Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Αναζητείται κίνητρο για όσους από τους πρωταθλητές Ευρώπης νιώθουν χορτασμένοι!

Παναθηναϊκός: Αναζητείται κίνητρο για όσους από τους πρωταθλητές Ευρώπης νιώθουν χορτασμένοι!

Πάμε λοιπόν και στα της Ευρωλίγκας η οποία, για όποιον έχει τη διάθεση να παρατηρεί τις εξελίξεις στο υψηλό αυτό επίπεδο, προσφέρει δωρεάν μαθήματα! Σπουδαία, όχι μόνο αθλητικής νοοτροπίας, αλλά και για τις συμπεριφορές στη ζωή. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, το περισσότερο επίκαιρο αυτή την ώρα.

Οι “πράσινοι” στο ξεκίνημα της σεζόν μετρούν 2 νίκες και 2 ήττες. Οκ, δεν είναι το τέλος του κόσμου, θα πει – σωστά- κανείς. Τους συνέβη άλλωστε και στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, με την ακόμη χειρότερη επίδοση της μίας νίκης και των 3 ηττών. Η υπομονή, η δουλειά και η ποιότητα του ρόστερ έφεραν θριάμβους στη συνέχεια.

Αυτή την ώρα πάντως η ομάδα, που κατά τα άλλα έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, προβληματίζει. Δεν στερείται ποιότητας αλλά…πείνας! Ο σπουδαίος Εργκίν Αταμάν, στη συνέντευξη τύπου για τον αγώνα του Super Cup με τον Ολυμπιακό στη Ρόδο, δήλωσε 48 ώρες πριν: “Αν έχω μία ανησυχία για κάτι, είναι το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε τι έγινε πέρυσι και να παίξουμε από την αρχή με συγκέντρωση και κίνητρο“.

Πολύ σωστά. Προς το παρόν η κακή συνθήκη της ομάδας είναι ακριβώς αυτή και – δυστυχώς για εκείνον και την ομάδα – τον δικαιώνει! Ο Παναθηναϊκός ήταν στην προηγούμενη σεζόν το καλύτερο σύνολο της Ευρώπης και το επιβεβαίωσε κατακτώντας την Ευρωλίγκα. Το πρώτο δεν συνεπάγεται πάντα το δεύτερο. Ως τέτοια δύναμη λοιπόν όταν προχώρησε στις νέες προσθήκες το καλοκαίρι σε έπειθε πως η αποτελεσματικότητά της δεν θα είχε προηγούμενο.

Για την ώρα, η εκκίνηση στη σεζόν δεν το επιβεβαιώνει. Αφού νίκησε με το ζόρι τον ΠΑΟΚ, αν και θα μπορούσε ή θα “έπρεπε” όπως ο Αταμάν δήλωσε, να είχε ηττηθεί, ταξίδεψε στην Ευρώπη με αγνώριστη εικόνα. Κόντρα στην άπειρη Παρί επέδειξε αδικαιολόγητη στάση ανωτερότητας, χάνοντας τα αυγά και τα πασχάλια. Κανείς δεν πέτυχε όντας μπλαζέ. Κι όταν μετά η σημασία της αναμέτρησης κόντρα στη Ρεάλ περιόρισε το συγκεκριμένο ελάττωμα, τότε εμφανίστηκαν άλλες αδυναμίες.

Ήταν μία από τις σπάνιες φορές που δεν υπήρχε ομάδα, αλλά μόνο άτομα! Δεν το έκρυψε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, αναλύοντας με ψυχραιμία τα λάθη όλων. Επανέλαβε αρκετές φορές ότι το ζήτημα έχει να κάνει με την πνευματική προετοιμασία και δεν αφορά στην ποιότητα της ομάδας. Ο έμπειρος φόργουορντ εννόησε ότι οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν τους αγώνες με την απαραίτητη σοβαρότητα.

Το μεγάλο όπλο, η σκληρή άμυνα, απουσιάζει. Η ομάδα ψάχνεται  στην ατομική όσο και στην ομαδική. Σε τρείς αγώνες δέχθηκε κατά μέσο όρο 89 πόντους. Στον αθλητισμό για να νικάς πρέπει να…πεινάς! Οι παίκτες των πρωταθλητών Ευρώπης δεν πίεσαν σχεδόν σε κανέναν από τα 15 εύστοχα τρίποντα της Ρεάλ.

Η πρώτη “διαβολοβδομάδα” εμφάνισε σημάδια κακής νοοτροπίας στην άμυνα. Ο Παπαπέτρου μίλησε ανοικτά: “Δίναμε πολλά εύκολα καλάθια. Όταν κάναμε λάθη, δεχόμασταν εύκολα καλάθια. Εμείς σκοράρουμε δύσκολα… ματώνουμε, για να το πετύχουμε. Είχαμε πολύ κακή χρήση των φάουλ, δεν κάναμε καλά τα μικρά πράγματα. Είναι θέμα προσέγγισης, όχι χημείας“.

Ας δούμε λοιπόν την άμυνα. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με ανικανότητα. Με 12 από τους 15 παίκτες του εφετινού ρόστερ, οι “πράσινοι” είχαν πέρυσι τη 2η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (μ.ο. 75,9π.), πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό (μ.ο. 74,3π.).

Όμως όταν χάνεις από τα επιθετικά ριμπάουντ (17 η Παρί και 12 η Ρεάλ), σημαίνει ότι δεν καίγεσαι τόσο για να παλέψεις. Όταν δίνεις στους αντιπάλους δεύτερες ακόμη και τρίτες ευκαιρίες στην ίδια φάση, τότε δεν είσαι όσο δυνατός χρειάζεται και δεν μάχεσαι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αγώνα.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει μία στιγμή στον αγώνα με τη Ρεάλ όπου όταν ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 50-48 έδειχνε ότι ήταν η ώρα της επιστροφής και της προσπέρασης στο σκορ. Το αντιαθλητικό φάουλ του Ναν ωστόσο μπλόκαρε την ομάδα, με τη Ρεάλ να ξεφεύγει.

Το ξέσπασμα της ισπανικής ομάδας στην 3η περίοδο ήρθε με επιμέρους σκορ 16-1, εκτοξεύοντας τη διαφορά στους 17 πόντους (66-49).

Δεν γίνεται σε τέτοιο επίπεδο να θέλεις να νικήσεις “βάζοντας περισσότερα!”. Η περσινή ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης χάρη στην άμυνά της. Είναι δεδομένο και διαπιστωμένο ότι αυτή δίνει το ρυθμό και στην επίθεσή της.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 90 πόντους από μία μέτρια Ρεάλ, η οποία στηρίζεται κυρίως στους Καμπάτσο και Μούσα, την ώρα που οι Ταβάρες και Χεζόνια δεν είχαν σοβαρή επίδραση στο παιχνίδι.

Η Ευρωλίγκα κάθε εβδομάδα βγάζει στην επιφάνεια νέα και ενδεχομένως διαφορετικά συμπεράσματα. Μένει να αλλάξει γρήγορα την εικόνα ο Αταμάν. Προφανώς μπορεί και αυτός και οι παίκτες του. Το θέμα είναι να ξυπνήσει η ομάδα πριν δεχθεί κι άλλα “χαστούκια!”…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ