Ασφυκτικό κλοιό στα νοικοκυριά έχουν δημιουργήσει οι τιμές στο μέτωπο της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 235,38 ευρώ/ MWh. Σε σύγκριση, δε, με τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρισκόταν στα 58,93 ευρώ/ MWh η αύξηση είναι στο θηριώδες 299,4%.
Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν 134,73 ευρώ για να πάρει στη συνέχεια την ανιούσα με τη συνολική αύξηση στο τρίμηνο να φτάνει το 74,7%.
Στη , δε, χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα για σήμερα η τιμή είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 229,27 ευρώ/MWh με αύξηση 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα με τη Γαλλία να είναι στα 215,92 ευρώ/MWh, τη Γερμανία στα 167,18 ευρώ/MWh, την Πολωνία στα 130,23 ευρώ/MWh, τη Βουλγαρία στα 187,36 ευρώ/MWh καιστη Σερβία στα 197,66 ευρώ/MWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 5,7%, το φυσικό αέριο 34,7% τα υδροηλεκτρικά 21% οι εισαγωγές 10,8% και οι ανανεώσιμες σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο18,9%.
Οι ανακοινώσεις
Στο φόντο αυτό γίνονται οι ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Κεντρικό σημείο σε σχέση με τα νοικοκυριά, αναμένεται να είναι διασφάλιση επιδότησης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, για τον Ιανουάριο, αλλά μόνο για τις κύριες κατοικίες, αλλά και η αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης με βάση τη μέση τιμή του ρεύματος, όπως καταγράφηκε το Δεκέμβριο. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις αναμένεται να υπάρξει ένα σήμα στήριξης καθώς σε τελική φάση είναι η συνεννόηση με την Κομισιόν ώστε να μην προσκρούσει η όποια κίνηση στήριξης στο δίκαιο ανταγωνισμού.
Παράλληλα σε σχέση με τα τιμολόγια φυσικού αερίου υπάρχει ήδη και η συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, που σε συνδυασμό με τις προμήθειες αζέρικου αερίου σε «κλειδωμένες τιμές» συνεισφέρει στην διαμόρφωση κινήσεων επιδότησης για τους καταναλωτές και φέτος.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προσπάθεια για διαμόρφωση ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού, με χρήση ειδικού αλγόριθμου και θα υπολόγιζε το ύψος της επιδότησης κατά περίπτωση, συναντά τεχνικές δυσκολίες.