Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαλαιά ακίνητα: Είναι το νέο… ελντοράντο στην κτηματαγορά;

Παλαιά ακίνητα: Είναι το νέο… ελντοράντο στην κτηματαγορά;

Κλειστά παλαιά ακίνητα, αναξιοποίητα, παράγουν μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις και κανένα εισόδημα. Ο αριθμός τους μπορεί να ξεπερνά τα 900.000 αν και πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας μια πολύ καλή εικόνα από την απογραφή ακινήτων της ΕΛΣΤΑΤ.

Κλειστά ακίνητα όταν υπάρχει τεράστια ζήτηση για κατοικίες με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται και οι τιμές πώλησης -σε επίπεδα που από ένα σημείο και πέρα γίνονται απαγορευτικές ειδικά για τους Έλληνες υποψήφιους αγοραστές- σημαίνει αλλοίωση στο κομμάτι της προσφοράς γι’ αυτό και η «ιδέα» αξιοποίησης αυτής της προσφοράς αρχίζει να ωριμάζει για τα καλά. To πρόγραμμα επιδότησης που ενεργοποιεί το υπουργείο Οικογένειας (4000 ευρώ ενίσχυση για όσους κάνουν ανακαινίσεις 10.000 ευρώ σε ακίνητα) αποτελεί μια πρώτη ένδειξη προθέσεων καθώς τα 50 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό.

Αυτό που φαίνεται να ωριμάζει στην αγορά είναι η ιδέα του να εισέλθουν μεγάλες εταιρείες από τον χώρο του real estate στο «παιχνίδι» ώστε η ανακαίνιση με στόχο την αξιοποίηση (ενοικίαση κλπ) να αποκτήσει πιο επαγγελματικό χαρακτήρα. Η δρομολόγηση της «κοινωνικής αντιπαροχής» θα είναι επίσης ένα πεδίο στο οποίο θα τεσταριστούν οι διαθέσεις του ιδιωτικού τομέα αν και η αύξηση του κόστους κατασκευής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το να εκδηλωθεί ένα «κύμα» αγοράς αναξιοποίητων ακινήτων με στόχο την ανακαίνισή τους είναι κάτι που προβάλλεται ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

Επίσης, «αγορά» αναμένεται να δημιουργηθεί και με τα διατηρητέα ειδικά αν η ανακαίνισή τους συνδεθεί με τον θεσμό της golden visa όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός. Ένα είναι βέβαιο. Πολύ σύντομα θα έχουμε… νέα από το μέτωπο της αξιοποίησης των κλειστών ακινήτων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ