Αύξηση κατά 20% έως και 30% παρατηρήθηκε στους θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα ενώ και οι διασωληνώσεις είναι ψηλά, σε αντίθεση με τα κρούσματα που φαίνεται ότι σταθεροποιούνται.
Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην τοποθέτησή της είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας».
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιαστήκαν:
-Ο δείκτης θετικότητας των rapid tests που διεξάγουν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ανά τη χώρα έχει μειωθεί σταδιακά τις τελευταίες 3 εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%.
-Σημειώνεται μείωση κατά 15% στις νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία με περίπου 223 εισαγωγές ανά ημέρα.
-Υπάρχει σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ
-Παρατηρείται σημαντική μείωση κατά 20% στις νέες διαγνώσεις.
-Ανησυχία προκαλεί η αύξηση κατά 20 έως 30% στους θανάτους, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ έχει σταθεροποιηθεί και εκτιμάται ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει αποκλιμάκωση και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Πως επηρεάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς την πορεία της πανδημίας
Μείζον είναι το θέμα την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για την πορεία της πανδημίας, την ερχόμενη Δευτέρα: «Είναι επόμενο ότι θα έχουμε αύξηση της κινητικότητας παιδιών και γονέων, γεγονός που προφανώς θα έχει επίπτωση στη διασπορά της νόσου» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Στόχος φέτος είναι προφανώς να μην χρειαστεί να διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση. Γι΄ αυτό και τα πρωτόκολλα έχουν αλλάζει ριζικά, με δεδομένο ότι αρκετά παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και οι ενήλικες. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχουν κάνει την πρώτη δόση και το 13% των μαθητών γυμνασίου.
Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τη διενέργεια 2 αυτοδιαγνωστικών τεστ από τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα. Από την άλλη, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ, εκτός και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.
Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για περιοχές (κυρίως της Βόρειας Ελλάδας), όπου είναι αρκετά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού τόσο στους ενήλικες όσο και στους μαθητές. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες περιοχές (Αργολίδα, Αρκαδία, Ιωάννινα), στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να έχει αυξητική τάση.
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Είμαστε σε καλό επίπεδο ωστόσο δεν εφησυχάζουμε»
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η επιδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για 2η εβδομάδα και αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας σταθεροποιείται. Όμως ξεκαθάρισε ότι: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες». Όπως δήλωσε, κατά τις αρχές Οκτωβρίου θα δούμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα, αλλά κατά τη γνώμη του η πανδημία δεν θα «ξεφύγει». «Είμαστε σε καλό επίπεδο ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε», πρόσθεσε.