Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαπακωνσταντίνου (ΤτΕ): H ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανθεκτική

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): H ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανθεκτική

Η αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών οδηγεί σε μείωση του πληθωρισμού και έχει θετικές επιδράσεις στις επενδύσεις, το ΑΕΠ και την απασχόληση. Επίσης, σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων είναι μικρότερη εν όψει εξωγενών διαταραχών.

“Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανθεκτική, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αβεβαιότητα που συνδέεται  με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την ενίσχυση του γεωοικονομικού κατακερματισμού” τόνισε  η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο «15th Food Retail Conference» με θέμα «Ελληνική οικονομία και κλάδος τροφίμων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι  “ια το τρέχον έτος αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής, ιδίως της συνιστώσας των επεξεργασμένων τροφίμων, λόγω και ισχυρών επιδράσεων βάσης. Ήδη τα διαθέσιμα στοιχεία για τους δύο πρώτους μήνες του έτους δείχνουν σταθεροποίηση των τιμών και τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής στην Ελλάδα ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του πληθωρισμού (flash estimate) για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής παρέμεινε χαμηλότερος από την ευρωζώνη (1,7% έναντι 2,9% στην ευρωζώνη).”

Η Υποδιοικήτρια τόνισε, επίσης, ότι “στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων συμβάλλει η αύξηση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας. Ο υψηλότερος ανταγωνισμός ωθεί τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να βελτιώνουν την ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, περιορίζει τη μετακύλιση των αυξήσεων του κόστους παραγωγής στις τελικές τιμές των αγαθών. Σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού υπάρχει επίσης πιο αποτελεσματική κατανομή των πόρων παραγωγής στην οικονομία, καθώς ευνοείται η είσοδος στην αγορά και η μεγέθυνση των πιο παραγωγικών επιχειρήσεων. Συνολικά, αυξάνεται η παραγωγικότητα και ενισχύονται τα κίνητρα για καινοτομία, οικονομίες κλίμακας και εξωστρέφεια. Πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων και της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι η αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών οδηγεί σε μείωση του πληθωρισμού και έχει θετικές επιδράσεις στις επενδύσεις, το ΑΕΠ και την απασχόληση. Επίσης, σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων είναι μικρότερη εν όψει εξωγενών διαταραχών, όπως ήταν η πρόσφατη αύξηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Εν τέλει, ο ανταγωνισμός λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και, στην περίπτωση των τροφίμων, τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί η αύξηση των επενδύσεων σε κεφάλαιο και νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος, δημιουργώντας έτσι περιθώρια για τη μείωση των τιμών των τελικών αγαθών.

Ειδικότερα στους κλάδους που αφορούν την παραγωγή και το εμπόριο ειδών διατροφής, ο ανταγωνισμός, οι παραγωγικές επενδύσεις και η καινοτομία συνθέτουν μια κρίσιμη γραμμή άμυνας απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, την πράσινη μετάβαση και τον γεωοικονομικό κατακερματισμό.

Πέρα από την εγρήγορση που απαιτείται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και ο ανταγωνισμός, είναι αναγκαίο το ρυθμιστικό πλαίσιο να μη δημιουργεί εμπόδια στην είσοδό τους στην αγορά και στη λειτουργία τους. Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να συμπληρωθούν με τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς, αλλά και με κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων με σκοπό την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Τέλος, στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορούν να συμβάλουν οι δημόσιες επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως οι μεταφορές, καθώς και στην καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι λειτουργούν συμπληρωματικά στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων. Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία σε αυτή την κατεύθυνση” κατέληκε η κ. Παπακωνσταντίνου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ