*Μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, ήδη για σερί 2 συνεδριάσεων με διόρθωση στην Wall Street. Στο επίκεντρο οικονομικά στοιχεία, αποτελέσματα Q3 και bets για την επόμενη κίνηση της Fed. Σε δευτερο-τρίτη μοίρα οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε Τελ-Αβίβ-Ουάσιγκτον να έχουν συμφωνήσει για μη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μέχρι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου; έθετε το εύλογο ερώτημα αναλυτής της BofA. Έχει μία λογική. Αλλά, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος ο Μπάιντεν παραδίδει προς τα τέλη Ιανουαρίου.
*Στην Ευρώπη, είναι ο οίκος Fitch που υποβαθμίζει την προοπτική της Γαλλικής οικονομίας σε “αρνητική” από “σταθερή” και αναβαθμίζει το outlook για της Ιταλίας. Όπως σημείωνε χθες η DeA η κυβέρνηση Μπαρνιέ δύσκολα θα περάσει τον προϋπολογισμό 2025 (περιλαμβάνει εξοικονόμηση/περικοπές 60 δισ./δεν είναι λίγα με το πολιτικό σκηνικό- στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε- να παραμένει εύφλεκτο).
*Στον αντίποδα, οι “αγορές” όλο και “χτυπούν” στην πλάτη την Ιταλίδα. Στο 3,024% το 10ετές της Γαλλίας, στο 3,156% της Ελλάδας και στο 3,519% της Ιταλίας. Ωστόσο, ένας από τους δείκτες ρίσκου, “δείχνει” την χώρα μας στην περιφέρεια “πορτοκαλί” κινδύνου-λόγω εγγύτητας με το Μεσανατολικό. Δεν πρόκειται για ισχυρή ένδειξη, πλην όμως εμφανίζεται.
*Την Δευτέρα βράδυ η εκδήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου για την παρουσίαση του “νέου παραγωγικού μοντέλου”, στην Εθνική Πινακοθήκη. Μακάρι ο Doer- κατά Ευάγγελο Μυτιληναίο- υπουργός να πράξει, να υπάρξει παραγωγικό αποτέλεσμα. Δεν θα βιαστεί η στήλη, θα περιμένει για εύλογο χρονικό διάστημα προτού κάνει “ταμείο”. Ακολουθεί η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο. Είμαι περίεργος για το αν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναφερθεί και στο πρόβλημα του “ενεργειακού”, εκείνου που ο ΣΕΒ από κοινού με άλλους πόσους φορείς είχε απευθυνθεί στον ΠΘ, πριν την έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα στα “κεντρικά” των Βρυξελλών, απ’ όπου ουδέν κ.ο.κ. Άραγε, πέραν των “φιλιππικών” του προέδρου του Συνδέσμου και όσων απευθυνθούν στην επιχειρηματική κοινότητα, κάτι ουσιαστικό ως προς το αποτέλεσμα θα υπάρξει; Ούτε εδώ θα βιαστεί η DeA. Προσώρας οι βιομήχανοι κάνουν σπονδές για καλοκαιρία, κ.λ.π αλλά έτσι δεν βγαίνει.
*Ένας χαμός στα Επιμελητήρια, εν όψει εκλογών. Με αρκετό “κομματισμό” φέτος.
*Ρώτησα (Έλληνα) διαχειριστή λονδρέζικο fund γιατί αυτός και οι ομόλογοι του (από το City) ήταν και χθες πωλητές σε όλο το ταμπλώ των large caps. Η απάντησή του αφοπλιστικότατη, αφορούσε στην αποτίμηση της Attica Bank στα 10,841 δισ., μεγαλύτερη της Eurobank στα 7,169 δισ. της Εθνικής στα 6,746 δισ. Ο.Κ κατάλαβα. Είναι δυνατόν η Attica Bank να αποτιμάται Χ2 φορές τη Metlen, Χ2,5 τη ΔΕΗ κ.ο.κ Αυτά μόνον εδώ γίνονται, ούτε στα Τίρανα. Κατάντια, αλλά και οι συνάδελφοι του mononews να παραβάλουν το ΧΑ με το Δελφινάριο και τον Κοντόπουλο με τον Σεφερλή. Καλά ο Σεφερλής τι τους έφταιγε. Και όμως, ουδεμία ευθιξία, έστω-τύποις- μία υποβολή παραίτησης. Και ο Αλεξ Πατέλης, ικανοποιημένος από τα “πουλέν” του. Και το σταματώ, εδώ.
*Όπως αποδείχτηκε- από το αποτέλεσμα- στο placement της Εθνικής τοποθετήθηκαν περισσότεροι hedgefundάδες, απ’ ότι υπολόγιζαν. Όλες οι αμκ, placement που έχουν γίνει δημιουργούν νέες στρατιές εγκλωβισμένων. Σημαντικές νέες εισροές δεν υπάρχουν, η άντληση ρευστότητας για τις αμκ, placement αποστερεί κεφάλαια από ένα “ρηχό” χρηματιστήριο.
*Πανηγυρική η αρθρογραφία για την-κατ’ αρχήν- συμφωνία Quest-GLS για το 20% της ACS και βλέπουμε. Προσωπικά θα περιμένω να δω την εγγραφή στα “βιβλία” της εισηγμένης του ποσού που θα καταβάλουν οι Γερμανοί. Όχι πως δεν, αλλά…παραδόπιστος ήμουν παλαιόθεν.
*Ρώτησα τον Λονδρέζο διαχειριστή για το απρόσμενο-κατ’ εμέ- μείον 4,09% της μετοχής της ΔΕΗ, στα 11,72 ευρώ. Με συναλλαγές 489 χιλ. τμχ. Σε ένα “ρηχό” χρηματιστήριο, με ελάχιστες καθαρές νέες εισροές μία έκδοση ομολογιακού (500 εκατ.) ενίοτε καλύπτεται και εκ των ενόντων, μου απάντησε. Είναι ένα θέμα η απουσία ενδιαφέροντος από την πλειονότητα των ξένων. Τι στο καλό δεν “αγοράζουν” το αφήγημα της κυβέρνησης; το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας;
*Μετά την Morgan Stanley και η Goldman Sachs χαμηλώνει τον πήχη- τιμές στόχους- για τις τραπεζικές μετοχές. Στροφή 180ο σε λιγότερο από ένα μήνα. Τις πταίει;
*Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (6μηνιαία Έκθεση), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το πρώτο 3μηνο. Αλλά και το άλλο: κορυφώνεται η αυξητική τάση των τουριστικών εσόδων, περισσότερες αφίξεις μεν-λιγότερα έσοδα/επισκέπτη. Νομοτελειακά θα ερχόταν η στιγμή- καμπής. Αλλά, με όσα μου μετάφερε γνωστός ο οποίος ήταν στην Εκδήλωση της Πινακοθήκης, ουδεμία αναφορά έγινε, από υπουργούς και λοιπούς παράγοντες. Δεν ήμουν παρών, το “χέρι στην φωτιά” δεν το βάζω, αλλά…
*Στα 9 ευρώ η αμκ της Cenergy Holdings- για 200 εκατ. ευρώ- στο μείον 3,15% και τα 8,62 ευρώ. Με συναλλαγές 889 χιλ. τμχ. Τι στο καλό ποιοι (ξε)πουλούσαν;
*Θα προσφύγουν, διαβάζω Lufthansa, Air France στις Βρυξέλλες εναντίον κινεζικών αεροπορικών εταιρειών. Ο λόγος; οι ευρωπαϊκές στα δρομολόγια τους από/προς Κίνα δεν περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας- σε αντίθεση με τις κινεζικές. Συνέπεια; η μεγαλύτερη διάρκεια, το υψηλότερο κόστος καυσίμων κ.λ.π. Άντε να ανοίξει αυτό το θέμα, καθώς σε επόμενο επεισόδιο θα μπορούσε να αφορά λ.χ. την Turkish. Ας ξυπνήσουν στις Βρυξέλλες, έστω και στο… και 5′. Στα χειρότερα του ο κλάδος αερομεταφορών στην Ευρώπη, ούτε επί Covid έτσι. Ανάλογη η κατάσταση στην μεταλλουργία κ.α., κ.α
*Νέο μέτωπο για proxies, η Μολδαβία- μετά το εκλογικό αποτέλεσμα- και την έκκληση των Υπερδνειστερίων προς τη Μόσχα; έχει γούστο. Το αναφέρω επειδή, τέλος 2024-τέλος και η transit μεταφορά ρωσικού φ/α, πρακτικά τα κόστη των εισαγωγών από ΗΠΑ είναι Χ2 ή και Χ3. Και είμαστε μόλις 23 Οκτωβρίου.
*Πουλήθηκαν άλλα 500 χιλ. τμχ μετοχών της Euroxx χθες, στα 3,80 ευρώ/μτχ η εντολή (στις 12.50′) αξίας 1,90 εκατ. Προφανώς το (τελευταίο) υπόλοιπο του Αριστοτέλη Νινιού. Λογικά θα πήγε στα χέρια του Γιώργου Πολίτη. Ο Τζουζέπε Τζιάνο είχε αποκτήσει το 3% έναντι 1,7 εκατ.
*Στα 13,25-13,45 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ. Δεν καταλαβαίνει από τέτοια το…αγριοκάτσικο. Στα 13,60 ευρώ το ιστορικό υψηλό. Τεχνίτης ο m/m.
*Για να δω πως θα ξεμπλέξουν;/ βρουν; τα 2 αντίπαλα στρατόπεδα μετόχων στην “Καρέλιας”. Ο χρόνος περνάει και διέξοδο δεν διαφαίνεται. Θέλω να πιστεύω ότι, οι της ΕΧΑΕ δεν θα κάνουν κι άλλο πίσω, έκλεισε, ήδη, χρόνος.
*Σπάει τα κοντέρ η τιμή της αλουμίνας. Η βασική πρώτη ύλη που απαιτείται για την κατασκευή του αλουμινίου σπάει τα κοντέρ. Οι τιμές της αλουμίνας εκτοξεύονται καθώς οι αγοραστές σπεύσουν να εξασφαλίσουν προμήθειες, μετά από μια κρίσιμη διακοπή των εξαγωγικών ροών από τη Γουινέα κορυφαία χώρα εξόρυξης αλουμίνας προκαλώντας αναταράξεις έως την Κίνα. Οι τιμές της αλουμίνας έχουν αυξηθεί πάνω από 20% μέσα στον μήνα και βρίσκονται τώρα σε ελάχιστη απόσταση από το ρεκόρ των 707,75 δολαρίων που σημειώθηκε το 2018, σύμφωνα με την Fastmarkets Ltd. Μια εξέλιξη που προκαλεί πονοκεφάλους στις αγορές αλλά έχει και «κερδισμένους». Πρόκειται για τους ομίλους που παράγουν βωξίτη, από τον οποίο παράγεται η αλουμίνα, όπως στην Ελλάδα η Metlen. Από κατατοπιστικότατο άρθρο/ανάλυση του Κώστα Σαρρή (euro2day).