Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠιάνει λιμάνι το μετρό

Πιάνει λιμάνι το μετρό

Πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες, θα εξυπηρετούνται από τις γραμμές 2 και 3 του μετρό το προσεχές διάστημα, καθώς εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται η παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ετσι συνολικά 200.000 λιγότερα αυτοκίνητα αναμένεται να κυκλοφορούν στην πόλη περιορίζοντας κατά 880 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η δοκιμαστική λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 προς τον Πειραιά με στόχο άμεσα να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία παράδοσης προς εμπορική χρήση της επέκτασης του μέσου. 

Σύντομα πρόκειται να παραληφθούν τα δύο ΤΒΜ της γραμμής 4 που θα συναρμολογηθούν για να ξεκινήσει η εκσκαφή της νέας γραμμής, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας από το βήμα του συνεδρίου Green Deal που διοργανώνουν το ΤΕΕ και το economix.gr  

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ (επικεφαλής της κοινοπραξίας κατασκευής της επέκτασης προς Πειραιά μαζί με Ghella-Alstom) είχε εκτιμήσει πως η επέκταση με τους σταθμούς «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο» θα παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η επέκταση συνολικού μήκους 7,5 χιλιομέτρων διχοτομήθηκε. Το 2020 δόθηκε σε λειτουργία το πρώτο μισό με τους σταθμούς «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλός», «Νίκαια», ενώ συνεχίστηκε η κατασκευή του δεύτερου μισού.

Μόλις το μετρό φτάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα συνδέσει απευθείας το λιμάνι με το κέντρο της Αθήνας αλλά και το Αεροδρόμιο προσφέροντας πλέον ένα πλήρες δίκτυο κάλυψης των συγκοινωνιακών αναγκών της πόλης. Εκτιμάται πως η διαδρομή Πειραιάς-Αεροδρόμιο με τη γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας, θα διαρκεί περίπου μια ώρα.

Περιβαλλοντικό όφελος

Η επέκταση του δικτύου του μετρό αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας ενώ όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας θα λειτουργήσει ταυτόχρονα προς όφελος της οδικής ασφάλειας. Την ίδια στιγμή επιτυγχάνεται σημαντική προστασία του περιβάλλοντος λόγω του περιορισμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ μέσω των αναπλάσεων και δενδροφυτεύσεων που προγραμματίζονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα απολαύσουν σημαντικά οφέλη. Τέλος, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι σύντομα οι πολίτες θα δούνε ότι στη γραμμή 4 θα αλλάξουν οι περιφράξεις των εργοταξίων. «Σύντομα θα δείτε ότι στις περιφράξεις θα υπάρχουν έργα τέχνης, ενώ τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από ελληνική start up με την ιδιότητα να απορροφούν τους ρύπους.» εξήγησε ο κ. Κουρέτας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ