Τρίτη, Ιανουάριος 28, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠαναγιωτόπουλος: Ο αναθεωρητισμός καίρια απειλή για τα συμφέροντα Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά και του...

Παναγιωτόπουλος: Ο αναθεωρητισμός καίρια απειλή για τα συμφέροντα Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ

Ο αναθεωρητισμός αποτελεί καίρια απειλή τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συνάντησή του χθες, Δευτέρα 18 Ιουλίου, με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον.

«Πρέπει», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας».

Για την Τουρκία τόνισε ότι «εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη».

«Πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2021.

Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στη Συμφωνία -ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε: «Το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, σε συνδυασμό με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».

Ειδικά για τη Σούδα, υπογράμμισε ότι «είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ η Αλεξανδρούπολη, «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Όστιν στον συντονισμό των προσπαθειών των χωρών που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν, και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή.

Όσον αφορά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Όστιν, στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάιο στην Ουάσιγκτον και στην «ιστορική ομιλία», όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά και αυτές οι αρχές αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η ισχυρή και διαρκώς διευρυνόμενη μεταξύ μας σχέση».

Για τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας ξεκαθάρισε πως «είναι πιο ισχυρές από ποτέ».

«Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ευχαρίστησε, δε, την Ελλάδα «για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων υποστήριξης στη Σούδα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας».

Τόνισε, επίσης, «την κατά προτεραιότητα πρόσβαση» που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ «να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουν εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουν ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον ανώτερο σύμβουλο Πολιτικής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέρεκ Σόλετ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπρόσθετα, συναντήθηκε με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης «Heritage Foundation», τον επικεφαλής του προγράμματος του μαχητικού αεροσκάφους F-35, αντιπτέραρχο Μάικλ Σμιτ, τον πρόεδρο του American Hellenic Institute, Νίκο Λαρυγγάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τον ιδρυτή και πρόεδρο του ιδρύματος «Oxi Day», Άντι Μανάτος και τον εκτελεστικό διευθυντή του ίδιου ιδρύματος, Μάικ Μανάτος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ