*Αποφεύχθηκε μεν η μερική αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πλην όμως επιβεβαιώθηκαν τα πολλαπλά χάσματα στο πολιτικό τοπίο της υπερδύναμης. Διασπασμένη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων (στην Βουλή των Αντιπροσώπων)- διάσταση που διευρύνεται με τους Δημοκρατικούς και κάπως έτσι για 4η φορά την τελευταία 10ετία η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο/κίνδυνο ενός shutdown. Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της τελευταίας στιγμής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Κέβιν Μακάρθυ να στραφεί στους Δημοκρατικούς για να περάσει ένα ν/σ βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μετέθεσε τον κίνδυνο της διακοπής πληρωμών. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφτασε στο “παρά 1′” – με την πλευρά Τραμπ να υποστηρίζει την ιδέα ενός shutdown- και μάλιστα 4 μήνες μετά την παρ’ ολίγον χρεοκοπία των ΗΠΑ-εγείρει εύλογες ανησυχίες για την ικανότητα του Κογκρέσου να λειτουργήσει. Με απώλειες 5,08% τον Σεπτέμβριο ο S&P, στις 4.288,05 μονάδες.
*Την προσεχή Κυριακή σημαντικές εκλογές σε Βαυαρία και Εσση, δύο από τα πολυπληθέστερα και ισχυρότερα οικονομικά κρατίδια της Γερμανίας. Με την Εναλλακτική να έχει ενισχυθεί θεαματικά.
*Επιμένει να συντηρεί σε υψηλούς τόνους την αντιπαράθεση με το Βερολίνο η Ρώμη για το μεταναστευτικό. Αφορμή η δράση ΜΚΟ- που χρηματοδοτούνται από την Γερμανία (κυρίως από τους Grunen) για να μεταφέρουν ανθρώπους από χώρες της Β. Αφρικής στην Ιταλία. “Όχι αλληλεγγύη στα σύνορα των άλλων…”, το μήνυμα Μελόνι. Η περίπτωση της-πάλαι ποτέ- ανεκτικής Σουηδίας, του άρτιου κοινωνικού κράτους επί Ούλοφ Πάλμε, είναι ενδεικτική ενός δυστοπικού μέλλοντος στην Ευρώπη. Προφανώς και μας αφορά ως Ελλάδα.
*Φιλορώσος- αντιδυτικός ο νέος πρωθυπουργός στην Σλοβακία.
*Γιατί τα αναφέρει η DeA και μάλιστα πρωί Δευτέρας- πρώτη συνεδρίαση για τον Οκτώβριο; (Καλό μας Μήνα). Επειδή: η φυγή βιομηχανιών από την Ευρώπη προσλαμβάνει ανησυχητική τροπή. Με τα προβλήματα να μοιάζουν μεγαλύτερα από ποτέ. Και χωρίς άμυνες, κυρίως για το ενεργειακό κόστος, οι διαμάχες προκαλούν κλυδωνισμούς σε πολλά επίπεδα. Χαρακτηριστική η διαμάχη που ξέσπασε πρόσφατα στο εσωτερικό της EDF με αφορμή την επιδότηση στην γαλλική βιομηχανία αλλά και η ανοικτή, πλέον σύγκρουση Γαλλίας – Γερμανίας που πρακτικά για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κίνα περιπλέκει το σκηνικό με τις δικές της κινήσεις στη σκακιέρα. Μας αφορά τόσο σαν “ενιαία” (όσο γίνεται) Ευρώπη όσο (κυρίως) για την ελληνική παραγωγή. Με τα νέα δεδομένα να δείχνουν ότι οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν και πάλι, η επιδότηση στα 42 ευρώ μοιάζει πλέον αναγκαιότητα αν δεν θέλουμε η ελληνική βιομηχανία να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τον διεθνή ανταγωνισμό, μιας και Γαλλία και Γερμανία ήδη συντάσσουν τα σχέδια στήριξής τους. Προειδοποιούν, με κάθε τρόπο, οι Έλληνες επιχειρηματίες ενεργοβόρων ομίλων, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Μιχάλης Στασινόπουλος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κ.α μάλιστα ο πρώτος και ως επικεφαλής της Eurometaux, αλλά εις ώτα μη ακουόντων… Είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει το θέμα στα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα, η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός το πολέμησε αλλά φευ… Πλην όμως, ακριβώς λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος θα πρέπει ο ίδιος να “δείξει” στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης του και πέραν των αυτοδιοικητικών εκλογών, πέραν του Στέφανου Κασσελάκη κ.λ.π εδώ κινδυνεύουμε-ως χώρα, οικονομία- να χάσουμε το δάσος καθώς αντιπαρατιθέμεθα για το…δενδρύλλιο των δημοτικών. Σωστά παρεμβαίνει ο ΣΕΒ, και άλλοι φορείς, καθώς δεν χρήζουν στήριξης μόνον τα ευάλωτα νοικοκυριά (ορθότατα), οι ΜμΕπιχειρήσεις (επίσης ορθότατα), αλλά και οι απομείναντες μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι.
*Πρώτη συνεδρίαση για τον Οκτώβριο σήμερα. Μετά από 5 συνεχόμενες εβδομάδες με απώλειες τον Σεπτέμβριο. Περίπου 9 δισ. εξαερώθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Αμφίσημα τα στατιστικά για τον Οκτώβριο, αρκετά τα ιστορικά κραχ που έγιναν στις αγορές αυτό το μήνα. Αλλά εξίσου αρκετά και τα ράλυ με θεαματικές αποδόσεις. Στα πιο πρόσφατα, μετά Covid-19, ο 10ος είναι μήνας long friendly, με την διόρθωση των χρηματιστηριακών αξιών που έχει προηγηθεί να καθιστά ελκυστική την απόδοση πολλών εταιρειών. Στα 83 δισ. η συνολική χρηματιστηριακή αξία. Στα 105 δισ. το “βλέπει” η AXIA Ventures το 2025. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι, πριν την κρίση η σχέση αποτίμησης/ΑΕΠ είχε φτάσει το 78%, ενώ το 2022 είχε συρρικνωθεί στο 28% ( ! ). Θεωρεί πως, περιθώρια ανέλιξης υπάρχουν. Εστιάζει στην εισαγωγή της Optima Bank στο ΧΑ, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εισαγωγές. 2-3 ΑΕΕΑΠ πιθανότατα ως το τέλος του 2023, ΔΕΠΑ Εμπορίας, διάθεση μειοψηφικών ποσοστών από τους 2 βασικούς μετόχους της Helleniq Energy, εισαγωγή του 30% των μετοχών του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, είσοδος της Lamda Malls και έπεται συνέχεια με συγκεκριμένα projects υπό διαμόρφωση. Κατά κάποιο τρόπο στα βήματα της Παγκρήτιας η Τράπεζα Χανίων. Προς αύξηση κεφαλαίου, μετασχηματισμό και προοπτικά εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το πότε θα εξαρτηθεί από την πρότερη υλοποίηση όσων απαιτούνται για την μετεξέλιξη της. Είναι όμως προοπτική που την συζητά η επενδυτική κοινότητα.
*Σύμφωνοι, η ισχυρή ανοδική αντίδραση συγκεκριμένων blue chips και mid caps σχετιζόταν και με το window dressing. Ωστόσο και οι χαμηλότερες αποτιμήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν ελκυστικές, σύμφωνα και με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου αρκετές εταιρείες ήταν (και είναι) αγοράσιμες. Για αυτό και δεν θεωρώ μόνο απόρροια ενός εύλογου “καλλωπισμού” λ.χ. της ElvalHalcor (1,83 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (17,70), Ideal Holdings (5,42), Mytilineos (34,88), Aegean (10,50) κ.α. αλλά και απόλυτα δικαιολογημένης αποκατάστασης αξίας.
*Θα επιμείνει η DeA όσον αφορά στην πρόθεση της πλευράς του βασικού μετόχου του ΟΛΘ να συζητήσει το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας ακόμη και πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού του στους Ινδούς. Μάλιστα θα το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι το “μπαλάκι” είναι στην πλευρά τους, εάν-όντως- ενδιαφέρονται και έμπρακτα το αποδείξουν με την υποβολή επίσημης πρότασης η πλευρά της Belterra το συζητά. Και όχι μόνο, αλλά απ’ ότι με διαβεβαιώνει γνωστός ΠΑΟΚτζής της στήλης, η “εδώ” πλευρά αδημονεί, μένει η “άλλη” να αποδείξει πως-όντως- ενδιαφέρεται. Θυμηθείτε που το πρωτοδιαβάσατε, όταν θα έρθει η ώρα… επειδή ακούω διάφορα μετά την επικράτηση του ΟΛΘ στην διεκδίκηση του ΟΛΒόλου. Σας το εγγυώμαι.
*Άλλο πάλι και ετούτο, με το ΟΑΚΑ εννοώ…πριν χρόνια είχα δει το video με την…ταλάντωση των κερκίδων σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Μετά διάβασα για όσα προειδοποιούσε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, παρήλθαν τα χρόνια και σήμερα απαιτούνται 57 εκατ. για την αποκατάσταση. Στα 18 εκατ. σύμφωνα με όσα είχε πει-τότε- ο επικεφαλής του φορέα-Ολυμπιονίκης στην πάλη- τι να πεις…πάντως και η εγκατάλειψη πολλών άλλων εγκαταστάσεων του 2004 εγκληματική, επιεικώς. Πάλι καλά-τώρα- που το ΤΑΙΠΕΔ διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους. Ούτε κατά διάνοια δεν θέλω να σκεφτώ…
*Διαβάζω τις αναλύσεις ξένων επενδυτικών οίκων αλλά και δικών μας χρηματιστηριακών για την αξία που “κρύβει” η Jumbo. ΟΚ παιδιά, αλλά τώρα στα 3,545 δισ. αποτίμηση ανακάλυψαν την Jumbo. Εισηγμένη και μετοχή πάνε σαν το…ιπτάμενο ελεφαντάκι εδώ και μήνες.
*Σήμερα το μεσημέρι η ενημέρωση από την διοίκηση της Aegean για το χειμερινό πρόγραμμα και το διευρυμένο δίκτυο. Αύριο, στα κεντρικά της ΕΧΑΕ η ενημέρωση από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Να ακούσουμε τον Γιάννο Κοντόπουλο και το team του. Και μεθαύριο, Τετάρτη πρωί το “κουδούνι” έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Optima Bank. Το ξανά λέμε, γιατί έχει την σημασία της: η πρώτη εισαγωγή τράπεζας από την εποχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
*Πρώτο 6μηνο του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Κρήτη.
*Καλύπτει, λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Δεν υφίσταται θέμα, λένε στην κυβέρνηση. ΟΚ ο υπουργός καλύπτει την αναπληρώτρια, στις καταγγελίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ας απαντήσει κάποιος. Ισχύουν ή όχι όσα κατήγγειλε- εις άπταιστον…γαλλικήν- ο ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ. Γιατί, σημειωτέον, όσον αφορά την χρηματοδότηση διατριβών της αναπληρώτριας ο επιχειρηματίας “φωτογράφιζε” τη Novartis. Για να εξηγούμεθα.