don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Τραμπ και η Αρχαία Αθήνα, τι μας είπε η Hila Hermolin Ronen, λιμενικά και άλλα, “φορτώνουν” τα big guys, οι καθ΄έξιν…Θωμάδες, ΤΙΤΑΝ κοντά στα 2 δις, σήμερα το καμπανάκι για ΔΑΑ και το “χαρτί” της Helleniq Energy

*Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και αξιολόγησης των δηλώσεων Πάουελ (βράδυ Κυριακής) για τα επιτόκια, οι επενδυτές στην Wall Street. O Bob Doll, CEO της Crossmark Global Investments, εξέφρασε ανησυχίες για το αν η αγορά μπορεί να διατηρήσει το τρέχον ράλι. «Υπάρχει πολύ momentum αλλά ανησυχώ για το ότι ο πολλαπλασιαστής αποτίμησης του S&P 500 σε όρους Ρ/Ε βρίσκεται στις 20 φορές τα κέρδη και ότι η Fed δεν θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων», σημείωσε στο CNBC ο επικεφαλής του επενδυτικού οίκου του Houston/TEXAS.

*Ο Donald Trump είναι νόμιμο να διωχθεί διότι προσπάθησε να ανατρέψει τις αμερικανικές εκλογές του 2020, αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του περί ασυλίας και φέρνοντάς τον πιο κοντά σε δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τη στιγμή που βάσιμα επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Θυμίζω, στις 5 Νοεμβρίου οι εκλογές στις ΗΠΑ. Financial Times: Ο Τραμπ και τα διδάγματα της Αρχαίας Αθήνας για τις ΗΠΑ. Αξίζει να το αναζητήσει κάποιος και να του ρίξει μία…διαγώνια ματιά. Του William Magnuson. Επί της ουσίας: η απάντηση σε μια απειλή για τη δημοκρατία δεν είναι η δικαστική παρέμβαση, αλλά μάλλον περισσότερη δημοκρατία. Αν θέλετε να δείτε τον Τραμπ να ηττάται τελικά, πρέπει να τον νικήσετε σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το γεγονός ότι τα δικαστήρια παίζουν τόσο κεντρικό ρόλο είναι κάτι αξιοθρήνητο. Τα των ΗΠΑ τα αναλύει μια χαρά ο Δημήτρης Απόκης (στην ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ).

*Στα καθ’ ημάς, θα είχε νόημα και ουσία-ενδεχομένως και αποτέλεσμα- εάν κυβέρνηση/πολιτικό σύστημα και αγρότες-κτηνοτρόφοι άνοιγαν έναν ουσιαστικό διάλογο για τον πρωτογενή τομέα, την γεωργική-αγροτική παραγωγή, για την εγκατάλειψη της περιφέρειας κ.λ.π. Η δε κυβέρνηση-εκτός από τα γλίσχρα οικονομικά μέτρα προσήρχετο στον διάλογο με “αντί-μέτρα” και προτάσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Το ίδιο ισχύει- από την πλευρά τους- και για τους αγρότες/γεωργούς/κτηνοτρόφους. Είναι συστημικό, εθνικό συνάμα, το πρόβλημα και όχι “ρηχών” δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον μέτρα”. Ακριβώς επειδή υπάρχει και δεν εννοώ τα “δημοσιονομικά”. Δυστυχώς, παράλληλοι μονόλογοι και στείρες αντιπαραθέσεις- εκατέρωθεν στα “μπλόκα”-.

*Είναι και το άλλο: πρόταση Κομισιόν για μείωση εκπομπών ρύπων κατά 90% έως το 2040. Αναζήτησα την κοστολόγηση αυτής της notam και δεν είδα ούτε ένα (δυνητικό) κόστος/μέγεθος. Τα έσπασαν Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι για την βοήθεια στην Ουκρανία. Έσπευσε να… προλάβει η ασθμαίνουσα Ευρώπη, με την έγκριση των 50 δισ. Τα λέγαμε και χθες, σιγά τώρα…who cares.

*Στο Μαξίμου η συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar.

*“Λιμενικά” στο επίκεντρο, με αφορμή την εκδήλωση των εγκαινίων για την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Λιμένα Ηρακλέους. «Την επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Όπως έγινε με τον Λιμένα Πειραιά… Όπως έγινε με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης… Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και μετά τις συμβάσεις παραχώρησης στην Ηγουμενίτσα, στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, αλλά και στον Βόλο που ακολουθεί», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

*DBRS: “Χτύπημα” σε Ελλάδα και Πειραιά οι επιθέσεις των Χούθι. Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο: οι κολοσσοί της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Cosco Container Lines, η Evergreen Line και η Orient Overseas Container Line, αποφάσισαν να σταματήσουν τα δρομολόγιά τους από την Ασία προς τον Πειραιά, τα οποία αποτελούσαν ενδιάμεσο σταθμό για τη βόρεια Ευρώπη.

*Ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση των Brown Hotels (στο Acropol/Ομόνοια) για την ανακοίνωση της συνεργασίας με την HILTON. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω με την Hila Hermolin Ronen (VP Marketing & Sales της Israir) επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις για την εικόνα που έχουν οι Ισραηλινοί για την Ελλάδα. Πρώτη χώρα-εισόδου- στην Ευρώπη (συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο) ίσως η πλέον φιλόξενη- σε αυτή την δραματική περίοδο- σταθερά υψηλότερη στις προτιμήσεις τους. Israir και El Al, με καθημερινές πτήσεις από Τελ-Αβίβ. Σταθερά τα δρομολόγια και της AEGEAN όπως και της κρητικών συμφερόντων BlueBird.

*Στα της μαρκέτας, κράτησα τον τζίρο- στα 178 εκατ. με 48,1 εκατ. σε πακέτα και τα 87 εκατ. στις 4 τραπεζικές των Eurobank, Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank. Αυτά την Τρίτη, γιατί προχθές Δευτέρα σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank τα 73 από τα 145 εκατ. αξίας συναλλαγών. Πρακτικά, “φορτώνουν” τα big guys για υψηλότερα, παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης Τραπεζών έχει ενισχυθεί 17,28% από την αρχή του έτους. Πόσο έχει ανέβει ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός; EuroStoxx Banks ούτε 0,95%, καταλαβαίνει κάποιος γιατί το bet των funds είναι ΕΔΩ, Ελλάδα. Στα 7,209 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, στα 6,622 δισ. της Εθνικής, στα 4,826 δισ. της Πειραιώς και στα 4,131 δισ. της Alpha Bank. Coca Cola HBC το “φρένο” χθες, με μείον 1,97% στα 26,82 ευρώ. Αποτίμηση στα 10,003 δισ. Για την Eurobank και την σημασία της υπέρβασης των 1,80 ευρώ τα έλεγε-και- χθες η DeA.

*Για τα mezzanine και τους…αδαείς- και τους καθ’ έξιν…Θωμάδες- το ταμπλό “μίλησε” και χθες, CairoMezz με 9,90% στα 0,433 ευρώ. Μεταβολή 137,91% ( ! ) από την αρχή του έτους. Πως είπατε;

*ΤΙΤΑΝ: παρά 42 εκατ. στο όριο των 2 δισ. Είδα την έκθεση της Euroxx- ξεκινά κάλυψη, συστήνει overweight και δίνει τιμή-στόχο τα 36 ευρώ ( ! ). Ο έμπειρος αναλυτής της χρηματιστηριακής αναφέρεται στην σημασία της θυγατρικής στις ΗΠΑ/ΤΙΤΑΝ America. Θυμίζω πως, όχι πολλές μέρες νωρίτερα, η Citi έδινε τιμή-στόχο τα 26 ευρώ. Ολόκληρα 10 διαφορά δεν τα λες και λίγα. Είναι θέμα “κρυμμένης” εσωτερικής αξίας. Φίλος συνάδελφος και γνώστης επιμένει πως, “παίζει” το ενδεχόμενο ενός ΙΡΟ της θυγατρικής στο NYSE.

*ΙΡΟ είπα και παρ’ ολίγον να ξεχαστώ. Σήμερα η “πρώτη” για την εισαγωγή/διαπραγμάτευση των μετοχών του “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Μεγαλεία στα κεντρικά της Λεωφόρου Αθηνών.

*Ειδική αναφορά στην Lamda Development χθες, με αφορμή αναφορά (mononews) για “έξοδο” ξένου fund- πουλώντας 3,5 εκατ.- και πληροφοριών για “υποχρεωτική” απόκτησή τους από την πλευρά Λάτση. Το χαρτί έκανε ένα 3,08% στα 7,20 ευρώ, με συναλλαγές 500 χιλ. μτχ. Αλλά από ενημέρωση ( ; ) “σιγή ασυρμάτου”.

*Πολλά τα σενάρια για ΔΕΗ, NOVA/Wind ορισμένα εμπλέκουν και CVC Capital. Τι “λένε” τα βιβλία και οι ισολογισμοί; έστω πως η ΔΕΗ θέλει (που θέλει…), αλλά τα 2 δισ. που απαιτούνται ΔΕΝ βγαίνουν, με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Οπερ…, εκτός εάν “παίξει” κάτι άλλο.

*ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο 3,26% στα 15,52 ευρώ, συναλλαγές 201 χιλ. τμχ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,82% στα 14,52 ευρώ, συναλλαγές 670 χιλ. τμχ. Αυξημένες συναλλαγές, υψηλός τζίρος σε ανοδική φορά αμφοτέρων και ισχυρότερη για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Να υποθέσω ότι, πιθανόν σύντομα να έχουμε θετικά νέα.

*ΟΠΑΠ: Στις 17.18′.24″ “πέρασε” ένα πακέτο για 1,10 εκατ. τχμ στα 16,48 ευρώ. Έκανε αίσθηση, αφενός επειδή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την δημοπρασία “κλεισίματος” αφ’ ετέρου γιατί είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν αλλάξει χέρια.

*Helleniq Energy: Θυμίζω, από χθες τι σημείωνε η DeA. Έγινε το πρώτο βήμα για τη μετοχή της Helleniq Energy, με το placement του 11% “άνοιξε το χαρτί”, τοποθετήθηκαν “χοντρά πορτοφόλια”, είναι και η Chevron που φέρεται (σύμφωνα με την έγκυρη Χρύσα Λιάγγου/Καθημερινή) να ενδιαφέρεται. Το “μάζεμα” εκτιμώ ότι έχει ολοκληρωθεί. Για…πρόσω το βλέπω το “χαρτί”. Έως τα 7,69 η μετοχή, με τελική στα 7,62 ευρώ στην συνεδρίαση που ακολούθησε. Με συναλλαγές 791 χιλ. τμχ, παρακαλώ. Είπαμε, “άνοιξε το χαρτί”. Στο δεύτερο placement (Q4/2024) υπό Κ.Σ θα “γράφει” το 10άρι μπροστά. Συν τα 0,30/μτχ προμέρισμα, που έχει διανεμηθεί.

*Lavipharm: Στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13/Παγκράτι) η ειδική εκδήλωση της εταιρείας για την “είσοδο” της στον τομέα της θεραπευτικής κάνναβης. Ένα στοίχημα που εάν βγει για τους ανθρώπους της εισηγμένης, τα 148,7 εκατ. αποτίμησης θα είναι deep under value. Υπομονή θέλει και τα 200 εκατ. τα έχει η εταιρεία, καθώς ο Τηλέμαχος Λαβίδας την έχει επαναφέρει εντελώς. Τα εύσημα, προφανώς και στο αποτελεσματικό team ανθρώπων του. 

*“Ελευθέριος Βενιζέλος”. Σήμερα εισέρχονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 300 εκατ. μετοχές του Δ.Α.Α. (οι Ιδιώτες πήραν το 4,3%, από όσα ζητήθηκαν στην εισαγωγή του Αερολιμένα) σε μία περίοδο που, υψηλές πτήσεις τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή αναμένεται να καταγράψει το 2024 το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βάσει των προγραμματισμένων πτήσεων, με όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να επενδύουν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Αθήνας με τις ΗΠΑ και την Ασία, αξιοποιώντας το ευνοϊκό για τον Ελληνικό Τουρισμό momentum.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask