται με ταχύτητα και αλλάζουν δομές, υποδομές και τελικά την ίδια την καθημερινότητα”, ανέφερε στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών. “Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε πολιτικές συμπερίληψης. Στοχεύουμε στη συνεργασία και στη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε έναν κόσμο όπου η ταχύτητα προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς παίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας”, υπογράμμισε ο κ. Τζόλλας.

Χαιρετισμό, στο πλαίσιο της ημερίδας, απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία αναφέρθηκε στην αξία που έχουν οι συνέργειες μεταξύ φορέων στην κατεύθυνση της σύνδεσης της εκπαιδευτικής και της διαδικασίας κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Η ίδια σημείωσε ότι “αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα η απασχόληση των νέων και των ευάλωτων ανθρώπων αλλά και το να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους”. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, “ένα από τα μεγάλα ζητούμενα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα κατάρτισης είναι ακριβώς αυτό: πώς θα μπορέσουν να συνδεθούν αυτοί οι δύο πυλώνες και να αποδώσουν τα μέγιστα”.

Το μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τα νέα παιδιά είναι απλό: ο τομέας της πληροφορικής πληρώνει καλά, δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να εξασφαλίσει μια πολύ καλή επαγγελματική διαδρομή”, τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημειώνοντας:“αξίζει να το σκεφτείτε σοβαρά, αξίζει να μπείτε σε προγράμματα κατάρτισης, αξίζει να αναπτυχθεί, να πολλαπλασιαστεί αυτή η δυνατότητα για τις νέες γενιές, γιατί θα είναι μια αναγκαία δεξιότητα, για να μπορέσει κανείς να πετύχει στην επαγγελματική του πορεία”.

Ο κ. Κυρανάκης μίλησε για ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο “από την κυβερνοασφάλεια -που οι μηχανικοί της αυτή τη στιγμή είναι δυσεύρετοι και προφανώς, όταν βρεθούν, πληρώνονται πανάκριβα- μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάπτυξη εφαρμογών, που μπορούν να βοηθήσουν πολύ τη δημόσια διοίκηση αλλά και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, και μέχρι τους τεχνικούς δικτύων, που πολλές φορές τους υποτιμούμε, αλλά χωρίς την υποδομή δεν μπορεί να λειτουργήσει απολύτως τίποτε”.

Το πρώτο θεματικό πάνελ της ημερίδας αφορούσε την “εναρμόνιση των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας”. Τη συζήτηση διηύθυνε ο Αντώνης Καταβέλος, Συντονιστής του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας (ανατολικός τομέας). Τις απόψεις τους κατέθεσαν οι: Όλγα Καφετζοπούλου, Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, Εμμανουήλ Βαϊρακτάρης, Διευθυντής Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννα Χορμόβα, Υποδιοικήτρια ΔΥΠΑ, και Φωτεινή Ζαφειροπούλου, εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Τον συντονισμό του δεύτερου πάνελ με θέμα “Ανάγκες αγοράς εργασίας – Ανάγκες reskilling” ανέλαβε ο Γεώργιος Γιόρτσος, Συντονιστής του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας (δυτικός τομέας). Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Σίμος Διαμαντίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος, Κώστας Μάλαμας, CEO DataViva, Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Κωνσταντίνος Στυλιαράς, Αναλυτής στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, και Χριστίνα Δηματάτη, Head of HR Chubb.

Χαιρετισμό στο πλαίσιο της ημερίδας απηύθυναν ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Η ημερίδα, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Ελένη Καμπάκη, άνοιξε με μουσική από το EyeHarp, το οποίο είναι το πρώτο μουσικό όργανο που επιτρέπει σε άτομα με κινητική αναπηρία να μαθαίνουν και να παίζουν μουσική με το βλέμμα ή με τις κινήσεις του κεφαλιού. Τη μουσική με τα μάτια παρουσίασε η εκπαιδευτικός Μαρία Βαρσαμά, Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ