Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ Τραμπ γλύτωσε από δεύτερη «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» του

Ο Τραμπ γλύτωσε από δεύτερη «φερόμενη απόπειρα δολοφονίας» του

Ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί το FBI το περιστατικό στο γήπεδο όπου έπαιζε γκολφ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Αστυνομικός της μυστικής υπηρεσίας πυροβόλησε εναντίον ενόπλου, του 58χρονου Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο οποίος συνελήφθη, ταυτοποιήθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση ενώ κατασχέθηκαν ένα καλάσνικοφ και μία διόπτρα.

Εν μέσω της εξαιρετικά τεταμένης εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν σε 49 ημέρες, την 5η Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος, είναι «σώος» μετά τα πυρά που βλήθηκαν «κοντά στο σημείο» όπου ήταν, ανέφερε αρχικά, σε λακωνική ανακοίνωσή του, ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Στίβεν Τσανγκ χθες νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα).

Η ομάδα της εκστρατείας του μετέφερε κατόπιν σε δημοσιογράφους μηνύματα του κ. Τραμπ με τα οποία καθησύχαζε: «μην ανησυχείτε, είμαι ασφαλής και είμαι καλά. Κανένας δεν χτυπήθηκε. Δόξα τω Θεώ. Κανείς δεν θα με σταματήσει».

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε. «Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (…) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επικαλούμενος τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, είπε με ανάρτηση στο Χ ότι ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο AK-47 εντοπίστηκε μέσα σε θάμνους και ένας ύποπτος συνελήφθη.

Αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, καθώς και η εφημερίδα New York Times, κατονόμασαν τον ύποπτο: κατά τις πληροφορίες τους, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τη Χαβάη. Το FBI απέφυγε να το επιβεβαιώσει.

Με βάση τα προφίλ του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -διαγράφτηκαν μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα-, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει.

Τη 13η Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος (2017-2021) τραυματίστηκε στο δεξί αυτί από πυρά νεαρού Αμερικανού, που κατόπιν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή της Secret Service, όχι όμως προτού σκοτώσει έναν άνθρωπο και τραυματίσει άλλους δύο παριστάμενους σε προεκλογική ομιλία του κ. Τραμπ στην Πενσιλβάνια, μια από τις έξι ως επτά πολιτείες-κλειδιά των εκλογών (βορειοανατολικά).

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ με το αίμα να κυλάει στο πρόσωπό του και τη γροθιά σφιγμένη καθώς κραύγαζε στους οπαδούς του έκανε τον γύρο του κόσμου.

Όπως αναμενόταν, το φιάσκο αυτό από την άποψη της ασφάλειας του υποψήφιου είχε συνέπειες: η επικεφαλής της Secret Service παραιτήθηκε, ενώ τουλάχιστον πέντε πράκτορες της υπηρεσίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ