*Διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2023 (και βλέπουμε…), αλλά με… μέτρο. Αναμφίβολα θετική εξέλιξη, κυρίως, για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προφανώς και για την δική μας. Θετική και η αξιολόγηση της Κομισιόν στην 14η Έκθεση για την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 748 εκατ. τον Ιούνιο.
*Ακριβώς, όπως τα έγραφε ο Εμμ. Νότης-νωρίς-νωρίς- χθες το πρωί. Με μία (επαν)έκδοση ειδικών χαρακτηριστικών (καθώς αφορούσε μόνο primary dealers) ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ “τσίμπησε” 500 εκατ. (μάζευε και ας ειν’ και ρώγες…) στα 39,9 δισ. το “μαξιλάρι”, not bad. Μαθήματα υψηλής… ομολογιακής τεχνικής συνεχίζει να δίνει ο Οργανισμός. Τα εύσημα στο team. Ευτυχές, οι ανοιχτές γραμμές Κυριάκου Μητσοτάκη-Χρήστου Σταϊκούρα- Γιάννη Στουρνάρα- Δημήτρη Τσάκωνα.
*Για τα όσα δεν γράφηκαν-παρά ελάχιστα- του Αντρέα Ενρια τα διαβάζετε από την DeA σε επίμονες συνέχειες. Συνεπώς, ουδεμία έκπληξη από το “ηχηρό καμπανάκι” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πέραν των ευσήμων, (ξανά) προειδοποιεί για τις “γκρίζες ζώνες” των ισολογισμών. Ποιότητα κεφαλαίων, κάτι που επισημαίνει/ προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία ο Κεντρικός μας. Αλλά και “βάρος” από απαιτήσεις λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας.
*Eurobank: Μεγαλύτερος χρηματοδότης της ελληνικής ναυτιλίας, μακράν. Στα 3,38 δισ$ ήτοι το 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών παγκοσμίως.
*Σε 3 αμκ διαδραμάτισε κύριο ρόλο η Goldman Sachs: Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ. Και αν η Alpha Bank διασώζεται συγκριτικά, η μετοχή της ΔΕΗ είναι 2,70 ευρώ χαμηλότερα της αμκ των 9 ευρώ. Σε χειρότερη θέση η Πειραιώς, με νέο “άδειασμα” 4,08% στα νέα χαμηλά των 1,07 ευρώ.
*Θεαματική η χθεσινή παράσταση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με 5,04% στα 17,70 ευρώ. Τα έγραφε χθες η DeA για την παρουσίαση της Morgan Stanley.
*Intralot: Επιβεβαιώθηκε δια στόματος Σωκράτη Κόκκαλη ο σχεδιασμός. ΑΜΚ έως 130 εκατ., είσοδος ισχυρού στρατηγικού επενδυτή, επαναγορά του 34% του μ.κ της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Με νέες δυνάμεις θα πορευτεί η εισηγμένη μετά την αμκ, στόχος η άρση της επιτήρησης. Και όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθύνων Χρυσόστομος Σφάτος η Intralot θα έχει το 100% του μ.κ της θυγατρικής. Προφανώς θ’ ακολουθήσει η είσοδος σε αγορά της Wall Street. Κινητικότητα όμως και στην άλλη του ομίλου, Intrakat: επιβεβαιώνεται η συνάντηση Νίκου Σταθόπουλου-Σωκράτη Κόκκαλη, προφανώς λεπτομέρειες θα μένουν για την εξαγορά της Intra S-Energy από την BC Partners. Το ότι ο mr BCP είναι αρκετά χαμηλών τόνων δεν σημαίνει ότι δεν θα “σηκώσει το γάντι” που πέταξε ο Μιχάλης Τσαμάζ (με την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Ολυμπιακού από την Cosmote). Παρεμπιπτόντως για τον ισχυρό άνδρα του Οργανισμού μου είπαν (και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη) πως το Μαξίμου είναι ενοχλημένο με την επιθετική πολιτική που ακολουθεί. Μάλιστα, η ίδια πηγή μου συμπλήρωσε πως το ζήτημα συζήτησε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges στην συνάντηση τους (21 Φεβρουαρίου). Με κάθε επιφύλαξη, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι, αλλά η DeA δεν συνηθίζει να κάνει… εκπτώσεις.
*Από διαφήμιση, προβολή κ.λ.π μια χαρά τα πάει η Lamda Development, άντε και κάποια πρώτα (απαραίτητα) έργα υποδομών-επιτέλους- ξεκινούν. Ωστόσο “πουλώντας προοπτική ανάπτυξης” με επίκεντρο το project του Ελληνικού έχουν φτάσει οι μεσίτες των γύρω-τριγύρω περιοχών να ζητούν ακόμη και 5.000/τ.μ. Ο θρίαμβος των μεσιτών στις “πλάτες” της Lamda Development και της πλευράς Λάτση. Θα πει κάποιος οι μεσίτες ζητούν-οι άλλοι, που τα δίνουν.
*Μετά το καλοκαίρι-το πιθανότερο- θα βάλουν “πωλητήριο” οι Άραβες ( ; ) του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μαθαίνω, πως η Four Seasons έχει και προσφορές, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων. Όσο για τον mr Dogus (αλήθεια, που έχει χαθεί) ούτε λόγος. Υποθέτω, πως προτεραιότητα του Ferit Sahenk είναι να (ξανά) βγει ο Σουλτάνος του (2023). “Παλάτια στην άμμο…” τα επενδυτικά σχέδια του Τούρκου. Το (πρώην) Hilton έχει περάσει στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο-πυρετωδώς οι εργασίες στο next Conrad- η μαρίνα του Φλοίσβου εξ΄ ολοκλήρου στην πλευρά Λάτση, άντε με το καλό και με τον Αστέρα.
*Κινητικότητα, εισροές και άνοδος για τη μετοχή της AVAX. Πρέπει να μένουν λεπτομέρειες για την πώληση της Volterra, λέτε να έχουμε ανακοινώσεις μεθαύριο με τα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ.
*Και νέο “χώσιμο” στον Κέκροπα, συντριβή με 16,52% στα 0,98 ευρώ. Λες και χάνει και τα 50 στρέμματα. Και δεν βλέπω αντίδραση από Περιστέρη-Κόκκαλη.
*Στα 31,5 εκατ. η αποτίμηση της Frigoglass. ΟΚ η εταιρεία έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα, προέκυψε και το διπλό πρόβλημα σε Ρουμανία-Ρωσία για να “δέσει”. Ωστόσο οι πιο μνήμονες θα ενθυμούνται, πως προ 7ετίας ο κλάδος υαλουργίας της εισηγμένης είχε (σχεδόν ) πωληθεί στην Mauritius GZ Industries για 225 εκατ$. Το deal μπορεί να ανακλήθηκε, πλην όμως η τιμή “έγραψε”. Και όπως σημείωνε-τελευταία- ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μαμουλής η υαλουργία πηγαίνει σφαίρα στο τρίμηνο, αύξηση 51% σε επίπεδα ρεκόρ.
*To τέλος των αρνητικών επιτοκίων-της ΕΚΤ- και της πρώτης αύξησης μετά από 10ετία ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το μήνυμα της Γαλλίδας, οι αγορές περιμένουν 2 αυξήσεις από 25 μ.β στις συνεδριάσεις της 21 Ιουλίου και 8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα “γεράκια” πιέζουν ακόμη και για 4 αυξήσεις. Προγραμματισμένες συνεδριάσεις της ΕΚΤ μετά το τέλος τρίτου 3μηνου, στις 27 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου. Λέτε να περάσει των Joachim Nagel (Bundesbank); και Francois Villeroy de Galhau; Προσώρας και όπως εξ΄αρχής προειδοποιούσε η DeA τα επίχειρα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας τα “πληρώνει” στο πολλαπλάσιο η Ευρώπη. Το ευρώ καταρρέει προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο- χαμηλό 20ετίας- από 1,22 ένα χρόνο πριν. Υπολογίστε. Στις 200 μ.β η διαφορά απόδοσης του ιταλικού10ετούς από το αντίστοιχο γερμανικό, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας (2 χρόνια πριν). Υπολογίστε. Το ρούβλι έγινε το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση μέσα στο 2022. Υπολογίστε. Όπως και τα 7 δισ. short θέσεις των funds σε βάρος του ευρώ. Τα wagers στην ισοτιμία ευρώ/$ ήταν το δημοφιλέστερο bet των hedge funds τον Απρίλιο. Όπως και το ξεπούλημα της Capital σε ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Σε αυτά βάλτε και την ευθεία προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ για τα cryptos. Αλήθεια οι υπεραμύντορες του inflation hedge τι έγιναν. Δηλαδή, πως με Bitcoin θα αντιστάθμιζαν κίνδυνο; δεν θα έπρεπε τώρα που έχει εκραγεί ο πληθωρισμός να ενισχύεται ; (έχει χάσει το 50% της αξίας του). Μάλλον σε βαλβίδα αποσυμπίεσης της τεράστιας “χάρτινης” ρευστότητας, που έριχνε η Fed με τα… ελικόπτερα. Όμως, έχει έρθει η ώρα της “πληρωμής”, για αυτό και η προειδοποίηση της Γαλλίδας.