Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Ιστορική πρόκριση στη Μασσαλία στα πέναλτι!

Παναθηναϊκός: Ιστορική πρόκριση στη Μασσαλία στα πέναλτι!

Ο Παναθηναϊκός σε μία ευρωπαϊκή βραδιά – θρίλερ έγραψε ιστορία. Με εμφάνιση επιπέδου ανάλογου των σπουδαίων μεγάλων αποτελεσμάτων του παρελθόντος…επέστρεψε από την κόλαση και μετά την ήττα με 2-1 στα 120 λεπτά απέκλεισε τη Μαρσέϊγ στα πέναλτι μέσα στην έδρα της!

Ξεκινώντας στις κληρώσεις της UEFA από το μονοπάτι των “μη πρωταθλητών” φτάνει στα Play Offs του Champions League. Εκεί θα αντιμετωπίσει την πορτογαλική Μπράγκα, με το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να μην μπορεί κανείς να του το απαγορεύσει.

Μία ομάδα που έχει λείψει χρόνια από ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης κι ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της σε αυτούς του Europa, απέκλεισε μία από τις πιο σημαντικές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτοχο του Champions League της πρώτης διοργάνωσης το 1993 και στις μέρες μας με μπάτζετ έξι φορές μεγαλύτερο από το δικό του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έφυγε αμέσως για τα αποδυτήρια με τη λήξη του αγώνα για να ηρεμήσει. Αμέσως μετά είπε: “Ξέραμε ότι παίζαμε με πολύ καλή ομάδα και ότι μπροστά στο κοινό της θα ήταν δυνατή. Υποφέραμε πολύ καταφέραμε ωστόσο να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας και να περάσουμε στην επόμενη φάση που ήταν ο στόχος μας. Όλο το πρώτο ημίχρονο, η πίεση του αντιπάλου δεν μας επέτρεπε να κυκλοφορήσουμε τη μπάλα. Λειτούργησε πιεστικά ότι δεχθήκαμε γκολ νωρίς. Ξέραμε ότι πρέπει να διορθώσουμε κάποια πράγματα να βρούμε ένα γκολ. Η παράταση ήταν πολύ δύσκολη γιατί είχαμε παίκτες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ στη διάρκεια του παιχνιδιού. Μεγαλώνουμε σαν ομάδα και μπορούμε να πιστεύουμε σαν ομάδα”.

Με ψυχή, πίστη και αποφασιστικότητα από το δεύτερο ημίχρονο και μετά, όπως και στη διάρκεια της παράτασης αλλά και “καθαρό” μυαλό στα πέναλτι, κατάφερε κάτι που με βάση την εικόνα του στο πρώτο μέρος έδειχνε ακατόρθωτο. Με μία εμφάνιση η οποία συνολικά αποτύπωσε τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακόμη και στη διαδικασία των πέναλτι, την πρώτη στην ιστορία του Παναθηναϊκού (!), ήταν οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με ψυχραιμία και σωστές εκτελέσεις, οι οποίες αποκάλυψαν ωριμότητα.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο έδειχνε ότι δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη νίκη της Λεωφόρου στο 90λεπτο της Μασσαλίας. Δέχθηκε δύο γκολ από τον ίδιο παίκτη στο ξεκίνημα του αγώνα, όπως και στο τέλος του Α’ μέρους, τον Ομπαμεγιάνγκ, με αγωνιστική συμπεριφορά εκτός έδρας χωρίς ισορροπία.

Οι “πράσινοι” επηρεασμένοι ξεκάθαρα από το γρήγορο γκολ που δέχθηκαν στην αρχή του αγώνα, σε αντεπίθεση της γαλλικής ομάδας μετά από κόρνερ που είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός και τελικό εκτελεστή με πλασέ τον Ομπαμεγιάνγκ, άργησαν πάρα πολύ να επιστρέψουν στο πνεύμα του αγώνα.

Στην ουσία έχασαν ένα ολόκληρο ημίχρονο, στο τέλος του οποίου μάλιστα δέχθηκαν και το δεύτερο γκολ. Η εικόνα του τριφυλλιού έκανε τη Μαρσέϊγ να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει κι άλλα γκολ. Οι γηπεδούχοι έχασαν ευκαιρίες, με τον Παναθηναϊκό να είναι εκτός ρυθμού, όμως θα πρέπει να πούμε ότι η δύναμη της έδρας ήταν μεγάλη και η Μαρσέϊγ έλαβε σημαντική βοήθεια από αυτόν τον παράγοντα.

Η εικόνα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο και μπορούσε να πετύχει ένα γκολ ώστε να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση.

Τελικά το κατάφερε χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ιωαννίδη, στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων (μετά από χέρι του Γκεντουζί που ελέγχθηκε στο VAR) και με την ήττα 2-1, σε συνδυασμό με τη νίκη 1-0 στη Λεωφόρο, διεκδίκησε τις πιθανότητές για την πρόκριση στον έξτρα χρόνο.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι αντιμετωπίζουν κάθε αγώνα σαν τελικό. Στην παράταση ήταν φανερή η κούραση γι΄αυτό δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός. Κράτησε όμως τους γηπεδούχους μακριά, χάρη στο μυαλωμένο παιχνίδι και την καλή απόδοση συγκεκριμένων παικτών.

Ο Φώτης Ιωαννίδης δήλωσε: “Ποδοσφαιρικά δεν έχω ζήσει κάτι καλύτερο. Είναι υπέροχο αυτό που ζούμε. Το ταβάνι μας δεν το γνωρίζουμε ακόμα”.

Στη μία φάση του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης που κινδύνεψε ο Μάγκνουσον έσωσε το γκολ επάνω στη γραμμή, ενώ σωστά δεν μέτρησε γκολ του Βιτίνια στο δεύτερο 15λεπτο επειδή στο ξεκίνημα της φάσης υπήρχε οφ σάϊντ.

Ο Μπρινιόλι ήταν εκπληκτικός, με σημαντικές αποκρούσεις, όπως και την καθοριστική στη διαδικασία των πέναλτι στην εκτέλεση του Γκεντουζί, ο Βαγιαννίδης στη δεξιά πλευρά συγκλονιστικός και φυσικά ο Φώτης Ιωαννίδης αποφασιστικός, με το πέναλτι της ισοφάρισης, την πρώτη εκτέλεση στη διαδικασία, αλλά και τις μάχες που έδωσε στο χώρο της επίθεσης, από τη μέση και μπροστά.

Εκτός των άλλων το ταμείο της ΠΑΕ γεμίζει και με 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόκριση στα Play Offs.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ