Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Πρωταθλητής με επική ανατροπή, 3-2 νίκες χάρη στο 87-82 επί του...

Παναθηναϊκός: Πρωταθλητής με επική ανατροπή, 3-2 νίκες χάρη στο 87-82 επί του Ολυμπιακού!

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε, μετά την Ευρώπη, και στην κορυφή της Ελλάδας, επικρατώντας του Ολυμπιακού 87-82 στον πέμπτο τελικό της Stoiximan Basket League, ολοκληρώνοντας έτσι μία επική ανατροπή, από 0-2 νίκες στη σειρά σε 3-2, για το 41ο πρωτάθλημά του στο ελληνικό μπάσκετ!

Μία ομάδα με αποφασιστικότητα, αλλά και ξεκάθαρο άγχος στην αρχή, νίκησε σε αγώνα-θρίλερ που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα στο ΟΑΚΑ και μετά το θρίαμβο στην Ευρωλίγκα, για ακόμη μία φορά σε ματς “ρώσικη ρουλέτα”, θριάμβευσε δίκαια σε όλα, όπως και στις κρίσιμες λεπτομέρειες.

Με τον Κώστα Σλούκα στο καλύτερο ημίχρονο της ζωής του, στο δεύτερο δεκάλεπτο κυρίως, να θυμίζει παλιές εποχές του ελληνικού μπάσκετ και τις τέλειες εμφανίσεις του Νίκου Γκάλη. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι, οι εφετινοί ήταν οι καλύτεροι τελικοί σε πέντε παιχνίδια υψηλής ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, χάρη στον δίκαιο νικητή Παναθηναϊκό, αλλά και τον απόλυτο ανταγωνιστή υψηλότατου επιπέδου Ολυμπιακό.

Ο Εργκίν Αταμάν και ο Παναθηναϊκός ευεργετήθηκαν από τον Κώστα Σλούκα.

Ο Σλούκας κατέκτησε εφέτος την τέταρτη EuroLeague της καριέρας του, έγινε MVP του Final Four και στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς έβαλε 25 πόντους στο πρώτο μέρος για να διαλύσει την ομάδα που του έδειξε πριν από έναν χρόνο την πόρτα της εξόδου. Μυθική βραδιά και χρονιά για τον Έλληνα γκαρντ που ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. 29 πόντοι σε 29 λεπτά, 6/9 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5/6 βολές.

Εκτός του έλληνα διεθνή παίκτη, ήταν καθοριστικοί, ο Τζέριαν Γκραντ, συν τον Χουάντσο, με περισσότερα από 30 λεπτά συμμετοχής και κρίσιμες αποφάσεις σε επίθεση αλλά και την άμυνα.

Ο τούρκος προπονητής δήλωσε μετά την απονομή: “Είμαι υπερήφανος για αυτά τα παιδιά. Αξίζαμε κάθε νίκη και ό,τι καταφέραμε. Από 0-2 στις νίκες κανείς δεν πίστευε ότι θα το γυρνούσαμε. Είπα στα παιδιά ότι έχουμε μία μαγική ομάδα και μπορούμε. Ευχαριστώ όσους μας πίστεψαν. Είναι μία μαγική χρονιά. Χρειαζόμαστε πλέον ξεκούραση για να σχεδιάσουμε με ηρεμία το μέλλον και την επόμενη σεζόν”.

Ένας Παναθηναϊκός που δυσκολεύθηκε σε αρκετά σημεία του πέμπτου τελικού, περίμενε τον εξαφανισμένο για μεγάλο διάστημα και άστοχο Ναν και τον είδε να εμφανίζεται στο δραματικό φινάλε του παιχνιδιού με κρίσιμους πόντους, αν και είχαν σπάσει τρία δόντια του. Αποκτήθηκε αφού ξεκίνησε η σεζόν και έβαλε και τη δική του υπογραφή, σε μία εκπληκτική χρονιά με πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα.

Σε μία σεζόν με μεγάλο φορτίο για τους παίκτες, ο πέμπτος τελικός σε ό,τι έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό ήταν ο κορυφαίος στην Ευρώπη. H ομάδα του Εργκίν Αταμάν ολοκλήρωσε μία μαγική χρονιά 82 αγώνων με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο.

Ο Κώστας Σλούκας και ο Κέντρικ Ναν άλλαξαν την ιστορία του Παναθηναϊκού εφέτος καθώς όταν η άμυνα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αρκετές περιπτώσεις και ταυτόχρονα η “πράσινη” επίθεση ήταν μπλοκαρισμένη, εκείνοι έδιναν τις απαντήσεις τους.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τον Παναθηναϊκό η ευστοχία στις βολές. Χάρη στο “καθαρό” μυαλό των παικτών του “τριφυλλιού” οι γηπεδούχοι πήραν το ματς με 78%, 22/28, την ώρα που οι αντίπαλοί τους έμειναν στο 66%.

Σπουδαία προσπάθεια με απόθεμα δυνάμεων για τους παίκτες του Ολυμπιακού, με εξαιρετική εμφάνιση από τον Μιλουτίνοφ, που επιθετικά στήριζε την ομάδα του μόνος. Πολύ καλός και ο Κώστας Παπανικολάου, που συμμετείχε στα plays κοντά στο καλάθι χάρη στα οποία ο Μιλουτίνοφ σκόραρε διαρκώς.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα: “Έλειψε ο Φαλ που κάνει την άμυνά μας καλύτερη. Δεχθήκαμε πολλούς πόντους μέσα από το καλάθι. Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια, αλλά θα κάνουμε την συνολική αποτίμηση όταν είναι ώρα”.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτοκτόνησε στη σειρά με την ήττα στον τέταρτο τελικό στο ΣΕΦ, αλλά ακόμη περισσότερο μπορεί να το ισχυριστεί με το χαμένο σουτ του αμαρκάριστου Γουίλιαμς Γκος στο φινάλε απόψε. Αστοχία- δώρο για έναν Παναθηναϊκό που δεν υπήρχε περίπτωση να χαριστεί. Το άστοχο δίποντο του Γουίλιαμς-Γκος ήταν στο 81-80, ενώ έγινε και παράβαση πέντε δευτερολέπτων από τον ίδιο στο 85-82, επτά δευτερόλεπτα πριν από το τέλος.

Ο Ολυμπιακός έμεινε στο παιχνίδι έως το τέλος διότι κατάφερε να καμουφλάρει την κούραση του Μιλουτίνοφ και συνολικά είχε την καλύτερη δική του περίοδο στο τρίτο δεκάλεπτο.

Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό που είναι πρωταθλητής. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ξεκινήσαμε με 2-0 στη σειρά και είχαμε δύο ευκαιρίες αλλά δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Όλα τα ματς είναι κομβικά σε μία σειρά τελικών, αλλά με 2-1 και το τέταρτο παιχνίδι στην έδρα μα; θα έπρεπε να έχουμε τελειώσει εκεί τους τελικούς”, δήλωσε ο Κώστας Παπανικολάου.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά το τέλος του αγώνα ευχαρίστησε τον κόσμο του Παναθηναϊκού και ζήτησε από τη διοίκηση της ομοσπονδίας να παραιτηθεί.

Στην απονομή, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Κώστας Σλούκας κάλεσε, για να σηκώσουν μαζί το πρωτάθλημα, τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Ντίνο Μήτογλου. Η κούπα άλλαζε συνεχώς χέρια, με τους παίκτες να την χαίρονται, όπως το ίδιο έγινε και με τον Εργκίν Αταμάν και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-22, 48-39, 65-64, 87-82

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Αταμάν): Παπαπέτρου, Γκραντ 15 (5/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/3 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ναν 13 (3/7 δίποντα, 1/10 τρίποντα, 4/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 μπλοκ), Λεσόρ 11 (4/6 δίποντα, 3/5 βολές, 5 ριμπάουντ), Μήτογλου 8 (2/3 δίποντα, 4/4 βολές, 9 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης, Σλούκας 29 (6/9 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5/6 βολές, 2 ριμπάουντ σε 29 λεπτά), Αντετοκούνμπο 1, Γκριγκόνις 2, Ερνανγκόμεθ 8 (2/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (0/1 τρίποντο, 2/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη σε 32:31), Κάναν 2 (1/7 σουτ), Παπανικολάου 18 (2/3 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές), Πίτερς 21 (3/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 3/4 βολές), Μιλουτίνοβ 17 (8/11 δίποντα, 1/3 βολές, 12 ριμπάουντ), Γουίλιαμς-Γκος 12 (3/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Λαρεντζάκης 2, Πετρούσεβ 2, ΜακΚίσικ 6 (1/4 τρίποντα, 5 ασίστ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 22/35 δίποντα, 7/25 τρίποντα, 22/28 βολές, 34 ριμπάουντ (24 αμυντικά – 10 επιθετικά), 11 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 9 λάθη, 19 φάουλ

Τα ομάδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 20/36 δίποντα, 10/23 τρίποντα, 12/18 βολές, 30 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 7 επιθετικά), 23 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 11 λάθη, 26 φάουλ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ