Στον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης και τον αντίκτυπό του στις ελληνικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκαν ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και ο Σπύρος Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, σε συζήτησή τους στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, κ. Καμινάρης, παρατήρησε ότι η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της Φορολογικής Διοίκησης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, «φαίνεται να αποδίδει καρπούς», με τη μορφή αυξημένων εσόδων για το κράτος, μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής. «Σίγουρα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της διαβίβασης των λογιστικών στοιχείων και βιβλίων των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την πρόοδο», σημείωσε.
Τι δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλής, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μυστικό για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Υπάρχει σκληρή δουλειά και σχέδιο, που εφαρμόζουμε με αφοσίωση και επιμονή όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς και η ψηφιοποίηση μας έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια, με το ελληνικό σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών να είναι από τα πιο ώριμα διεθνώς και να αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες». «Η μείωση του κενού ΦΠΑ από το 29% το 2017, στο 13,7% το 2022, το αποδεικνύει», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν απτά αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται και από διεθνείς οίκους, όπως η Moodys», ενώ παρατήρησε ότι «η αύξηση της αξιοπιστίας της Φορολογικής Διοίκησης της χώρας έχει παίξει μεγάλο ρόλο στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων, στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα».
Ο κ. Πιτσιλής στάθηκε ιδιαίτερα και στα θέματα φορολογικής τεχνολογίας. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι, που συζητάμε όλοι. Υπάρχουν κίνδυνοι από την πρόωρη και υπερβολική εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά της, όμως είναι κάτι, που δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαίο, ειδικά σε μια χώρα και μια ήπειρο, που αντιμετωπίζει σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα». Κατέληξε ότι «στο δικό μας φάσμα δράσεων, έχει εφαρμογή στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, με διαγνωστικά μοντέλα, με τα οποία μπορούμε να διαγνώσουμε συμπεριφορά, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με δυνατότητα αξιόπιστων chatbots».
Τι δείχνει έρευνα της EY
Από την πλευρά του, ο κ. Καμινάρης αναφέρθηκε και σε έρευνα που μόλις ολοκλήρωσε η EY Ελλάδος σε 124 εταιρείες στη χώρα μας, σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τα πλήρη ευρήματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες μέρες.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για περισσότερους από 8 στους 10 ερωτώμενους.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Καμινάρης, η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι 6 στους 10 συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται ως προτεραιότητα την επένδυση στην αυτοματοποίηση εσωτερικών λειτουργιών και 1 στις 3 στο GenAI και την αξιοποίηση δεδομένων, για να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις φορολογικής συμμόρφωσης και reporting. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν, ακόμη, ότι αυξάνεται ο φορολογικός κίνδυνος. Παρόλα αυτά, 8 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον τρόπο διαχείρισης των διαφορών τους με τις φορολογικές αρχές.