don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Στουρνάρας προσγειώνει τραπεζίτες, τέλη Μαΐου το “ταμείο” Τσαμάζ, Δαυίδ, τα 2+1 deals, οι χρονικές… συμπτώσεις, η… Olympic Maritime, private equities σε green energy-eco, οι σχέσεις Χρήστου-Γιάννη του Αμαρουσίου και ο γνωστός και… γνώστης

*Δευτέρα, αρχή εβδομάδος με μία ιστορική εξέλιξη και μία σημαντική επίσκεψη. Ως προς την πρώτη, αφορά στο μεγάλο βήμα της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Ελευθερόγλου μας εξηγεί το γιατί είναι η ιστορική. To τέλος της αθωότητας, a new era. Ως προς τη δεύτερη, σχετίζεται με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο από την εκλογή του στην πρωθυπουργία, αλλά με άλλον ένοικο, τον Joe Biden. Ιανουάριος 2020, η πρώτη φορά επί Donald Trump. Για να δούμε.

*Πλούσιο το… μενού στο περιθώριο του επίσημου δείπνου, που παρέθεσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (της ΕΚΤ) στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Όσα “βγήκαν” προς τα έξω-πόσο καλά τα πάνε οι τράπεζες μας κ.λ.π, κ.λ.π – τα διαβάσατε, άλλωστε προβλήθηκαν εκτενώς. Όμως, αυτά στα οποία δόθηκε ελάχιστη δημοσιότητα είναι η ουσία και θα την βρουν μπροστά τους οι Έλληνες τραπεζίτες -το πιθανότερο- στην επόμενη- και καθαρά Ελληνικού ενδιαφέροντος- έλευση του Ιταλού τον Ιούλιο. Δεν νομίζω, πως ήταν τυχαία η επισήμανση του “Κεντρικού” μας προς τον SSM, ότι βασικές πτυχές της τραπεζικής ένωσης παραμένουν μετέωρες. Ή διόλου συμπτωματική η (εκ νέου) προειδοποίηση της ΤτΕ (στην Έκθεσή της) για τον κίνδυνο δημιουργίας σημαντικών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ή για τους κλάδους αρνητικούς πρωταγωνιστές που προβληματίζουν μέχρι (και) την Φρανκφούρτη.

*Με ένα 15,03% την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή της Coca Cola επανάκαμψε στα 20,70 ευρώ. Αποτίμηση στα 7,70 δισ. με αποτέλεσμα η “ψαλίδα” από τον πρώτο ΟΤΕ (στα 8,02 δισ.) από το 1,15 δισ. να μειωθεί στα 302 εκατ. Τέλος Μαΐου, θα κάνουν “ταμείο” Δαυϊδ-Τσαμάζ. Τα bets σας, παρακαλώ.

*Το πιθανότερο, μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθεί το πρώτο από τα 1+2 deals, που είναι σε στάδιο τελικής+ ημιτελικής προεργασίας. Για το πρώτο, δεν χρειάζεται να σας πει η DeA κάτι περισσότερο απ’ όσα κυκλοφορούν και είναι γνωστά, τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα Δευτέρα η “Ημέρα Επενδυτών”, που διοργανώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Για το πρώτο, από τα 2, σε ημιτελική φάση ο ίδιος ο επικεφαλής του fund είχε δηλώσει (στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών) πως “…μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες, η νέα μας επένδυση στην Ελλάδα…”. Επί εποχής Grexit το fund του, επένδυσε πάνω από 250 εκατ. στην Έρευνα και Τεχνολογία στην Pharmathen για να πουληθεί πέρυσι (σ.σ. 2020) έναντι ποσού 1,6 δισ.

*Συμπτωματικός ο χρονισμός της ανακοίνωσης από τον Πέτρο Σουρέτη, πως όντως έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την Intrakat-S Energy. Παραδοχή ενδιαφέροντος προϋποθέτει επαφές, έστω διερευνητικού χαρακτήρα.

*Επίσης συμπτωματικό το timing της ανακοίνωσης της απόκτησης (με OTC) από τον Σωκράτη Κόκκαλη του 1,66% της Intralot. Στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή (Standard General), που αναμένεται να κυρωθεί στην έκτακτη γ.σ (αύριο Τρίτη/17 Μαΐου). Λίγη υπομονή.

*Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι (και) στο δεύτερο από τα 2 deals, για το οποίο ελάχιστα έχουν γραφεί.  Για την Τεχνική Ολυμπιακή ο λόγος, που-πλέον- θα έπρεπε να αναφέρεται σαν… Olympic Maritime. Η έμμεσα ελεγχόμενη Roma Holding LLC (Marshall Islands) μίσθωσε το MSC ROMA για 48 μήνες (έως 52 κατ’ επιλογή του ναυλωτή) από 1/12/2023 με ημερήσιο ναύλο 58.000$ (αφαιρούμενων προμηθειών). Μέχρι τότε (30/11/2023) το ναυλοσύμφωνο “τρέχει” με 24.000$. Το πλοίο είχε αγοραστεί στα 33,5 εκατ. και βάσει του νέου συμφώνου θα είχε ένα fair value 75-80 εκατ. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, υπάρχει σχεδιασμός για ακόμη μία αγορά και διερεύνηση ενός ΙΡΟ στην Νέα Υόρκη.

 *Παρά την αστάθεια στις διεθνείς αγορές-και τα όσα ιστορικά διαδραματίζονται- στα private equity υπάρχουν περισσότερα από 4 τρισ$ προς επένδυση. Είναι γνωστό πως ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό επενδύεται σε green energy-eco friendly e.t.c ESG μετοχές/εταιρείες. Ένα μικρό μέρος έχει αρχίσει και… ναυλοχεί σε εισηγμένες των Greeks του shipping, στο NYSE.

*Για τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο προγραμματίζεται η δεύτερη φάση του διαγωνισμού της “Αττικής Οδού”, αυτή της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Θα μπορούσε να επισπευσθεί, να μετατεθεί ή “παγώσει” η σχετική διαδικασία; ανάλογα με το αν προκύψουν (και προς ποια κατεύθυνση) πολιτικές εξελίξεις.

*Μου έλεγε γνωστός, πως σε ένα από τα οκτώ σχήματα, που εκδήλωσαν πρόθεση ενδιαφέροντος ο ένας εταίρος θέλει όσο τίποτε να τον κερδίσει, ο άλλος δεν “καίγεται” και ιδιαίτερα. Έχει προτεραιοποιήσει συμβάσεις με κατασκευαστικό περιεχόμενο, προς το τέλος του 2022 θα έχει παραδώσει και το project που έχει αναλάβει στην Κύπρο, από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ίδιος, μου υπενθύμιζε ότι οι σχέσεις του Χρήστου (του Παραδείσου Αμαρουσίου) με τον Γιάννη (του Αμαρουσίου) είναι άριστες.

*Μου το έλεγε έγκυρος παράγων και δεν το πίστευα, αναφορικά με το deal για το Marina Tower, που προς έκπληξη πολλών κατακυρώθηκε στην Intrakat. Μόλις 3 ημέρες, πριν την σχετική ανακοίνωση-πάντα σύμφωνα με τον γνωστό- είχαν “δώσει τα χέρια” οι της Lamda Development με τους ανθρώπους της AVAX, αλλά… να υπήρξε άνωθεν παρέμβαση και να χάλασε στο…παρά 1′. Να οφείλεται στην γαλλική σφήνα; την Boygues; τι να πω… κυκλοφορεί πάντως στην κατασκευαστική πιάτσα.

*Η διοίκηση του “Ελευθέριος Βενιζέλος” υλοποιεί πρόγραμμα “ενεργειακής αυτονομίας” του φορέα. Ένα, κατ’ αρχήν 30%, σε πρώτη φάση (ορατές οι εργασίες…) με την δουλειά να την αναλαμβάνει ο ΑΚΤΩΡας.

*Μου είπε γνωστός (και γνώστης), πως “…πολλά θ’ αρχίσουν να έρχονται για τις εταιρείες διαχείρισης χρέους που εκχωρήθηκαν έναντι πινακίου φακής και σίγουρα θα φανούν οι ετεροβαρείς συμπεριφορές έναντι των οφειλετών…”. Άλλο ένα ζήτημα, που έθιξε- στο περιθώριο των συναντήσεων- ο Ιταλός, αυτό των servicers.

*Ένα από τα αρκετά (και ενδιαφέροντα) παραλειπόμενα του 2ημέρου του SSM, στην Αθήνα. Η αίσθηση που δημιούργησε η ομιλία του “Κεντρικού” μας, με τον Γιάννη Στουρνάρα να παραθέτει μαθήματα από την αρχαιοελληνική γραμματεία, επίκαιρα όσο ποτέ σήμερα. Την εποχή της εισβολής της Ρωσίας, των ιστορικών μεταβολών σε ότι συνιστούσε την μετά τον Β’ΠΠ περίοδο.

*Με την τιμή του brent από τα 61$/βαρέλι στα 97$ σε ένα χρόνο (κατά μέσο όρο) η (λογιστική) αξία των αποθεμάτων έχει αυξηθεί θεαματικά για τους ομίλους του κλάδου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 347 εκατ. (αύξηση 126,8%).

*Προσοχή αύριο Τρίτη, ανακοινώνονται τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρώπη (Ιανουάριος-Μάρτιος), μεθαύριο Τετάρτη, στοιχεία πληθωρισμού (Απριλίου) για Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

*Θετική η υποδοχή των αγορών στην ανακοίνωση του αντιδημάρχου Σανγκάης για σταδιακή άρση των μέτρων στο πλαίσιο του σκληρού lockdown, που είχε επιβληθεί στο μεγαλύτερο λιμένα του κόσμου, προκαλώντας “έμφραγμα” σε μεταφορές, “τιμολόγηση” πρώτων υλών-υλικών, προμηθειών κ.λ.π

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask