Η απάθεια της κατηγορούμενης για την υπόθεση της Πάτρας έχει προβληματίσει τους ειδικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν στη διάθεση τους οι αρχές σχετική πραγματογνωμοσύνη.
Ο τρόπος διάγνωσης διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις ψυχιατρικές διαταραχές και τις διαταραχές προσωπικότητας εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Λίλα Βαρβόγλη.
Στην περίπτωση της διαταραχής προσωπικότητας «σε καμία περίπτωση δεν έχει το ακαταλόγιστο όποιος παρουσιάζει αποκλίνουσα συμπεριφορά μακριά από το κανονικό» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Βαρβόγλη. Η ίδια φέρνει το παράδειγμα της ναρκισσιστικής διαταραχής «όπου οι πάσχοντες προβάλλουν τον εαυτό τους χωρίς μητρικό ή πατρικό ένστικτο. Διαχωρίζουν το καλό από το κακό αν και αυτό δε σημαίνει ότι τέτοιος άνθρωπος μπορεί απαραίτητα να διαπράξει φόνο».
«Εκ των υστέρων δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ψυχωσικό επεισόδιο»
«Στην ψύχωση ο πάσχοντας παύει να σκέφτεται λογικά. Ακούει φωνές, βλέπει οράματα, δεν λειτουργεί στην καθημερινότητα και πολλές φορές η εξωτερική εμφάνιση και ο τρόπος ομιλίας ή σκέψης δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι διαταραχή σε βαθύτερο εγκεφαλικό επίπεδο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση αλλα εκ των υστέρων δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι κάποιος τελούσε υπό ψυχωσικό επεισόδιο, επεσήμανε τέλος η ειδικός.