Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός-Άρης 1-0: Κυπελλούχος Ελλάδας με buzzer beater Βαγιαννίδη!

Παναθηναϊκός-Άρης 1-0: Κυπελλούχος Ελλάδας με buzzer beater Βαγιαννίδη!

Ο Παναθηναϊκός, των αμέτρητων προβλημάτων στο φινάλε της σεζόν 2023/24, κατάφερε να την ολοκληρώσει κατακτώντας το κύπελλο και εξασφαλίζοντας την έξοδο στην Ευρώπη, με το δεύτερο καλό εισιτήριο της Ελλάδας, για τον β’ προκριματικό γύρο του Europa League.

Η ομάδα του Χρήστου Κόντη νίκησε με γκολ ενός ποδοσφαιριστή που επί Φατίχ Τερίμ δεν υπήρχε (!), του νεαρού Γιώργου Βαγιαννίδη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, το 96ο, 1-0 τον Άρη, οι άνθρωποι του οποίου ξέσπασαν στη γαλλίδα διαιτητή Φραπάρ, η οποία πάντως διαχειρίστηκε σωστά ένα σκληρό παιχνίδι.

Οι παίκτες του Άρη πάντως δεν εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο για την τελετή απονομής! Έχουμε δηλαδή έναν τελικό όπου διεξάγεται χωρίς θεατές και χωρίς την παρουσία των ηττημένων στην απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων κι ενώ ο ιδιοκτήτης της ομάδας που έχασε κυνηγούσε τη διαιτητή μέσα στο γήπεδο! Να της επιτεθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση!

Θλίψη και ντροπή. Αυτή είναι η…γιορτή του κυπέλλου στην Ελλάδα, με τις εικόνες να κυκλοφορούν ήδη από τα διεθνή τηλεοπτικά πρακτορεία. Απογύμνωση της χώρας, ξανά. Δηλαδή με κόσμο τι θα γινόταν; Ας καταργηθεί η διοργάνωση να τελειώνουμε.

Σε μία ημέρα όπου σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, τα γήπεδα ήταν γεμάτα με οπαδούς και των δύο ομάδων, χωρίς νεκρές ζώνες…

Πάμε στο ματς και το νικητή. “Το αξίζαμε είμασταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, έναντι του Άρη που κλείστηκε και δεν έπαιξε ποδόσφαιρο. Με τις κόκκινες και τις αλλαγές το παιχνίδι έγινε περίπλοκο, όμως νικήσαμε δίκαια. Είμαι ευτυχισμένος για τους παίκτες μας. Δεν βλέπω το προσωπικό μου όφελος αλλά το κέρδος της ομάδας“, δήλωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, για την κατάκτηση του 20ου κυπέλλου στην ιστορία της ομάδας και δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως αναδείχθηκε κυπελλούχος η ομάδα που έκανε την πιο δύσκολη διαδρομή στην πορεία της διοργάνωσης, έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, με τους παίκτες να αντιδρούν σηκώνοντας τον ιδιοκτήτη Γιάννη Αλαφούζο στα χέρια!

Για τον Άρη είναι ο πέμπτος χαμένος τελικός τα τελευταία 21 χρόνια! Μοναδική του επιτυχία το κύπελλο του 1970. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν τόλμησε ποτέ, αφήνοντας τις εναλλακτικές επιλογές στον πάγκο, ακόμα και όταν έπαιζε με παίκτη περισσότερο.

Όλα αυτά πάντως, με εικόνα θλιβερή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω της απουσίας του κόσμου από τις εξέδρες του Πανθεσσαλικού σταδίου, εξαιτίας της ανικανότητας των παραγόντων της ομοσπονδίας στην Ελλάδα να οργανώσουν ένα φυσιολογικό τελικό κυπέλλου, απέφεραν μέτριο έως πολύ κακό θέαμα και τελικά “έδεσε” το…γλυκό. Μην ξεχάσουμε, παρουσία και…κάποιων διαπιστευμένων οι οποίοι φώναζαν συνθήματα.

Η ομοσπονδία θα πρέπει να απαντήσει ποιοι φώναζαν συνθήματα στη διάρκεια του αγώνα. Ποιοι και πώς βρέθηκαν στο γήπεδο.

Οι ετοιμασίες στα επίσημα για την τελετή απονομής στο 85ο λεπτό, με το αποτέλεσμα στο 0-0, συνέβαλαν στη… φαρσοκωμωδία της ΕΠΟ.

Κόντρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, από την οποία είχε χάσει ήδη δύο φορές στην εφετινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός έδειξε επηρεασμένος από τα αγωνιστικά γεγονότα που του στοίχησαν όλους τους στόχους στο τελευταίο μέρος της σεζόν του πρωταθλήματος και μπήκε στην τελική μάχη του κυπέλλου με εκνευρισμό. Έτσι κι αλλιώς δεν είχαν “καθαρό” μυαλό οι παίκτες και των δύο ομάδων, απαγορεύοντας οποιαδήποτε ωραία προσπάθεια.

Δεν βοήθησε ούτε ο αγωνιστικός χώρος που ήταν σε όχι καλή κατάσταση, όμως οι “πράσινοι” πανηγύρισαν το γκολ-τίτλο χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των δύο πλάγιων αμυντικών του, Χουάνκαρ και Βαγιαννίδη.

Σκληρά μαρκαρίσματα και πολλά νεύρα αποτέλεσαν τη συνταγή του τελικού, με την κούραση και την έλλειψη ρυθμού να ταλαιπωρεί και τις δύο ομάδες. Επιλογή του προπονητή του Άρη με την προσέγγιση των παικτών του, που πήγε στην ένταση και τη σκληρότητα.

Με τρίτο προπονητή να αντιμετωπίζει τον Άρη, μετά τον Γιοβάνοβιτς και τον Τερίμ, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να απειλήσει σοβαρά, έχοντας απέναντί του μία ομάδα συγκεντρωμένη από το σημείο που έμεινε με δύο παίκτες λιγότερους στο 60΄.

Ο τελικός ξεκίνησε με προσεκτικές κινήσεις και από τις δύο ομάδες, προκειμένου να ακολουθήσουν συντηρητική λογική. Το διακύβευμα της εξόδου στην Ευρώπη μέσω του τελικού, δεν τους επέτρεψε καμία ελεύθερη κίνηση, εμποδίζοντας το θέαμα και τις καλές στιγμές. Επίσης ήταν πολλά τα δυνατά μαρκαρίσματα, αναγκάζοντας τη γαλλίδα διαιτητή Φραπάρ να σφυρίζει δικαιολογημένα συνεχώς, κάτι που δεν μπορούσε να επιτρέψει να προκύψει ρυθμός στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός από τις 33 επικίνδυνες επιθέσεις του ολοκλήρωσε μόλις μία στο πρώτο 45λεπτο, με τον Άρη να επιλέγει να περιμένει τους “πράσινους” και να τους αφήνει την κυκλοφορία. Προϋποθέσεις για επικίνδυνες στιγμές υπήρξαν μόνο από στημένες εκτελέσεις.

Τα πολύ δυνατά μαρκαρίσματα είχαν συνέχεια και στο δεύτερο ημίχρονο και ένα εξ αυτών οδήγησε στη σωστή αποβολή του Γιάννη Κώτσιρα στο 50ο λεπτό, που ήταν και η πρώτη της καριέρας του. Η όχι καλή πνευματική κατάσταση του συνόλου του Χρήστου Κόντη φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα και επιβεβαιώθηκε στη φάση της αποβολής. Ο Άρης με αριθμητικό πλεονέκτημα επιχείρησε να απειλήσει περισσότερο.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού οδηγήθηκε στη λογική είσοδο του Βαγιαννίδη, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη δεξιά πλευρά της άμυνας, μετά την αποβολή του Κώτσιρα. Εξαιτίας της οποίας, έτσι κι αλλιώς, οι “πράσινοι” γύρισαν περισσότερα μέτρα προς τα πίσω, δίνοντας χώρο στον Άρη.

Η δεύτερη αποβολή όμως, αυτή τη φορά σε παίκτη του Άρη, στον Νταρίντα στο 65ο λεπτό, επέφερε αλλαγή ξανά στην ισορροπία του αγώνα. Στην τελευταία μισή ώρα, ο Μάντζιος έκανε την πρώτη του αλλαγή στο 68ο λεπτό, με τον Βερστράτε αντί του Μάνου Γκαρθία, προκειμένου να έχει ισχυρή παρουσία στον άξονα.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε σε καλή ημέρα ούτε τον Μπερνάρ, ούτε τον Μπακασέτα, με την αναμέτρηση να δείχνει και γι΄αυτό το λόγο από νωρίς πως θα μπορούσε να οδηγηθεί τουλάχιστον στην παράταση. Τα απρόοπτα ωστόσο συνεχίστηκαν με τον Ζουλ να δέχεται σωστά και αυτός κόκκινη κάρτα, τη δεύτερη σε παίκτη του Άρη σε πέντε λεπτά, καθώς ο ποδοσφαιριστής των κίτρινων άπλωσε τα πόδια για να χτυπήσει στο πρόσωπο τον Μπακασέτα, σε μία αψυχολόγητη αντίδραση.

Ο Παναθηναϊκός πάντως με δύο παίκτες περισσότερους δεν κατάφερε να δημιουργήσει σοβαρές ευκαιρίες για γκολ, εκτός από μία προσπάθεια του Μπερνάρ και το μακρινό σουτ του Μπακασέτα στο 93, τρία λεπτά πριν το γκολ. Το γκολ του Βαγιαννίδη βγήκε στην πρώτη τελική των “πράσινων” εντός εστίας.

Οι διαμαρτυρίες στο τέλος προς τη γαλλίδα διαιτητή είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν κρατήθηκαν καθυστερήσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ