Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠέθανε ο θρυλικός Γιόχαν Νέεσκενς

Πέθανε ο θρυλικός Γιόχαν Νέεσκενς

Στα 73 του χρόνια πέθανε ο θρύλος της Μπαρσελόνα, του Άγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας Γιόχαν Νέεσκενς.

Ο Ολλανδός μέσος θεωρείτο ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα, έχοντας φορέσει για χρόνια τις φανέλες της Μπαρσελόνα, του Άγιας και της Ολλανδίας. Ο Νέεσκενς υπήρξε παίκτης – κλειδί της Ολλανδίας που τερμάτισε δέυτερη στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978, κατέκτησε τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ μεταξύ 1971 και 1973, ενώ είχε πολύ στενή σχέση και με τον μεγαλύτερο Ολλανδό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, τον Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Νέεσκενς, ο οποίος σημείωσε 17 γκολ σε 49 εμφανίσεις για την Εθνική Ολλανδίας, απόλαυσε μια 23χρονη ποδοσφαιρική καριέρα ενώ αργότερα διακρίθηκε σε εξέχοντες προπονητικούς και παραγοντικούς ρόλους.

Μεταξύ άλλων, ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον τελικό του Μουντιάλ το 1974 κόντρα στην Δυτική Γερμανία, τελικό που οι «οράνιε» έχασαν, όπως κι αυτόν κόντρα στην Αργεντινή, τέσσερα χρόνια μετά.

Ο Νέεσκενς κατάκτησε συνολικά 14 τίτλους στη μεγάλη καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων του Κυπέλλου Ισπανίας και του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Μπαρτσελόνα, καθώς και δύο πρωταθλήματα στις ΗΠΑ με τη Νιου Γιορκ Κόσμος.

Στη συνέχεια, κατείχε ρόλους μάνατζερ στην ελβετική Ζουγκ, τη Ναϊμέγκεν (Ολλανδία) και τη νοτιοαφρικανική Μαμελόντι Σάντοους, ενώ ως βοηθός εργάστηκε στις Εθνικές Ολλανδίας και Αυστραλίας, την Μπαρτσελόνα και τη Γαλατασαράι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ