Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΠάνω από 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Λαϊκό νοσοκομείο

Πάνω από 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Λαϊκό νοσοκομείο

Σημαντικό επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα αποτελούν οι 107 μεταμοσχεύσεις ήπατος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο. «Αποτελούν ορόσημο και σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής στον σημαντικό αυτό τομέα», τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου, Θεοφάνης Ροΐδης, με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση, με τίτλο «100 Μεταμοσχεύσεις Ήπατος στο Λαϊκό: Ζωές σε νέα πορεία» που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος του νοσοκομείου, η Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ και η Α’ Γαστρεντερολογική Κλινική του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη διοίκηση, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ιστορικό Αμφιθέατρο «Φαίδων Φέσσας» της Ιατρικής Σχολής, στο «Λαϊκό» νοσοκομείο και την παρακολούθησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας, εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλά ποσοστά δωρεών οργάνων. Η προσωπική μαρτυρία του κ. Γεωργιάδη για την απώλεια της μητέρας του τόνισε τη συναισθηματική διάσταση της ιατρικής και την αξία της εργασίας των επαγγελματιών υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των μεταμοσχεύσεων στην χώρα. «Η σημασία των εκπαιδευμένων χειρουργικών ομάδων και η ανάγκη σύνδεσης των αμοιβών με τη δραστηριότητα της μεταμόσχευσης αποτελούν κρίσιμες πτυχές που θα βελτιώσουν το τοπίο» υπογράμμισε.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου «Λαϊκό» Θεοφάνης Ροΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή που είχε η συνεργασία με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιμο Σιάσο και οι ενέργειες του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών. Τέλος, ο κ. Ροΐδης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μεταμοσχεύσεων ήπατος σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταλήγοντας ότι τέτοιες καινοτομίες στον τομέα της υγείας είναι θεμελιώδεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς.

Ο καθηγητής Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Διευθυντής της κλινικής, αναγνώρισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ιατρικής κοινότητας και τόνισε ότι οι 107 μεταμοσχεύσεις ήπατος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Λαϊκό Νοσοκομείο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Επιπλέον, η πραγματοποίηση των πρώτων μεταμοσχεύσεων ήπατος από ζωντανούς δότες στην Ελλάδα ενισχύει αυτή την επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ευχαρίστησε με συγκίνηση και περηφάνια όλους τους επιστήμονες και τους υγειονομικούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που παραμένουν. Επεσήμανε, δε, ότι το άνοιγμα της κλινικής και η άμεση συνεργασία με διάφορους φορείς υποδηλώνουν την υψηλή δέσμευση και την προσπάθεια για περαιτέρω εξέλιξη στην υγειονομική περίθαλψη της χώρας.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη στήριξη του νοσοκομείου, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην Ιατρική Σχολή, επισημαίνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ιδιαίτερες αναφορές στο μεταμοσχευτικό έργο του νοσοκομείου «Λαϊκό», αλλά και σε όσα μπορούν ακόμη να βελτιωθούν, έγιναν από την Κοσμήτορα Επιστημών Υγείας, Παγώνα Λάγιου, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαο Αρκαδόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΟΜ και διευθυντή της Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ του Λαϊκού, Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, τον πρώην πρόεδρο, Αλκιβιάδη Κωστάκη, τον καθηγητή Χειρουργικής και διευθυντή της Β΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Νικόλαο Νικητέα, τους διευθυντές ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας του Λαϊκού, Μιχαήλ Βουλγαρέλη και Θεώνη Ζούγκου, αντίστοιχα, τη διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος Αικατερίνη Λαμπαδαρίου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Τάσο Αντωνόπουλο, τον διευθυντή Μονάδας Εντατικής θεραπείας Παύλο Βερνίκο, τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιο Αυγερινό, τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη και τον γγ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκο Δέδε, ενώ την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής και πρώην υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, επισημαίνοντας τη μεγάλη πορεία αποκατάστασης που έχουν διανύσει. Οι ομιλητές κάλεσαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια συλλογικής ευθύνης για τη βελτίωση των υπηρεσιών μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσουν να σώζουν ζωές και να προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς.