“Το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι όλες οι θετικές ειδήσεις στον τομέα της οικονομίας να περάσουν, ακόμα περισσότερο, στην καθημερινότητα των πολιτών”, επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ,Παύλος Μαρινάκης, κατά την ομιλία του στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit που οργανώνει ο ECONOMIST σε συνεργασία με το Powergame.gr, ενώ υπογράμμισε πώς η Παιδείας μας ενώνει και πρέπει να βγει έξω από τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.
“Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε πλέον για μία ανεργία, η οποία πλησιάζει σε μονοψήφια ποσοστά, είναι λίγο πάνω από 10%. Και έχουμε τη δυνατότητα να λέμε ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ, έχουμε τη δυνατότητα να λέμε ότι αυτό το τρίμηνο έχουμε τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχουμε αυξημένο κατά 15% αυξημένο τον μέσο μισθό και κατά 20% τον κατώτατο μισθό”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης για να δείξει τη σημερινή εικόνα της οικονομίας, παραπέμποντας στη σύγκριση με εκείνη πριν 5 ή 6 χρόνια.
“Αυτά είναι σίγουρα πολύ σημαντικά νέα αλλά δεν είναι αρκετά, γιατί στην Ελλάδα οι πολίτες βιώνουν μία παρατεταμένη πληθωριστική κρίση και ιδιαίτερα οι νεότεροι πολύ πιο έντονα”, είπε και συνέχισε:”Είναι σημαντικό ότι έχει μειωθεί η ανεργία στους νέους κατά 10 μονάδες, είμαστε η τέταρτη χώρα σε ρυθμούς μείωσης της, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Αυτό που θέλω να κάνουμε να κρατήσουμε τα θετικά αλλά σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάζουμε και να μην πανηγυρίζουμε. Δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε όταν βιώνουμε τόσες πολλές κρίσεις”.
Υπογράμμισε ότι “η σημερινή κυβέρνηση αυτά που λέει τα εννοεί, αυτά που λέει προεκλογικά τα κάνει μετεκλογικά κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τους νεότερους ανθρώπους”.
“Εχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν χρεώνει τις επόμενες γενιές για να γίνει προσωρινά αρεστή”, σημείωσε.
Η Παιδείας μας ενώνει
Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε για πρώτη φορά διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών ύστερα από 10 χρόνια και διόρισε μόνιμους στην Ειδική Αγωγή για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση.
“Ήμασταν στο υπόγειο κι έχουμε καταφέρει να βρεθούμε το δεύτερο ή στον τρίτο όροφο, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε ψηλά. Δώσαμε πολύ μεγάλη βαρύτητα να κλείσουμε και να τις πολλές τρύπες που είχε το εκπαιδευτικό μας σύστημα”, είπε.
Επισήμανε ότι πέρα από τους 27.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών η κυβέρνηση αύξησε κατά 13% τη χρηματοδότηση για την Παιδεία και σημείωσε: “Έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα σήμερα. Να ενισχύσουμε κι άλλο περισσότερο τα δημόσια Πανεπιστήμια και τα δημόσια σχολεία. Αλλά θεωρώ ότι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι να βγάλουμε έξω από τη σκληρή αντιπαράθεση τα ζητήματα της Παιδείας”.
Είπε ότι ο λαϊκισμός και η “επαναστατική γυμναστική” δεν πρόσφεραν τίποτε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά, όπως είναι η ασφάλεια των Πανεπιστημίων.
Τόνισε πως ειδικά τώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόεδρο απόφοιτο ιδιωτικού Πανεπιστημίου είναι λίγο υποκρισία και αδικία να μην μπορεί ένας νέος στην Ελλάδα να σπουδάσει, άμα θέλει, σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.
Υπενθύμισε ότι είναι δέσμευση του πρωθυπουργού να “τρέξει” τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και με διακρατικές συμφωνίες και με την αναθεώρηση του άρθρου 16.
“Να συμφωνήσουμε στο ότι η Παιδεία μας ενώνει μέσα από πολιτικές οι οποίες κάνουν καλύτερο το Πανεπιστήμιο, κάνουν καλύτερα το σχολείο”, είπε ο κ. Μαρινάκης.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην ειδική αγωγή, στην παράλληλη στήριξη ώστε να μην υπάρχουν μαθητές δύο ή τριών κατηγοριών και σημείωσε:”Κοινωνική πολιτική με πράξεις, όχι με συνθήματα χωρίς αντίκρισμα και πορείες”.
Ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζο, με θέμα συζήτησης την Οικονομία και την Παιδεία.
Νίκος Ρούμπος