Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετέβη σήμερα το πρωί στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Δήμο Μαραθώνα, προκειμένου να επιβλέψει την εφαρμογή Ψεκασμών (προνυμφοκτονία) για την προστασία από τα κουνούπια, η οποία πραγματοποιήθηκε από αέρος με ελικόπτερο.
Στην περιοχή μετέβη και ο Αντιπεριφερειάρχης Aνατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός.
Οι ψεκασμοί έγιναν σε έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα από εδάφους από το σύνολο των 9.000 στρεμμάτων του υδροβιότοπου και πραγματοποιούνται βάσει ειδικής χαρτογράφησης που έχει προηγηθεί καθώς και δειγματοληψιών των πληθυσμών προνυμφών και στους 34 τομείς στους οποίους διαχωρίζεται ο υδροβιότοπος, με προτεραιότητα αυτούς όπου καταγράφεται υψηλή πυκνότητα πληθυσμών.
Επισημαίνεται πως τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται με συστηματικό τρόπο, χαρτογράφηση και συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων, στη βάση και της συνεργασίας που έχει η Περιφέρεια Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά καθώς η αποτελεσματικότητα των δράσεων ξεπερνά το 90%.
Με τους διαρκείς ελέγχους και αυτοψίες των τεχνικών επιτροπών της Περιφέρειας σε γνωστές αλλά και νέες περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους αρμοδιότητάς τους και λαμβάνοντας πληροφόρηση από την εντομολογική επιτήρηση που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (το οποίο συλλέγει στοιχεία από τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού),επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη και άμεση αντιμετώπιση των κουνουπιών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.
Ο κ. Πατούλης παρακολούθησε τη διαδικασία των αεροψεκασμών και ενημερώθηκε για την πορεία των προγραμμάτων και δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών από τον Πρόεδρο Γ. Κωνστάντο και τα μέλη της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής της Περιφέρειας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:
«Σήμερα παρακολουθήσαμε τον αεροψεκασμό για την προνυμφοκτονία με οικολογικά προϊόντα εδώ στον υδροβιότοπο του Σχοινιά στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων και δράσεων που η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί έγκαιρα σε συνεργασία και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με στοχευμένες δράσεις. Από τις αρχές Μαρτίου έχουμε ξεκινήσει τους ψεκασμούς στα ρέματα και σε διάφορα χαρτογραφημένα σημεία σε όλη την Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για την προσήλωση και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει. Συνεχίζουμε».
Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:
Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αντιμετώπισης κουνουπιών στην Ανατολική Αττική
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης κι αντιμετώπισης των κουνουπιών τριετούς διάρκειας (2021-2023) και προϋπολογισμού 2.000.000 € με ΦΠΑ, με επεμβάσεις από εδάφους κι από αέρος με ψεκαστικό ελικόπτερο.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π. Ε. Α. Α. και την Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης-Παραλαβής του έργου, ως υπεύθυνοι εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης κι αντιμετώπισης των κουνουπιών, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Μαρτίου το πρόγραμμα Ψεκασμών Κουνουπιών (προνυμφοκτονίες) για το έτος 2023 και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί :
- 4 Κύκλοι Εφαρμογών Ψεκασμών (προνυμφοκτονίες) από εδάφους, (04 από 24), σε περιοχές-εστίες περιαστικά όλων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και στις Οικολογικά Προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα) της Ανατολικής Αττικής και
- 2 Εφαρμογές Ψεκασμών (προνυμφοκτονίες) από αέρος με πτητικό μέσο ελικόπτερο, (02 από 08), στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά, του Δήμου Μαραθώνος, σε έκταση περίπου 2.500 στρ. όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα από εδάφους από το σύνολο των 9.000 στρ, του υδροβιότοπου και χρήση βιολογικού σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις Οικολογικά προστατευόμενες περιοχές, του προγράμματος διαχείρισης κι αντιμετώπισης των κουνουπιών.